Στις 11:00 ανακοινώνεται ο ανασχηματισμός

Advertisement

Στις 11:00 ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Με το νέο σχήμα ο πρωθυπουργός, εν όψει και της ΔΕΘ, σκοπεύει να στείλει μήνυμα επανεκκίνησης.

H ονοματολογία καλά κρατεί εδώ και ημέρες, ενώ δεδομένο είναι πως αυτή τη φορά ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν κάποιες μετακινήσεις πρωτοκλασάτων υπουργών, ενώ σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών.

Advertisement

Ενισχυμένη θα είναι η συμμετοχή «γαλάζιων» βουλευτών στο νέο σχήμα, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως δεν θα είναι στην κυβέρνηση πρόσωπα με τεχνοκρατικό προφίλ. Μάλιστα θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό να υπάρξουν στοχευμένες αναβαθμίσεις γενικών γραμματέων, κάτι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει και στο παρελθόν.

Παράλληλα αναμένεται να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ ευκαιρίες θα δοθούν και σε νεότερα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας. Στόχος είναι να μπουν ακόμα και 30ρηδες στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ θα ληφθεί υπόψη και η … γεωγραφία (και δεν αποκλείεται να μπουν στην κυβέρνηση βουλευτές από περιφέρειες που δοκιμάστηκαν το τελευταίο διάστημα).

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές θα επικεντρώνονται στα υπουργεία με «κοινωνικό» πρόσημο, με πρωτοκλασάτα στελέχη να μετακομίζουν σε άλλες θέσεις. Παράλληλα όπως όλα δείχνουν θα δοθεί βαρύτητα σε θέματα κλιματικής κρίσης. Τα «φώτα» στρέφονται πρωτίστως στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που βρέθηκε στο επίκεντρο το τελευταίο διάστημα λόγω των πυρκαγιών. Σε περίπτωση που αποφασιστούν αλλαγές τότε θα υπάρξουν ευρύτερες «καραμπόλες» στο κυβερνητικό σχήμα. Το πρώτο ερώτημα είναι σε περίπτωση που δεν παραμείνει στη θέση του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αν θα πάει σε άλλο πόστο ή όχι. Το δεύτερο ερώτημα είναι αν ο Νίκος Χαρδαλιάς θα «μετακομίσει» σε άλλο υπουργείο ή θα παραμείνει στην ίδια θέση.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες στο βασικό πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου δεν αναμένονται αλλαγές, με δεδομένο άλλωστε πως πριν από 15 ημέρες υπήρξε αναδιάταξη δυνάμενων. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου -απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τον ανασχηματισμό – δήλωσε ότι η ανάγκη, η έκταση, το βάθος, το αποτύπωμα και ο χαρακτήρας της αναδιάταξης του στελεχιακού δυναμικού της κυβέρνησης αφορά αποκλειστικά τον πρωθυπουργό.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement