Νέος «πονοκέφαλος» για τον καφέ – Άλμα 50% στην τιμή της ποικιλίας robusta

Advertisement

Νέο «πονοκέφαλος» στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα του καφέ προκαλείται από την παράταση του lockdown στο Βιετνάμ, το οποίο εξακολουθεί να πλήττεται από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς της ποικιλίας robusta, η οποία χρησιμοποιείται κατά κόρον στον στιγμιαίο καφέ και σε ορισμένες γεύσεις του εσπρέσο.

Το παρατεταμένο lockdown σημαίνει ότι οι εξαγωγείς καφέ δυσκολεύονται αρκετά να μεταφέρουν τα προϊόντά τους στα λιμάνια, τα οποία συνδέουν το Βιετνάμ με τις υπόλοιπες εμπορικές πύλες του πλανήτη.

Advertisement

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι τιμές χονδρικής των κόκκων robusta έχουν αυξηθεί κατά περίπου 50% μέσα στο 2021. Άλλωστε, τα λιμάνια της χώρας αποτελούν σημεία – κλειδιά για τα δίκτυα της παγκόσμιας ναυτιλίας, συνδέοντας την Ασία με την Ευρώπη.

Η Ένωση Καφέ – Κακάο του Βιετνάμ έχει επανειλημμένως καλέσει την τοπική κυβέρνηση να «χαλαρώσει» τους περιορισμούς, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω καθυστερήσεις στις παραδόσεις.

Φυσικά, το πρόβλημα του Βιετνάμ δεν είναι το μοναδικό στην αγορά του καφέ. Η Βραζιλία, ο μεγαλύτερος παραγωγός καφέ arabica, βιώνει τους χειρότερους παγετώνες από το 1994, με αποτέλεσμα το κόστος να έχει εκτιναχθεί σε υψηλό επτά ετών.

Advertisement

Μάλιστα, το πρόβλημα του παγετού είναι τόσο οξύ, ώστε αρκετοί παραγωγοί να καλούνται να αντικαταστήσουν πλήρως τα δέντρα τους, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η παραγωγή θα πάρει ξανά μπρος σε τρία χρόνια.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement