Κρόκος Κοζάνης το χρυσάφι της ελληνικής γης

Advertisement

Ο κρόκος, το χρυσάφι της ελληνικής γης όπως αποκαλείται, συγκαταλέγεται στα πιο προσφιλή και πολύτιμα μπαχαρικά των αρχαίων πολιτισμών, για το άρωμα, το χρώμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες.

Η περίοδος του Οκτωβρίου είναι η εποχή που γίνεται η συγκομιδή του κρόκου.  Μια μωβ θάλασσα από λουλούδια απλώνεται στα χωριά, Κρόκος, Άνω και Κάτω Κώμη, Καισαριά και Αγ Παρασκευή Κοζάνης.

Το μωβ λουλούδι του Κρόκου Κοζάνης, με τα κόκκινα στίγματα ανθίζει μία φορά το χρόνο για 20 περίπου ημέρες τον Οκτώβριο.

Advertisement

Οι καλλιεργητές ξεκινούν λίγο μετά  την ανατολή του ηλίου τη συλλογή λουλουδιών.

Πρόκειται για μια απαιτητική και χρονοβόρα διαδικασία, που γίνεται αποκλειστικά με τα χέρια και έως σήμερα έχει οικογενειακά χαρακτηριστικά.

Την ίδια ημέρα της συλλογής, ξεχωρίζονται τα πέταλα από τους στήμονες και τα στίγματα, ενώ ακολουθεί η ξήρανση των στιγμάτων προκειμένου ο κρόκος να διατηρήσει αναλλοίωτες τις ιδιότητές του.

Advertisement

Χρειάζεται να συλλεχθούν 150000 λουλούδια για 1 κιλό κόκκινων στιγμάτων κρόκου ενώ ένα στρέμμα καλλιεργήσιμης γης μπορεί να αποδώσει κατά μέσο όρο σε κάθε καλλιεργητική περίοδο περίπου 900 gr έως 1 kg Κρόκου.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού η φετινή παραγωγή είναι καλή και ότι οι καιρικές συνθήκες συνέβαλαν ώστε τα ποιοτικά  ποιοτικά χαρακτηριστικά του κρόκου Κοζάνης να είναι σε υψηλό επίπεδο.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement