Θεσσαλονίκη: Τα φλοιοφάγα έντομα του Σέιχ Σου εξαπλώθηκαν- Κόβουν τα άρρωστα δέντρα

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της επιχείρησης απομάκρυνσης των προσβεβλημένων δέντρων από το φλοιοφάγο έντομο στο δασόκτημα της Θέρμης, δίπλα στο δάσος του Σέιχ Σου από όπου ξεκίνησε το πρόβλημα.

Οι εργασίες διακόπτονται έως το Σεπτέμβριο, λόγω των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Τα φλοιοφάγα έντομα που ξεκίνησαν από το δάσος του Σέιχ Σου, επεκτάθηκαν σε γειτονικά πευκόφυτα δασοκτήματα προσβάλλοντας το δασόκτημα της Θέρμης, και κλιμάκια του δήμου κατέγραψαν τις πληγείσες περιοχές.

Ακολούθησε η εκπόνηση σχεδίου για την αντιμετώπιση του φαινομένου, με υλοτόμηση άρρωστων δέντρων, καθώς και των πλησιέστερων, φαινομενικά υγειών σε αυτά.

Η επιχείρηση ξεκίνησε από την περιοχή Ισενλί στον ορεινό όγκο του Τριαδίου και ακολουθούν ανάλογες υλοτομήσεις στις υπόλοιπες δασικές εκτάσεις του δήμου Θέρμης.

«Στόχος μας είναι φέτος να ολοκληρωθεί, αν είναι δυνατόν το έργο της απόληψης των δέντρων τα οποία έχουν προσβληθεί από το φλοιοφάγο έντομο ώστε στη συνέχεια, τα επόμενα χρόνια, να κάνουμε σημειακές μόνον παρεμβάσεις όπου θα είναι απαραίτητο», δηλώνει ο δήμαρχος Θέρμης, Θόδωρος Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δασολόγου, Στέργιου Διαμαντόπουλου, ο οποίος επιμελήθηκε των μελετών αποτύπωσης και αποκατάστασης των προσβεβλημένων δέντρων, η έκταση της προσβολής από το φλοιοφάγο έντομο στα δασοκτήματα του δήμου αγγίζει το 2% έως 3% των πευκόφυτων εκτάσεων.

«Εάν δεν παρεμβαίναμε εγκαίρως, η ζημία θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη», επισημαίνει ο δήμαρχος κ.Παπαδόπουλος. Ο δήμος κατέθεσε δύο προτάσεις προς χρηματοδότηση, στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, του αρμόδιου υπουργείου.

Η πρώτη, ύψους 500.000 ευρώ, αφορά την απομάκρυνση και τον θρυμματισμό των υλοτομημένων άρρωστων δέντρων και η δεύτερη την κατασκευή δύο μεγάλων δεξαμενών, χωρητικότητας 400 κυβικών μέτρων η κάθε μία, προκειμένου να ενισχυθεί η πυρασφάλεια των δασικών εκτάσεων στις περιοχές Τριλόφου, Καρδίας και Πλαγιαρίου.

Πηγή:lifo.gr

Δείτε και αυτά: