«Κακή φάρσα» η επιβολή εισιτηρίου στον Όλυμπο – Πώς θα φράξουν το μυθικό βουνό; – Πίνακες με το «χαράτσι»

Advertisement

Δέσμη ερωτημάτων και αντιδράσεων για το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης

Μπαράζ  ερωτημάτων, ενστάσεων και σθεναρών αντιδράσεων προκαλεί η είδηση που έκανε γνωστή την πρόθεση της κυβέρνησης ότι ετοιμάζει μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης τη θέσπιση εισιτηρίου στον Όλυμπο.

Tο σχέδιο – απόφαση έχει τίτλο «Θέσπιση εισιτηρίου εισόδου στην περιοχή του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου με κωδικό GR1250001 και ονομασία Όρος Όλυμπος». Η περιοχή αυτή είναι όλο το βουνό (εκτός της περιοχής του καταφυγίου του ΣΕΟ Λεπτοκαρυάς, ένα κομμάτι – το χαμηλότερο – των πλαγιών του νότιου Όλυμπου και δυτικά, οι πλαγιές δυτικά της κορυφογραμμής Φλάμπουρο – Κίτρος έως κάτω το οροπέδιο Μπάρα).

Το προσχέδιο…

Advertisement

Η αποκάλυψη του ζητήματος προήλθε από το εξειδικευμένο περιοδικό anevenontas.gr και μέσω αυτού τίθενται πολλά ζητήματα που θα προκύψουν αν προχωρήσει μια τέτοια διαδικασία.

Advertisement

«Είναι απορίας άξιο με ποιο σκεπτικό το Κράτος επιβάλλει εισιτήριο, τη στιγμή που ουσιαστικά δηλώνει ανίκανο να προστατεύσει τον Ε.Δ. Ολύμπου (και γενικά το φυσικό περιβάλλον). Γιατί, τι άλλο σημαίνουν οι οριζόντιες, καθολικές απαγορεύσεις εισόδου και διέλευσης σε όλους τους Ε.Δ. και περιοχές natura2000, αυτές τις ημέρες; Και όχι μόνο απαιτεί εισιτήριο, αλλά δε δεσμεύεται πουθενά για το που και για ποιο σκοπό θα διατεθούν τα έσοδα, τα οποία με βάση τις μετρήσεις επισκεψιμότητας, αναμένονται μεγάλα (ετήσια επισκεψιμότητα:  160.000+ επισκέπτες). Η μόνη αναφορά που γίνεται είναι ότι τα έσοδα θα αποδίδονται στο Φορέα Διαχείρισης και το Πράσινο Ταμείο» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο αναλυτικό δημοσίευμα το οποίο φέρνει στο φως της δημοσιότητας και όλο το προσχέδιο της Απόφασης.

Οι αντιδράσεις όμως ήταν άμεσες:

«Η υπουργική απόφαση που ετοίμασε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προωθεί για ακόμη μια φορά, στο όνομα της δήθεν… ανάπτυξης και της δήθεν… αξιοποίησης, την γενικότερη ακραία νεοφιλελεύθερη δεξιά πολιτική ιδεολογία της πλήρους εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των ορεινών όγκων και των δασών της χώρας!» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ελασσόνας.

Advertisement

Ερώτηση στους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας κατάθεσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, για τη  θέσπιση εισιτηρίου στους επισκέπτες και για οποιαδήποτε δραστηριότητα  στον Όλυμπο, αλλά ακόμα και για τους μόνιμους κατοίκους  των Δήμων Ελασσόνας,  Δίου Ολύμπου και Κατερίνης.

Σε ανακοίνωση της παράταξης «Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία» επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως: «Επιχειρεί να επιβάλλει εισιτήριο μια κυβέρνηση που έχει αφήσει στην τύχη του το φυσικό περιβάλλον, χωρίς υποδομές που διασφαλίζουν μια αρμονική σχέση με την κοινωνική ζωή, αλλά και χωρίς καμιά προστασία, ειδικά από τον κίνδυνο πυρκαγιάς».

Την επιβολή εισιτηρίου για την είσοδο στον Όλυμπο καταγγέλλουν πολλοί ορειβατικοί και φυσιολατρικού σύλλογοι της Πιερίας.

Advertisement

Η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ απαιτεί να μην αναπτυχθεί καμία επιχειρηματική δράση στον Όλυμπο. «Στα αποκαΐδια των πυρκαγιών, και έχοντας ως μπούσουλα τη διεύρυνση της επιχειρηματικής δράσης ακόμα και μέσα στα βουνά και τα δάση, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προωθήσει και να υλοποιήσει απόφαση, με την οποία θεσπίζεται εισιτήριο εισόδου στον Όλυμπο, που αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, τα έσοδα του οποίου θα αποδίδονται στο «Πράσινο Ταμείο», ενώ ταυτόχρονα εκχωρεί αρμοδιότητες ελέγχου σε ιδιωτικές εταιρείες» τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της.

«Ανούσιες προτάσεις…»

Σε δήλωση του δημάρχου Ελασσόνας Νίκου Γάτσα, μετά από όσα έγιναν γνωστά για το σχέδιο υπουργικής απόφασης περί επιβολής τέλους εισόδου στον Όλυμπο, επισημαίνονται τα εξής:

«Αποτελεί μία κακή φάρσα η πρόταση για την επιβολή τέλους εισόδου στον Όλυμπο, τουλάχιστον όσον αφορά την έκταση που ανήκει διοικητικά στο Δήμο Ελασσόνας. Προφανώς αγνοεί η ομάδα εμπειρογνωμόνων που συνέταξε και παρουσιάζει το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης ότι οι είσοδοι πρόσβασης στον Όλυμπο από το Δήμο Ελασσόνας δεν εξυπηρετούνται από εγκαταστάσεις υποδοχής και είναι αστείο να φανταστούμε τέλη εισόδου χωρίς παροχές υποδοχής και ασφαλείας των ορειβατών.

Advertisement

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων καλό είναι να μελετήσει πρώτα τις συνθήκες εισόδου στον Όλυμπο από την κάθε περιοχή και τον κάθε δήμο και να συντάξει μία πρόταση που θα θέτει αρχικά τις απαραίτητες προϋποθέσεις, όπως καταφύγια, συντηρημένα μονοπάτια και πολλά άλλα, για να καταλήξει σε ανταποδοτικά τέλη για αυτές τις παροχές.

Ο Δήμος Ελασσόνας αγωνίζεται χρόνια να οργανώσει το σχέδιο προστασίας των ορειβατών με οργανωμένα καταφύγια, διαδρομές ασφαλείας και ενημέρωση, και παρόλα αυτά δεν έχει καμία στήριξη από κανέναν φορέα, ούτε καν από το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, που μάλλον έχει ξεχάσει τον Δήμο Ελασσόνας παρά το γεγονός ότι μέλη του ΔΣ προέρχονται από την περιοχή. Είμαι σίγουρος ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί θα επιστρέψουν αθεώρητες τις πρόχειρες και ανούσιες αυτές προτάσεις».

Η απάντηση μετά τις αντιδράσεις

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) προχώρησε σε διευκρινίσεις, σημειώνοντας πως όσα είδαν το φως της δημοσιότητας δεν αποτελούν ώριμο σχέδιο απόφασης, αλλά συζητήσεις που γίνονται μεταξύ αρμόδιων φορέων. Σε καμία περίπτωση όμως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μπει τελικά εισιτήριο στο βουνό των 12 Θεών.

Advertisement

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ.:

«Αναφορικά με τα δημοσιεύματα στον Τύπο των τελευταίων ημερών σχετικά με τη θέσπιση εισιτηρίου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου διευκρινίζουμε πως:

Α) Στις 23-12-2020 ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. ανέθεσε το έργο «Εισηγητικής Έκθεσης και σχεδίου ΚΥΑ για την τεκμηρίωση και τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου»

Β) το εν λόγω σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης αποτελεί εσωτερική διαδικασία του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και βάση για αρχική συζήτηση και διαβούλευση, η οποία εξελίσσεται, του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. με τον αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης και τους τοπικούς φορείς και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ένα ώριμο ή πολύ περισσότερο τελικό σχέδιο Απόφασης.

Advertisement

Η παραπάνω διαδικασία προβλέπεται στον ν.4519/2018 όπως αυτός ισχύει.

Σημειώνουμε πως η κάθε σχετική απόφαση για τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου σε προστατευόμενες περιοχές προϋποθέτει πρώτα την έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης. Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση είναι στην ευχέρεια των αρμόδιων υπουργείων και της πολιτικής ηγεσίας.

Ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. θα συνεχίσει να εισηγείται και να υποστηρίζει δράσεις και έργα για την προστασία και την ανάδειξη της Ελληνικής Φύσης, όπως για παράδειγμα τη χρηματοδότηση της κατάρτισης του φακέλου της υποψηφιότητας της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Advertisement

Η καθιέρωση εισιτηρίου στις προστατευόμενες περιοχές, στη βάση της ανταποδοτικότητας και για τις τοπικές κοινωνίες, αποτελεί αφενός βέλτιστη διεθνή πρακτική και αφετέρου ένα χρήσιμο εργαλείο προστασίας και αποτελεσματικής διαχείρισης των μοναδικών μας οικοσυστημάτων. Η περίπτωση του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς με το καθιερωμένο εισιτήριο για 30 και πλέον χρόνια, το επιβεβαιώνει».

Πηγή: με πληφορίες από την έντυπη larissanet

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement