Αλλαγή ώρας σε θερινή: Δεν αλλάζει η ώρα για τελευταία φορά

Advertisement

Την Κυριακή 28 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η αλλαγή της ώρας σε θερινή, γυρίζοντας τα ρολόγια μια ώρα μπροστά. Αυτή δεν είναι η τελευταία φορά που αλλάζει η ώρα.

Τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Μαρτίου και συγκεκριμένα στις 03:00 οι δείκτες θα πρέπει να δείξουν 04:00 (σε κινητά και υπολογιστές η διαδικασία είναι αυτόματη).

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για την κατάργηση της αλλαγής ώρας. Η πρόταση ήταν ότι η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.

Advertisement

Αυτή τη στιγμή οι χώρες της ΕΕ κατανέμονται σε τρεις διαφορετικές ωριαίες ατράκτους:

  •  την ώρα της δυτικής Ευρώπης (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο),
  •  την ώρα της κεντρικής Ευρώπης (17 χώρες)
  • και την ώρα της ανατολικής Ευρώπης (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Εσθονία, Φινλανδία, Λετονία, Λιθουανία και Ρουμανία)

Το θέμα της κατάργησης της διπλής εναλλαγής της ώρας έχει μείνει στο Συμβούλιο των Υπουργών της Ευρώπης. Είχε προταθεί μετά και από αίτημα μεγάλης ομάδας πολιτών για κατάργηση της εναλλαγής της ώρας. Να παραμείνουμε δηλαδή σε μια σταθερή ώρα. Είτε την θερινή, είτε την χειμερινή. Έγινε μια πανευρωπαϊκή διαβούλευση. Ακολούθως κατατέθηκε σχετική πρόταση η οποία άφηνε το ελεύθερο στις χώρες της ΕΕ να αποφασίσουν σε ποια ώρα θέλουν να παραμείνουν. Η πρόταση εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο αλλά παραμένει σε εκκρεμότητα ενώπιον του συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ.

Σε δηλώσεις της στο ant1.com.cy η Υπουργός Ενέργειας και Εμπορίου, Νατάσα Πηλείδου, ανέφερε ότι την τελευταία φορά που θα γινόταν η συζήτηση κάποια κράτη-μέλη φαίνεται πως διαφωνούσαν ενώ προέκυψαν και κάποια νομικά ζητήματα.

Advertisement

Η κυρία Πηλείδου, σημείωσε ότι η κατάργηση της διπλής εναλλαγής όπως αντιλαμβάνεται δεν είναι κάτι που θα γίνει μέσα στο άμεσο μέλλον.

Την ίδια ώρα, ο Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρου, Ανδρέας Κεττής, είπε ότι το ζήτημα έχει κολλήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ τόνισε ότι η πρόταση ήρθε από την προηγούμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επίσης, δήλωσε ότι «συμβαίνει συχνά να παραμένει σε ένα σημείο για πολλά χρόνια κάποια απόφαση μέχρι να λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και του Κοινοβουλίου»

Advertisement

«Στην πρόταση νόμου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναγράφει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφασίσει εντός εύλογου χρόνου αν θα παραμείνει μόνιμα στο χειμερινό ή εαρινό ωράριο και θα καταργεί η διπλή εναλλαγή της ώρας», εξήγησε ο Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.

Ο κύριος Κεττής, σημείωσε ότι η διαδικασία από πλευράς Κοινοβουλίου έχει ολοκληρωθεί μιας και ενέκρινε αυτή την αλλαγή το 2018, συνεπώς θα πρέπει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που εκπροσωπούνται οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών να κατοχυρώσει τον νόμο πανευρωπαϊκά.

«Οι πλείστες ευρωπαϊκές νομοθεσίες χρειάζονται τη συναπόφαση και των δύο θεσμικών οργάνων και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που εκπροσωπούνται οι πολίτες και του Συμβουλίου των Υπουργών που εκπροσωπούνται τα κράτη μέλη», εξήγησε ο κύριος Κεττής.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement