«Κλείδωσαν» τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους – Πέτσας: «Δεν θα χάνουμε θέσεις εργασίας για αυτούς που δεν κάνουν εμβόλιο»

Advertisement

Μπορούμε να χάνουμε θέσεις εργασίας επειδή κάποιοι δεν εμβολιάζονται;» διερωτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και επιβεβαίωσε ότι τα νέα μέτρα θα αφορούν σε όσους δεν έχουν προχωρήσει σε εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

«Τα μέτρα θα αφορούν κυρίως στους ανεμβολίαστους και την προστασία μας από εκείνους που δεν κάνουν το εμβόλιο. Η κόρη μου είναι 17 χρονών και έχει κάνει το εμβόλιο» είπε ο κύριος Πέτσας.

«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί, δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο για περιορισμούς. Άρα στους κλειστούς χώρους πρέπει να επιτρέψουμε την κινητικότητα στους εμβολιασμένους. Για τους άλλους που φοβούνται να κάνουν το εμβόλιο, τότε ας φοβούνται περισσότερο για τους γύρω τους» δήλωσε. «Εκτός από την πολιτική ευθύνη, υπάρχει και η ατομική. Ποια είναι η πολιτική ευθύνη όταν κάποιος αρνείται να εμβολιαστεί;» κατέληξε ο υπουργός.

Advertisement

Αυτά θα είναι τα νέα μέτρα

Τα μέτρα για όσους πολίτες δεν κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού  αναμένεται να ανακοινωθούν την προσεχή Τρίτη.

Τα νέα μέτρα  εκτιμάται ότι τεθούν σε ισχύ μεταξύ 10 και 12 Σεπτεμβρίου, οπότε θα γίνει η επαναφορά στην καθημερινότητα μετά το τέλος των αδειών. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά:

• Τέλος τα δωρεάν self test για ανεμβολίαστους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Οι εργαζόμενοι θα κάνουν με δική τους οικονομική επιβάρυνση  τα τεστ που πρέπει να είναι rapid ή μοριακά δύο φορές την εβδομάδα. Η τιμή θα είναι προκαθορισμένη. Υπενθυμίζεται ότι αυτό ισχύει ήδη για τους εργαζομένους στον τουρισμό.

Advertisement

• «Απαγορευτικό» εισόδου σε μπαρ και καφέ και διασκέδαση για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Φυσικά θα μπορούν να μπουν σε σούπερ μάρκετ και σε εμπορικά κέντρα.

• Για τα ταξίδια θα ισχύει ό,τι και το καλοκαίρι: Σε πλοία και αεροπλάνα η επιβίβαση θα γίνεται  με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή εργαστηριακό τεστ

Επιστρέφει η χρήση μάσκας

Επίσης, επανέρχεται η χρήση μάσκας σε ανοιχτούς χώρους, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για επερχόμενες ανακοινώσεις σε μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού με την επιστροφή της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους για όλους να θεωρείται σχεδόν βέβαιη.

Advertisement

«Νομίζω την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας όσον αφορά την πανδημία. Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, επιμένει, δεν υποχωρεί, δημιουργεί απειλές, σε πείσμα όσων ερμηνεύουν τα πράγματα με τον δικό τους τρόπο» σχολίασε ο νέος εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντική πιθανότητα η επαναφορά της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, αν το υποδείξουν οι ειδικοί. Διευκρίνισε πάντως ότι για συγκεκριμένους χώρους θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια, που έχουν να κάνουν με τη φύση της δραστηριότητας και περοσέθεσε μιλώντας για τους ανεμβολίαστους: «Ή θα εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι, ή θα νοσήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο, κι όσους έχουν εμβολιαστεί -κι αυτό είναι άδικο».

Ειδικό σχέδιο για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Το υπουργείο Υγείας εκπονεί και ειδικό σχέδιο για τους υγειονομικούς οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού ως την 1η Σεπτεμβρίου. Εκτός από την αναστολή εξετάζεται η πιθανότητα να τους ζητηθεί να επιστρέψουν το τμήμα του μισθού Σεπτεμβρίου που θα λάβουν στις 26 Αυγούστου.

Advertisement

Σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού Open, το Δημόσιο προκαταβάλλει το μισθό του δεκαπενθημέρου και έτσι στις 26 Αυγούστου οι υγειονομικοί θα λάβουν την προκαταβολή για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Έτσι, μελετάται όσοι δεν εχουν εμβολιαστεί ως την 1η Σεπτεμβρίου, να κληθούν να επιστρέψουν αυτό το τμήμα του μισθού.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement