Με την Γη να βράζει στην κυριολεξία το φετινό καλοκαίρι και διάφορες περιοχές από τον Καναδά μέχρι την Ανταρκτική να καταγράφουν θερμοκρασίες ρεκόρ στην ιστορία τους ήταν μάλλον αναμενόμενο να μάθουμε ότι σε κάποιο από τα πια καυτά σημεία της επιφάνειας του πλανήτη ο υδράργυρος θα έσπαγε κάποιο ρεκόρ.
Η Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια είναι τελικά αυτή που γράφει το όνομα της ως το πιο θερμό σημείο της επιφάνειας του πλανήτη μας. Ο υδράργυρος εκτοξεύτηκε σε αυτή την κοιλάδα στους 54,4 βαθμούς Κελσίου που είναι η μεγαλύτερη που είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στον πλανήτη από τα τέλη του 18ου αιώνα που γίνονται οργανωμένα και με επιστημονικό τρόπο αυτές οι μετρήσεις. Είναι επίσης σημαντικό και ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο πλανήτης ότι το ρεκόρ αυτό σπάει σχεδόν μετά από ένα αιώνα.
Η Κοιλάδα του Θανάτου βρίσκεται νοτιανατολικά της οροσειράς Σιέρρα Νεβάδα στη Μεγάλη Λεκάνη και στην έρημο Μοχάβι, και αποτελεί στο μεγαλύτερό της μέρος το Εθνικό Πάρκο της Κοιλάδας του Θανάτου. Η Κοιλάδα του Θανάτου ονομάστηκε έτσι από μεταναστεύοντες αποίκους το 1849, επειδή αρκετοί πέθαιναν ενώ τη διέσχιζαν, λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών της κατά το καλοκαίρι.
Η Κοιλάδα του Θανάτου παίρνει το ρεκόρ από την περιοχή Kebili στην Τυνησία που είχε καταγράψει θερμοκρασία 55 βαθμών Κελσίου το 1931. Στην Κοιλάδα του Θανάτου είχε καταγραφεί το καλοκαίρι του 1913 θερμοκρασία 56.7 βαθμών Κελσίου αλλά στην κοινότητα των επιστημόνων που ασχολούνται με το κλίμα υπάρχει διαχρονικά διχογνωμία για το αν η μέτρηση ήταν σωστή οπότε δεν θωρείται αυτή η μέτρηση ακόμη ως επίσημη