Κυβέρνηση: «Ανοίγει» το διπλό μέτωπο με πυρκαγιές-πανδημία

Advertisement

Η αιφνίδια ασθένεια του Ν. Χαρδαλιά και η ανάγκη νέων κυβερνητικών αλλαγών. Ο ανέφικτος στόχος του ικανοποιητικού εμβολιασμού οδηγεί σε νέα μέτρα. «Επί ποδός» η αξιωματική αντιπολίτευση με στόχευση στην «επόμενη μέρα» των πυρκαγιών.

Οι νέες πυρκαγιές στην Αττική διέλυσαν τις ελπίδες της κυβέρνησης για ένα ήρεμο πενθήμερο επ’ ευκαιρία του Δεκαπενταύγουστου. Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού παρέμενε κενό μέχρι αύριο, που είναι η προγραμματισμένη η συνάντηση του με τον Σταύρο Μπένο με αντικείμενο την ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας, ωστόσο η επιστροφή του πύρινου εφιάλτη θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις.

Η ασθένεια του Νίκου Χαρδαλιά άλλαξε και τον σχεδιασμό του κυβερνητικού επιτελείου: Από τη μια, επανέφερε μπροστά στις κάμερες τον πολιτικό του προϊστάμενο, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος είχε να μιλήσει δημοσίως από τις 4 Αυγούστου, πριν την καταστροφική αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη.

Από την άλλη, επιβάλλει νέα αλλαγή στο υπουργικό σχήμα αφού η φύση του ιατρικού προβλήματος είναι τέτοια που καθιστά απαγορευτικούς για τον κ. Χαρδαλιά τους “τρελούς” ρυθμούς δουλειάς που απαιτεί η Πολιτική Προστασία σε καιρούς πανδημίας, πυρκαγιών και, ίσως σύντομα, πλημμυρών.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κατά τους συνεργάτες του “δεν απομακρύνθηκε από τα όρια της Αττικής” τις προηγούμενες ημέρες, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Χαρδαλιά χθες και, πλην νέου απροόπτου, αύριο θα θέσει τους επιτελείς του “σε ρυθμούς εντατικής δουλειάς” σε δύο άξονες:

Advertisement

Ο ένας αφορά τον σχεδιασμό αντιμετώπισης των καταστροφών που προκάλεσαν οι πυρκαγιές και ενίσχυσης των πυρόπληκτων. Για αύριο έχει προγραμματιστεί να ανοίξει η πλατφόρμα arogi.gov.gr, ώστε από την επόμενη εβδομάδα να αρχίσει η καταβολή της πρώτης δόσης των αποζημιώσεων. Δεδομένου ότι το πρόγραμμα αποκατάστασης των καταστροφών θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο, τόσο σε διάρκεια όσο και σε εργασίες, υπάρχει σκέψη να απασχοληθούν σ΄αυτό επαγγελματίες της περιοχής που έχασαν τις δουλειές τους (σ.σ. κυρίως όσοι ασχολούνται στον αγροτικό/κτηνοτροφικό τομέα). Προς το παρόν πρέπει να γίνει το “πρώτο βήμα” δηλαδή η καταγραφή τους και η εκπόνηση του προγράμματος, στο οποίο θα κληθούν να μετάσχουν.

Ο δεύτερος αφορά την πανδημία. Το χαμηλό ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων (52%) δεν επιτρέπει την παραμικρή αισιόδοξη πρόβλεψη για επίτευξη του 70% (που ήταν ο νέος κυβερνητικός στόχος στις αρχές του καλοκαιριού), ενώ η σταθερή αύξηση κρουσμάτων/διασωληνωμένων/θανάτων σε συνδυασμό με τις λίαν απαισιόδοξες προβλέψεις των ειδικών, συνιστούν εκρηκτικό μίγμα. Μέχρι την Παρασκευή θα τεθεί σε εφαρμογή η αναστολή εργασίας για τους ανεμβολίαστους που εργάζονται σε μονές φροντίδας ευπαθών ομάδων, ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου θα ισχύσει το ίδιο για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι δεν έχει συζητηθεί γενίκευση της υποχρεωτικότητας, ωστόσο μία σειρά μέτρων θα οδηγούν σ’ αυτή την εξέλιξη – για παράδειγμα, να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους, είτε δημόσιους είτε αναψυχής, μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι ή οι έχοντες βεβαίωση φυσικής νόσησης ή όσοι κάνουν μοριακό τεστ με δικά τους έξοδα.

Advertisement

Σ’ αυτό το πλαίσιο όμως, αρνητικές πλευρές της διαχείρισης της πανδημίας (συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στις σχολικές αίθουσες) ή εκπεφρασμένες επιλογές (συγχωνεύσεις νοσοκομείων) θα πάρουν νέες διαστάσεις, όπως ομολογούν κυβερνητικά στελέχη. Πόσο μάλλον που οι ειδικοί παρακολουθούν με ανησυχία την εξέλιξη νοσούντων που αν και έχουν εμβολιαστεί πλήρως δεν γλύτωσαν την εισαγωγή στο νοσοκομείο ή και στη ΜΕΘ, πόσο μάλλον μετά τον πρώτο θάνατο ενός εξ’ αυτών την Κυριακή.

«Επί ποδός» και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Εκ των πραγμάτων, η αξιωματική αντιπολίτευση θα δρα ανάλογα με τις κυβερνητικές πρακτικές, αν και μία σειρά θεμάτων τα έχει αναδείξει με δική της πρωτοβουλία, όπως οι προτάσεις για την κλιματική κρίση και για το νέο Εσύ (στον αντίποδα των ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση).

Σε μία (ακόμα) ένδειξη “πολιτικού πολιτισμού”, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ευχήθηκε περαστικά στον κ. Χαρδαλιά, τόσο κεντρικά, όσο και με την επίσκεψη στο νοσοκομείου του αρμόδιου τομεάρχη, Χρήστου Σπίρτζη.

Advertisement

Η προσοχή του ηγετικού επιτελείου παραμένει στραμμένη στα μέτρα που θα ανακοινωθούν (και στον τρόπο που θα εφαρμοστούν) για την αποκατάσταση των καταστροφών από τις πυρκαγιές, καθώς ήδη ο κ. Μητσοτάκης μίλησε ευθέως για ανάθεση τομέων, όπως οι αναδασώσεις, σε ιδιώτες.

Κατά τις πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει τις επισκέψεις του στις περιοχές που επλήγησαν, οι οποίες, δυστυχώς, πληθαίνουν, όπως έδειξαν οι χθεσινές πυρκαγιές.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement