Τι συμβαίνει τελικά με τη μετάλλαξη Ομικρον, τα συμπτώματα και τα εμβόλια

Advertisement

Η μετάλλαξη Ομικρον έφερε παγκόσμιο πανικό. Ωστόσο, καθησυχαστικά είναι τα στοιχεία που δημοσιοποιούν επιστήμονες σχετικά με το ζήτημα της επικινδυνότητας της μετάλλαξης Όμικρον.

Για παραλλαγή που προκαλεί ήπια ή και καθόλου συμπτώματα κάνει λόγο αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Μπορεί η μετάλλαξη Ομικρον να έφερε παγκόσμια αναταραχή, ωστόσο τα νέα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα δείχνουν θετικά νέα. Για παραλλαγή που προκαλεί ήπια ή και καθόλου συμπτώματα κάνει λόγο αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ ανάλογες είναι οι διαπιστώσεις και από το «επίκεντρο» της εν λόγω μετάλλαξης, στη Μποτσουάνα.

Advertisement

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Sky News, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι τα περισσότερα κρούσματα με τη μετάλλαξη είναι «ήπια» και δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι υπάρχει επίπτωση στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πιο ήπιο από την παραλλαγή Δέλτα.

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμη υγειονομική αξιωματούχος της Μποτσουάνα δήλωσε πως 16 από τους 19 συνολικά ανθρώπους που βρέθηκαν θετικοί στην παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού στη χώρα ήταν ασυμπτωματικοί και είπε πως είναι «άδικο» η χώρα να τυγχάνει μεταχείρισης σαν να ήταν το επίκεντρο της έξαρσης της νέας παραλλαγής.

Advertisement

Η Πάμελα Σμιθ-Λόρενς, ασκούσα χρέη διευθύντριας υγείας στο υπουργείο Υγείας και Ευεξίας, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters πως η πλειονότητα των 19 ανθρώπων που βρέθηκαν να έχουν μολυνθεί από τη νέα παραλλαγή Όμικρον είναι ήδη αρνητικοί, ενώ 16 άνθρωποι ήταν ασυμπτωματικοί, οι υπόλοιποι τρεις είχαν «πολύ, πολύ ήπια» συμπτώματα, είπε.

Η αξιωματούχος είπε πως μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να πει πιο ξεκάθαρα αν η Όμικρον είναι πιο μολυσματική από τις προκατόχους της ή όχι.

«Το τέλος της πανδημίας δεν είναι θέμα τύχης»

Την ίδια ώρα, προειδοποίηση σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού έκανε την Τετάρτη ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τονίζοντας πως «ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα «τοξικό κοκτέιλ» λόγω της ανεπαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης».

Advertisement

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ,Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους , διαβεβαίωσε ότι αυτές οι συνθήκες δημιουργούν εύφορο έδαφος για την εμφάνιση παραλλαγών του νέου κορονοϊού.

«Το τέλος της πανδημίας δεν είναι θέμα τύχης, είναι θέμα επιλογής», τόνισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουμε ένα τοξικό μίγμα, χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης και πολύ λίγων τεστ, αυτή είναι η τέλεια συνταγή για να αναπαραχθούν και να ενισχυθούν οι παραλλαγές», εξήγησε.

Advertisement

Η προειδοποίηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον προκάλεσε πανικό στον πλανήτη. Μετά την εμφάνιση της Δέλτα είναι η πρώτη φορά που μια άλλη παραλλαγή προκαλεί τόση ανησυχία σε διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η Όμικρον ή B.1.1.529 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 24 Νοεμβρίου από επιστήμονες της Νότιας Αφρικής. Το πρώτο γνωστό κρούσμα που επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά ήταν σε ένα δείγμα που είχε ληφθεί στις 9 Νοεμβρίου.

Την Παρασκευή ο ΠΟΥ χαρακτήρισε την Όμικρον «παραλλαγή ανησυχίας» επειδή περιλαμβάνει πολλές μεταλλάξεις και επομένως θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή πιο ανθεκτική στα εμβόλια.

Advertisement

Είναι σε εξέλιξη μελέτες για να διαπιστωθεί αν ισχύει κάτι τέτοιο και σε ποιο βαθμό, όμως τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα σε μερικές εβδομάδες.

ΠΟΥ για μετάλλαξη Όμικρον: Οι πρώτες ενδείξεις για τα εμβόλια και τα συμπτώματα

Οι πρώτες εκτιμήσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον, θέλουν τα εμβόλια για τον κορονοϊό να μπορούν να την αντιμετωπίσουν.

Την ίδια ώρα, όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα ευρήματα, τα συμπτώματα όσων έχουν ήδη ασθενήσει καταγράφονται ως «ήπια». Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν οι υγειονομικές αρχές της Μποτσουάνα, όπου εντοπίστηκε η μετάλλαξη Όμικρον.

Advertisement

Όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, «δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά για τη μετάλλαξη Όμικρον».

Ο αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι στις περισσότερες περιπτώσεις όσων νοσούν από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, τα συμπτώματα είναι ήπια.

Ο αξιωματούχος, που μίλησε εκ μέρους του Οργανισμού, ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες, ωστόσο υπάρχει μια φθίνουσα πορεία σχετικά με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων: Η μετάλλαξη Άλφα προκαλούσε τα πιο σοβαρά συμπτώματα, ενώ η τελευταία, η Όμικρον, τα λιγότερο σοβαρά μέχρι τώρα. Όπως εκτιμάται οι επιστήμονες θα έχουν πιο ξεκάθαρη εικόνα για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη μέχρι τα τέλη του μήνα.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement