«Βόμβα» ΠΟΥ: Δεν προστατεύουν τα γάντια από τον κορωνοϊό

Ενδέχεται να οδηγήσουν σε αυτο-λοίμωξη ή μετάδοση του ιού σε τρίτα άτομα, μέσω του αγγίγματος μολυσμένων επιφανειών.

Advertisement

Αρνητικοί στη χρήση γαντιών για προστασία από τον κορωνοϊό στην κοινότητα, είναι οι υπεύθυνοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Με πρόσφατες συστάσεις τους, σημειώνουν πως η χρήση γαντιών ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Ενδέχεται να οδηγήσει σε αυτο-λοίμωξη ή μετάδοση του ιού σε τρίτα άτομα, μέσω του αγγίγματος μολυσμένων επιφανειών, εφόσον δεν εφαρμοστούν σχολαστικά οι κανόνες αφαίρεσης των γαντιών.

Advertisement

Με αυτό το δεδομένο, οι επιστήμονες του Οργανισμού επισημαίνουν πως σε δημόσια μέρη, όπως τα σούπερ μάρκετ, εκτός από την απόσταση του ενός από τον άλλο, προτείνεται η δημιουργία «δημόσιων σημείων υγιεινής», τα οποία θα συναντούν οι πελάτες στην είσοδο και στην έξοδο.

Τονίζουν, δε, πως βελτιστοποιώντας την τήρηση των κανόνων υγιεινής σε ό,τι αφορά τα χέρια, οι κοινωνίες μπορούν να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.

Ο βρετανικός Οργανισμός «Public Health England» δεν συνιστά επίσης τη χρήση γαντιών, ενώ γιατρός του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας (NHS) Karan Raj, σχολίασε στον «Independent» πως η χρήση γαντιών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη διασπορά μικροβίων.

Advertisement

Ο ίδιος γιατρός έχει αναρτήσει και σχετικό βίντεο, λέγοντας στην εισαγωγή «θα σάς εξηγήσω τώρα γιατί δεν χρειάζεται να φοράτε γάντια όταν βγαίνετε έξω».

Οι άνθρωποι – σημειώνει – που ενδιαφέρονται για την πρόληψη μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, πρέπει να βάλουν προτεραιότητα στην τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής, σε ό,τι αφορά το αναπνευστικό σύστημα και τα χέρια.

Οι επιστήμονες κάνουν, επίσης, λόγο για ψευδή αίσθηση ασφάλειας που μπορεί να παρέχουν τα γάντια σε όποιον τα φοράει.

Πηγή:iatronet.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement