Η πίεση στο σύστημα υγείας φέρνει σχεδιασμούς για νέα μέτρα

Advertisement

Στην Κυβέρνηση εκτιμούν ότι μπαίνουμε στο πιο κρίσιμο εικοσαήμερο αυτού του κύματος της πανδημίας και αναζητούν εναγωνίως τρόπους αναχαίτισής του.

α επιδημιολογικά δεδομένα είναι άκρως ανησυχητικά, με την πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας να έχει καταστεί αφόρητη, ιδίως σε κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Η περασμένη ήταν η πρώτη εβδομάδα κατά την οποία καθημερινά υπήρχαν περισσότερες από 400 εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ «σκληρές» ήταν και οι χθεσινές ανακοινώσει του ΕΟΔΥ, με τους 70 νέους θανάτους και τους 530 διασωληνωμένους ασθενείς.

Advertisement

Προκειμένου να μην ξεφύγει και άλλο η κατάσταση, σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με τους Ιατρικούς Συλλόγους, να πειστούν ιδιώτες γιατροί κρίσιμων ειδικοτήτων (εντατικολόγοι, αναισθησιολόγοι κ.α.) να ανταποκριθούν στην πρόσκληση και να βοηθήσουν το Ε.Σ.Υ.

Εάν αυτό δεν επιτευχθεί στον βαθμό που απαιτείται, από αύριο, Δευτέρα θα ξεκινήσει η επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών για το Ε.Σ.Υ. κατ’ αρχήν στη Βόρειο Ελλάδα και ακολούθως όπου αλλού προκύψουν ανάγκες. Την ίδια ώρα, προχωρά η συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες έχουν παραχωρήσει 300 κλίνες για Covid και 150 για άλλες νοσηλείες στη Θεσσαλονίκη, ενώ αντίστοιχη συνεργασία έχει συναφθεί και στη Θεσσαλία.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, έχει σφίξει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι δεν αποκλείεται να εξαναγκαστούν σε ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό των κινήσεών τους.

Advertisement

Το άφησε ανοικτό ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, που έκανε λόγο για κλιμάκωση των μέτρων που αφορούν τους ανεμβολίαστους πολίτες εφόσον χρειαστεί, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, κάνοντας γνωστό πως έχει πέσει στο τραπέζι το ενδεχόμενο οι ανεμβολίαστοι πολίτες να μπαίνουν με rapid test στα σούπερ μάρκετ, μολονότι, όπως αναγνώρισε, η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου παρουσιάζει δυσκολίες.

«Όλοι έχουν τη δυνατότητα να θωρακίσουν τον εαυτό τους με δωρεάν εμβόλιο που παρέχει η Πολιτεία. Όσοι επιλέγουν μία άλλη λύση, η λύση αυτή θα πρέπει να επιβαρύνει τους ίδιους», σημείωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας (στο Mega), υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «οι περιορισμοί που υφίστανται σήμερα, δεν αναμένει κάποιος ότι θα αρθούν τα Χριστούγεννα».

Μειωμένη πληρότητα

Την ίδια ώρα, επί τάπητος έχουν τεθεί -χωρίς να έχει ληφθεί ακόμα κάποια συγκεκριμένη απόφαση- και μια σειρά άλλων μέτρων, όπως η μειωμένη πληρότητα σε χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας (κάποιοι ζητούν και μειωμένο ωράριό τους), η επαναφορά στην υποχρεωτική χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς, αλλά και εξωτερικούς χώρους, η επιστροφή της τηλεργασίας, καθώς και του κλιμακωτού ωραρίου εργασίας στο δημόσιο, που θα επιφέρει και μείωση του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά τις ώρες αιχμής.

Advertisement

Σχετικές προτάσεις διατύπωσε χθες και ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος (στον ΣΚΑΪ). «Το λοκντάουν ή τα τοπικά λοκντάουν είναι το έσχατο μέτρο, πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν τα ηπιότερα μέτρα», ανέφερε, προτείνοντας επίσης να γίνουν συστάσεις στους υπερήλικες να μειώσουν στο μίνιμουμ τις συναναστροφές τους, καθώς και να δοθεί έμφαση στην τρίτη δόση και στους εμβολιασμούς των άνω των 50 ετών. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πιθανότητες να νοσήσει κάποιος βαριά αφού έχει κάνει την τρίτη δόση είναι ελάχιστες, μεταξύ 0 και 2 με 3%, ενώ οι πιθανότητες να πεθάνει κάποιος είναι απειροελάχιστες.

Το Μέγαρο Μαξίμου, σε συνεννόηση με την το υπουργείο Υγείας και την Επιτροπή των ειδικών, δίνουν μεγάλη έμφαση στην τρίτη δόση. Μάλιστα, σύμφωνα με ένα σενάριο, εξετάζεται η σύνδεση αυτής στους πολίτες άνω των 60 ετών με την είσοδό τους σε κλειστούς χώρους.

Όσο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες μετά τους υγειονομικούς και τους εργαζομένους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, στο Μέγαρο Μαξίμου το απορρίπτουν. «Δεν τίθεται, αυτή τη στιγμή, θέμα επέκτασής της», είναι το μήνυμα που εκπέμπεται. Υπογραμμίζουν δε ότι ειδικά στις δημόσιες υπηρεσίες αιχμής τα ποσοστά εμβολιασμού είναι αρκετά υψηλά (περίπου οι τέσσερις στους πέντε εργαζόμενους έχουν εμβολιαστεί).

Advertisement

Ανοικτό εξάλλου παραμένει το θέμα της λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού με την πάροδο του εξαμήνου. Πρόκειται, όπως λένε στην Κυβέρνηση, για κεντρική ευρωπαϊκή απόφαση, χαρακτηρίζουν πάντως τη συζήτηση «υπαρκτή».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement