Ανατροπή στην υπόθεση Βαλυράκη: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση

Advertisement

Κακουργηματική δίωξη σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων για τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη άσκησε η Εισαγγελία Χαλκίδας, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι συνήγοροι της οικογένεια του εκλιπόντος Μανώλης Φωτάκης και Κώστας Παπαδάκης.

Η Εισαγγελία απήγγειλε κατηγορία για ανθρωποκτονία από πρόθεση, εξέλιξη που ακολούθησε την προσφυγή που κατέθεσε η οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη στην Εισαγγελία Εφετών Εύβοιας κατά διάταξης του Εισαγγελέα Πρωτοδικών που έκρινε πως πρέπει να τεθεί στο αρχείο η δικογραφία για την υπόθεση κρίνοντας πως ο θάνατος του πρώην υπουργού, στις 24 Ιανουαρίου 2021 και ενώ είχε βγει με το σκάφος του στην Ερέτρια, ήταν ατύχημα.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου των δύο συνηγόρων, χθες εκδόθηκε επί της προσφυγής που κατέθεσαν «η υπ. αριθμ.. 51/15.11.2021 διάταξη της Εισαγγελέως Εφετών Ευβοίας κ. Βασιλικής Δεληστάθη, η οποία δέχθηκε τυπικά και ουσιαστικά την προσφυγή μας και παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης για την πράξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε βάρος των προσώπων που βαρύνουν οι σχετικές ενδείξεις και ήδη η δικογραφία διαβιβάστηκε ξανά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας, η οποία και την παρέπεμψε στον τακτικό Ανακριτή του Πρωτοδικείου Χαλκίδας παραγγέλλοντας τη διενέργεια τακτικής ανάκρισης».

Advertisement

Σύμφωνα με τους δύο δικηγόρους «κύριος λόγος της προσφυγής μας ήταν το ότι από σωρεία ευρημάτων και στοιχείων της δικογραφίας, τα οποία τεκμηριωμένα εκθέταμε και αξιολογούσαμε, προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο θάνατος του δεν οφείλεται σε ατύχημα, αλλά σε ανθρωποκτονία από πρόθεση».

Όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου, η άσκηση της ποινικής δίωξης αποτελεί «μία σπουδαία εξέλιξη, η οποία ανατρέπει κάθε προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων ότι επρόκειτο για ένα θαλάσσιο ατύχημα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη δίκαιη τιμωρία των ενόχων και δικαιώνει την οικογένεια του θανόντος για την από μέρους της συστηματική επιδίωξη κάθε θεσμικής και δικονομικής δυνατότητας ώστε να μην κατισχύσουν οι εσφαλμένες επιλογές κάποιων φορέων της προδικασίας που έθεσαν σε κίνδυνο συγκάλυψης μία ανθρωποκτονία από πρόθεση» και επισημαίνεται:

«Είναι αυτονόητο ότι η οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη ούτε κατασκευάζει ενόχους, ούτε έχει οποιοδήποτε συμφέρον από τον χαρακτηρισμό του θανάτου του ως ανθρωποκτονίας. Αδιαπραγμάτευτη θέση της αποτελεί η συνέχιση της δικαστικής- ανακριτικής έρευνας της υπόθεσης και ακαθησύχαστη είναι η αγωνία της για την αναζήτηση της αλήθειας, στην οποία με όλες της τις δυνάμεις προσπαθεί να συμβάλει, χωρίς να ενοχοποιεί οποιονδήποτε. Τιμά και σέβεται, όπως οφείλει και του αναλογεί, την ιστορία του Σήφη Βαλυράκη, μίας εμβληματικής φυσιογνωμίας της αντίστασης ενάντια στην δικτατορία, κατά της οποίας τις μέρες αυτές συμπληρώνονται 48 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, και υπηρετεί τους θεσμούς στην αποκατάσταση των οποίων ο θανών με τους αγώνες του συνέβαλε.

Αποτελεί επιτακτική και κατεπείγουσα ανάγκη σήμερα να συνεχισθεί χωρίς καμία καθυστέρηση το ανακριτικό έργο προκειμένου να διασφαλισθεί η αποτροπή της απώλειας αποδεικτικών στοιχείων και να ολοκληρωθούν το ταχύτερο οι απαιτούμενες έρευνες».

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement