Ασφυκτιά το ΕΣΥ, προς παράταση το σκληρό lockdown

Advertisement

Αττική όπως… Θεσσαλονίκη του Νοεμβρίου είναι η εικόνα στα νοσοκομεία της μεγαλύτερης περιφερειακής ενότητας της χώρας, με τις ΜΕΘ να έχουν μπει στο «κόκκινο» εδώ και αρκετές ημέρες.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της περιφερειακής ενότητας τείνει να γίνει δραματική παρά τις πολλές εβδομάδες σκληρού lockdown, γεγονός που καταδεικνύει για ακόμη μια φορά την κυβερνητική αποτυχία διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού.

Με τον αριθμό των εισαγωγών και των διασωληνωμένων σε σταθερή αύξηση τις τελευταίες ημέρες όλα τα νοσοκομεία της Αττικής έχουν φτάσει στα όριά τους, ενώ ήδη χωρίς διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ έχουν μείνει το «Σωτηρία», ο «Ευαγγελισμός» και το «Σισμανόγλειο». Ελάχιστες κλίνες παραμένουν ελεύθερες σε «Θριάσιο»,«Ασκληπιείο», «Ελπίς», ΚΑΤ», «Αγία Ολγα», «Ερυθρό Σταυρό», «Γ. Γεννηματάς» και ΝΙΜΤΣ.

Advertisement

Μετά την βραδινή εφημερίδα, μάλιστα, ξέμεινε από κλίνες και το νοσοκομείο «Αττικόν», καθώς εισήχθησαν 51 περιστατικά που σχετίζονται με τον κορονοϊό, εκ των οποίων τα 37 είναι θετικά και τα 14 ύποπτα. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, ασθενείς με COVID-19 εισήχθησαν και σε παθολογική κλινική μαζί με ογκολογικά και αιματολογικά περιστατικά

Αναφορικά με το «Αττικό», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Τραυματιοφορέων στο νοσοκομείο έρχονται συνεχώς ύποπτα περιστατικά.

Η Αττική έχει το βαρύτερο επιδημιολογικό φορτίο αυτή τη στιγμή, καθώς τις τελευταίες ημέρες καταγράφει σταθερά περίπου τα μισά από τα καθημερινά νέα κρούσματα, ενώ σε απλές κλίνες νοσηλεύονται 1.190 ασθενείς και στις ΜΕΘ 272, εκ των οποίων 250 διασωληνωμένοι.

Advertisement

Παράταση lockdown με προαναγγελία

Κι ενώ το προσωπικό στον τομέα υγείας συνεχίζει να δίνει τεράστια μάχη, η κυβέρνηση εξακολουθεί να προκαλεί σύγχυση με αντιφατικές δηλώσεις και σπέκουλες.

Τη στιγμή που τις τελευταίες ημέρες αρκετά στελέχη έκαναν λόγο για άρση του lockdown και άρχισαν να παρουσιάζουν ξανά… σχέδια για άνοιγμα της αγοράς και «επιστροφή στην κανονικότητα» ήρθαν οι χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού να προαναγγείλουν περαιτέρω παράταση των σκληρών μέτρων.

«Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Όμως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αντικείμενο τη δωρεά 18 φορητών κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» στο Δημόσιο και το ΕΣΥ.
Θέλοντας να δώσει μια νότα αισιοδοξίας -όπως άλλωστε κάνει κάθε φορά χωρίς οι προβλέψεις να τον επιβεβαιώνουν- ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η έξοδος από την κρίση είναι πια ορατή, αλλά το πόσο γρήγορα θα φτάσουμε εκεί, εξαρτάται από τα προσεκτικά βήματα τα οποία θα κάνουμε στην τελική ευθεία».

Advertisement

Κωφεύει η κυβέρνηση

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση επιδίδεται απλώς στο να μετατρέπει απλές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ σε κλίνες για Covid-19. Παράλληλα, διστάζει να μεταφέρει το βάρος και στα ιδιωτικά νοσοκομεία, ενώ συνεχίζει στη λογική τής μη ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, προκειμένου να ανταποκριθεί σε αυτές τις απαιτητικές καταστάσεις.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία απευθύνουν συνεχώς εκκλήσεις προς την ηγεσία της χώρας του Υπουργείου Υγείας, καλώντας την να αλλάξει την πολιτική της και τον τρόπο που έχει επιλέξει να διαχειρίζεται την πανδημία.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις που έκανε, χθες, ο Μιχάλης Ρίζος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Αττικόν», στην ΕΡΤ, για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής.

Advertisement

Αναφερόμενος στο «Αττικόν», που βρίσκεται σε εφημερία, ο κ. Ρίζος δήλωσε ότι είναι ήδη γεμάτες και οι 33 κλίνες του νοσοκομείου. Επιπλέον υπογράμμισε ότι, ενώ το νοσοκομείο είναι σε γενική εφημερία, μόνο 4 είναι οι διαθέσιμες κλίνες για σοβαρά περιστατικά μη Covid-19. Όπως τόνισε, τα περιστατικά βαριάς νοσηλείας εκτός Covid «κινδυνεύουν να μην ικανοποιούνται», προσθέτοντας με νόημα πως «μπορούμε να βρεθούμε σε απόλυτο αδιέξοδο».

Αναφερόμενος στον κυβερνητικό σχεδιασμό τον χαρακτήρισε «παράλογο» και αιτιολόγησε τη λέξη αυτή ως εξής: «Δεν έχουν αξιοποιηθεί όλες οι εφεδρείες: ούτε των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων ούτε των στρατιωτικών νοσοκομείων, ούτε και των υπόλοιπων νοσοκομείων. Το αποτέλεσμα είναι λίγα νοσοκομεία να σηκώνουν διπλό βάρος: και το βάρος του Covid και το βάρος του «non Covid». Ε, αυτό δεν γίνεται. Δεν μπορεί να εξηγηθεί με λογικούς όρους».

Ο κ. Ρίζος δεν δίστασε να δηλώσει πως «η μόνη λογική εξήγηση είναι πολιτική: δεν θέλουν να τα βάλουν με τα συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα».

Advertisement

Επίσης, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο  «Αττικόν» μίλησε και για τα ράντσα, κάνοντας λόγο για «κλίνες επικουρικές και φορεία, ούτε καν κρεβάτια, που είναι στοιβαγμένα στους διαδρόμους». Όπως τόνισε, εκτός ότι τα ράντσα είναι ταπεινωτικά για τον ίδιο τον ασθενή, σε συνθήκες πανδημίας, το φαινόμενο αυτό αποκτά επικίνδυνη διάσταση.
Σημειώνεται επίσης ότι ο Χρήστος Ροϊλός, διοικητής Β΄ Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, επιχειρώντας να απαντήσει στον κ. Ρίζο, ουσιαστικά επιβεβαίωσε όσα είπε νωρίτερα ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Αττικόν».

ΠΗΓΗ

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement