Στο «βαθύ κόκκινο» έξι περιοχές

Advertisement

Σε αυστηρό lockdown τέθηκαν χθες και για τις επόμενες εννέα ημέρες οι δήμοι Καλυμνίων και Κορδελιού – Ευόσμου Θεσσαλονίκης, όπου η εξέλιξη της πανδημίας COVID-19 προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Ειδικά στον Εύοσμο, η ανησυχία έγκειται στον εντοπισμό κρουσμάτων του νοτιοαφρικανικού στελέχους, το οποίο προς το παρόν φαίνεται να είναι περιχαρακωμένο σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Αντίθετα, μεγαλύτερη διασπορά καταγράφεται στο βρετανικό στέλεχος, το οποίο, όπως ανέφερε χθες ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, εκτιμάται ότι αφορά το 40% των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται σε κάποιες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Αττική.

Πάντως, όπως τόνισε ο καθηγητής, η διασπορά του στελέχους παρακολουθείται και θα πρέπει να περιμένουμε λίγο διάστημα για να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Advertisement

Τόσο ο κ. Μαγιορκίνης όσο και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσαν ότι την προηγούμενη εβδομάδα το επιδημιολογικό φορτίο έδειξε τάσεις σταθεροποίησης.

Αυτό ισχύει και για την Αττική, ως αποτέλεσμα των ήπιων περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονταν πριν από το αυστηρό lockdown της 12ης Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, από την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να αποτυπωθεί στους επιδημικούς δείκτες και η επίδραση του σκληρού lockdown.

Πάντως, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, στο «βαθύ κόκκινο» παραμένουν η Αττική, η Αχαΐα, η  Εύβοια και η Μύκονος, στις οποίες προστίθενται οι δήμοι Καλυμνίων και Κορδελιού – Ευόσμου. Στο «κόκκινο» μπαίνουν έως την 1η Μαρτίου η Κεφαλονιά, η Θάσος, η Ηλεία (πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων), η Αγιά Λάρισας, το Ηράκλειο Κρήτης, οι δήμοι Κορίνθου – Νεμέας, Αργους – Μυκηνών και Ζίτσας Ιωαννίνων.

Advertisement

Χθες ανακοινώθηκαν 1.460 νέα κρούσματα της COVID-19 (177.494 συνολικά από την αρχή της επιδημίας) και 28 θάνατοι λόγω της νόσου (6.249). Από τα νέα κρούσματα, τα 741 εντοπίστηκαν στην Αττική, 142 στη Θεσσαλονίκη, 104 στην Αχαΐα. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες το μεσημέρι 325 ασθενείς με COVID-19.

Τις τελευταίες επτά ημέρες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ήταν κατά μέσον όρο 1.040 ημερησίως, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων παρέμεινε σταθερός στις 10.500, εκ των οποίων οι 5.500 εντοπίζονται στην Αττική. Τις τελευταίες επτά ημέρες καταγράφηκε μια ήπια αύξηση στις εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία.

Σήμα κινδύνου για την πληρότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας COVID στην Αττική εξέπεμψε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, που ζητεί άμεσες προσλήψεις προσωπικού για τη λειτουργία όλων των δημόσιων κλινών Εντατικής και επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ.

Advertisement

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, χθες το μεσημέρι στο «Σωτηρία» ήταν κατειλημμένες οι 82 από τις 84 κλίνες Εντατικής, ενώ στα περισσότερα νοσοκομεία με μικρές ΜΕΘ COVID, αυτές είναι γεμάτες. «Στην Αττική, ουσιαστικά κενές κλίνες ΜΕΘ διαθέτουν 10 ο “Ευαγγελισμός” και 11 το “Αττικόν”», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

Παρακολούθηση κατ’ οίκον

Η σημασία της καλής παρακολούθησης των ασθενών κατ’ οίκον τονίστηκε σε ευρεία σύσκεψη της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής.

Στο πλαίσιο αυτό, στην ιστοσελίδα του ΙΣΑ έχουν αναρτηθεί οι σχετικές οδηγίες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας και της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, «από την πρώτη ημέρα που θα διαγνωστεί κάποιος με λοίμωξη COVID-19, μπορεί να έχει στενή ιατρική παρακολούθηση με βάση θεραπευτικά πρωτόκολλα, για να αποτραπούν οι επιπλοκές.

Advertisement

Η αντιμετώπιση των ασθενών στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, εξίσου σημαντικό με την ενίσχυση των δομών υγείας και των ΜΕΘ. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ανέλαβε την πρωτοβουλία να συνεργαστεί με τις επιστημονικές εταιρείες για την έκδοση οδηγιών για τη διαχείριση των περιστατικών με COVID-19 λοίμωξη προκειμένου να αποτραπούν οι επιπλοκές που θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους».

Εκδοση βεβαιώσεων εμβολιασμού

Διαθέσιμη είναι από χθες η έκδοση βεβαίωσης εμβολιασμού κατά της COVID-19 μέσω του gov.gr για όσους έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Η βεβαίωση είναι διαθέσιμη από την επόμενη ημέρα της δεύτερης δόσης του εμβολίου στην κατηγορία «Υγεία και Πρόνοια» και στην υποκατηγορία «Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» του gov.gr.

Advertisement

Οι ενδιαφερόμενοι ταυτοποιούνται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ τους και εκδίδουν αυτόματα τη βεβαίωση, η οποία περιλαμβάνει τον τύπο του εμβολίου που χορηγήθηκε, τις ημερομηνίες και το σημείο του εμβολιασμού τους. Από τη Δευτέρα 22/2/2021 θα δοθεί η δυνατότητα έκδοσης της βεβαίωσης και μέσω των ΚΕΠ. Εως και χθες το πρωί, 203.913 πολίτες είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και ήδη στις πρώτες ώρες λειτουργίας της πλατφόρμας είχαν εκδοθεί πάνω από 15.000 πιστοποιητικά.

ΠΗΓΗ

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement