Είναι η Tesla σήμερα όπως η Apple πριν από 20 χρόνια; -Τι αναφέρουν αναλυτές της Morgan Stanley

Advertisement

Είναι η Tesla εταιρεία τεχνολογίας ή αυτοκινητοβιομηχανία; Αυτό είναι ένα από τα βασικά ερωτηματικά που θέτουν οι αναλυτές της Wall Street τα τελευταία χρόνια.  Όπως σημειώνει άρθρο του Business Insider, αναλύτρια της Morgan Stanley, δείχνει να συνδέει την εξέλιξη της εταιρείας με τις αποφάσεις για την ηγεσία της.

«Υπάρχουν παραλληλισμοί μεταξύ της Apple υπό τον Steve Jobs και της Tesla υπό τον Elon Musk», γράφει η Katy Huberty, σύμφωνα με αντίγραφο της συνομιλίας που έστειλε στους πελάτες η Morgan Stanley την Πέμπτη.

«Το ερώτημα για την Tesla από εδώ και πέρα είναι αν χρειάζεται επίσης επιχειρησιακό διευθυντή, όπως ο Tim Cook στην Apple, για να γίνει εταιρεία τρισ. δολαρίων». Δεν είναι η πρώτη φορά που το ζήτημα ενός COO για να βοηθήσει τον Musk σε καθημερινές επιχειρήσεις έχει τεθεί από τους επενδυτές.

Advertisement

Ο Musk αντέκρουσε την ιδέα, λέγοντας το 2018: «Εάν έχετε κάποιον που μπορεί να κάνει καλύτερη δουλειά, παρακαλώ επιτρέψτε μου να το ξέρω. Υπάρχει κάποιος που μπορεί να κάνει τη δουλειά καλύτερα; Αν ναι, μπορεί να πάρει τα ηνία τώρα».

Όπως επισημαίνει ωστόσο η αναλύτρια της Morgan Stanley και ο δεύτερος στη σειρά λήψης αποφάσεων μπορεί να προσφέρει και να υποστηρίζει το όραμα του ιδρυτή μιας εταιρείας.

Όπως λέει, η Apple, τελικά, κατάφερε να αξιοποιήσει την κληρονομιά του Steve Jobs για να αναπτύξει την αγορά της εταιρείας σχεδόν τρεις φορές παρά τις αυξανόμενες γεωπολιτικές και κοινωνικές προκλήσεις.

Advertisement

«Κανείς άλλος δεν θα αφιερώσει κάθε λεπτό του σε μια εταιρεία όπως η ιδρυτής της. Για έναν ιδρυτή, η εταιρεία γίνεται η ζωή του και η ζωή του γίνεται η εταιρεία του. Υπάρχουν τόσο θετικά όσο και αρνητικά σε αυτήν τη δυναμική. Μπορεί να υπάρξουν μερικά πολύ καλά χρόνια καινοτομίας και υπερ-ανάπτυξης… αλλά είναι εξίσου σημαντικό για την ανάπτυξη μιας εταιρείας ο ιδρυτής να υποστηρίζεται από δυνατούς συνεργάτες και να υπάρχει και ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο διαδοχής».

Μέχρι στιγμής, η συμβολή του Musk στην πορείας της Tesla ήταν μόνο θετική. Ο δισεκατομμυριούχος περνάει ατελείωτες ημέρες και νύχτες στο γραφείο, μέχρι που μπορεί να κοιμάται στο εργοστάσιο της Tesla.

Ερωτηθείς για το πώς βλέπουν οι επενδυτές τις δύο εταιρείες συγκριτικά, η Huberty είπε «βλέπουν την Tesla με τον τρόπο που είδαν την Apple πριν από 20 χρόνια». Με άλλα λόγια, η Tesla είναι «μια εταιρεία που σκέφτεται διαφορετικά, που είναι απίστευτα καινοτόμα σε μια κατηγορία που χρειάζεται μια ώθηση καινοτομίας».

Πηγή:businessdaily.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement