Το «φάντασμα» του lockdown και πώς η Ευρώπη προσπαθεί να σώσει τα Χριστούγεννα

Advertisement

Αγώνας δρόμου από τις χώρες της Ευρώπης για να προλάβουν την αναχαίτιση της πανδημίας πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Ποια μέτρα παίρνουν και ποιοι επαναφέρουν το lockdown. Σε χειρότερη θέση σε επίπεδο θανάτων και διασωληνωμένων η Ελλάδα.
Στρατηγικές, αποφάσεις και πληθώρα διαφορετικών απόψεων για να αντιμετωπίσουν το σφοδρό κύμα της πανδημίας που «χτυπά» την Ευρώπη. Οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών τραβούν δρόμους χωριστούς για το πώς θα καταφέρουν να βρουν την ισορροπία ανάμεσα στην οικονομία και τη δημόσια υγεία.

Το περσινό κοινό μονοπάτι που ακολούθησε η Ευρώπη έγινε σύνθετο και πολυπαραγοντικό. Και παρότι λίγες, υπάρχουν και χώρες που επαναφέρουν το αυστηρότερο μέτρο όλων: το lockdown.

Στην Ευρώπη λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις, ενώ στην Ελλάδα δεν φαίνεται να λαμβάνονται συγκεκριμένα νέα μέτρα. Οι θάνατοι όμως κινούνται σε υψηλά είπεδα, ενώ κανείς δεν ξέρει πόσοι από αυτούς που βρίσκονται σήμερα σε ΜΕΘ είναι διασωληνωμένοι εντός ΜΕΘ ή απλά σε θαλάμους. Ταυτόχρονα κανείς δεν ξέρει πόσοι από αυτούς που χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα ήταν διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ ή εκτός. Ο χειμώνας για την Ελλάδα δεν δείχνει απλά δύσκολος, αλλά ο δυσκολότερος τα τελευταία χρόνια.

Advertisement

Και αυτοί οι τραγικοί αριθμοί δεν θα μας «εγκαταλείψουν» για τις επόμενες 10 με 15 μέρες.

Και σημειώστε ότι όπως λένε οι ειδικοί το 65% όσων είναι στις ΜΕΘ δυστυχώς πεθαίνουν, ενώ οι δε νεκροί από τις 15/10 που ήταν 27 στις 15/11 φτάσαμε στους 72, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να είναι 16.838.

Οι διασωληνωμένοι στις 15/10 ήταν 368 και στις 15/11 έφτασαν τους 551.

Advertisement

Σημειώνεται ότι χθες ανακοινώθηκαν 6.950 κρούσματα, 551 διασωληνωμένοι και 72 θάνατοι.

Μερικό lockdown για όλους στην Ολλανδία

Η απογοήτευση και ο προβληματισμός που ακολουθεί μία απόφαση για νέο lockdown κυριαρχούν στους πολίτες της Ολλανδίας. Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα τελικά δεν αποτελούν παρελθόν και όλοι -εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι- πρέπει να ακολουθήσουν τους νέους κανόνες.

Η απόφαση για μερικό lockdown ελήφθη μετά την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα. Και η κυβέρνηση, όπως ήταν αναμενόμενο, συνέστησε υπομονή και κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με τις νέες αποφάσεις, τα εστιατόρια και τα καταστήματα κλείνουν νωρίτερα και απαγορεύτηκε η παρουσία θεατών σε μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις.

Advertisement

Ωστόσο, στη Χάγη σημειώθηκαν επεισόδια όταν πλήθος διαδηλωτών πέταξαν πέτρες και μολότοφ για να διαμαρτυρηθούν.

Lockdown για ανεμβολίαστους στην Αυστρία

Lockdown για τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι της Covid τέθηκαν από χθες σε ισχύ στην Αυστρία. Μάλιστα, δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν και αυστηρότεροι περιορισμοί εάν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω.

Στην Αυστρία, λοιπόν, οι μη εμβολιασμένοι κυκλοφορούν μόνο για να μεταβούν στην εργασία τους, να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης, για άθληση ή επειδή χρειάζονται ιατρική βοήθεια, ή για εμβόλιο. Απαγορεύεται να μπουν σε οποιοδήποτε άλλο κλάδο -εστίαση, λιανεμπόριο και λοιπά.

Advertisement

Εάν κάποιος αρνηθεί τον έλεγχο, το πρόστιμο είναι 1.450 ευρώ, ενώ όποιος παραβιάσει τους νέους κανόνες, κινδυνεύει με πρόστιμο 500 ευρώ.

Έρχονται νέα μέτρα και στη Γερμανία

Μετά την απόφαση της Αυστρίας και τα κόμματα που διαπραγματεύονται για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης στη Γερμανία, καταλήγουν σε συμφωνία για αυστηροποίηση των μέτρων που θα ισχύουν για τους ανεμβολίαστους. Οι περιορισμοί θα αφορούν τις μετακινήσεις, αφού, στο εξής, οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί λεωφορεία ή τραίνα θα πρέπει να επιδεικνύει αρνητικό τεστ, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Η Γερμανία έχει από τους υψηλότερους ρυθμούς εμβολιασμού στην Ευρώπη.

Advertisement

Πρόταση να κλείνουν τα νυχτερινά κέντρα στο Βέλγιο

Το κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης όπου δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις, καθώς και η τηλεργασία μέχρι τα Χριστούγεννα, αναμένεται να προτείνει στην κυβέρνηση του Βελγίου η Επιτροπή ειδικών για τον κορονοϊό για 3-4 εβδομάδες. Εναλλακτικά, η είσοδος σε αυτά θα γίνεται με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης. Επανέρχεται μεταξύ άλλων η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους άνω των 9 ετών, αλλά και η υποχρεωτική τηλεργασία μέχρι τα Χριστούγεννα.

Επιστρέφει το ενδεχόμενο lockdown στη Βρετανία

«Δεν αποκλείω ένα lockdown τα Χριστούγεννα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, κάνοντας έκκληση για την τρίτη δόση του εμβολίου.

Πώς φτάσαμε ως εδώ

Οι παράγοντες επιστροφής του εφιάλτη με την κατάρρευση των υποδομών υγείας ποικίλλει:

Advertisement
  • χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη
  • ανοσία που φθίνει μετά από κάποιους μήνες
  • οι μεταλλάξεις
  • εφησυχασμός και χαλάρωση της τήρησης των μέτρων από το καλοκαίρι και μετά

Η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη

Σύμφωνα, πάντως, με το Politico, η Ευρώπη είναι αυτή τη φορά καλύτερα προετοιμασμένη για έναν δεύτερο χειμώνα με την πανδημία. Οι χώρες της Ευρώπης επενδύουν μεγάλα ποσά στις ΜΕΘ των νοσοκομείων τους, όμως, παντού, το υγειονομικό προσωπικό έχει φτάσει στα όριά του και μειώνει τις ώρες εργασίας του λόγω εξάντλησης. Η Σουηδία, πάντως, για παράδειγμα, έχει υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ σε 10,4 ανά 100.000 άτομα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Συστημάτων και Πολιτικών Υγείας.

Παρότι πλέον έχουμε εμβόλια, φάρμακα, θεραπείες και η Covid-19 δεν είναι άγνωστος εχθρός, η Ευρώπη δεν έχει τελειώσει με την πανδημία. Μπροστά στον φόβο ενός ξεσπάσματος της γρίπης, σε συνδυασμό με τους ανεμβολίαστους για τον κορονοϊό πολίτες, μια νέα απειλή για τα νοσοκομεία αρχίζει και κάνει την εμφάνισή της.

Εκτός όμως από τη γρίπη, ένας ακόμα παράγοντας που θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στα νοσοκομεία είναι οι προβλέψεις για αριθμούς-ρεκόρ μικρών παιδιών που νοσηλεύονται με αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement