Τρίτη δόση εμβολίου στους 3 μήνες

Advertisement

Αναλυτικά η απόφαση που έλαβε η Επιτροπή Εμβολιασμών για την χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου.

Ανακοινώσεις για την τρίτη δόση του εμβολίου έκανε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, καθώς η Επιτροπή Εμβολιασμών είχε έκτακτη σύσκεψη και έλαβε νέα απόφαση.

Πλέον, όλοι οι πολίτες που είναι 18 ετών και άνω, μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση μετά από τρεις μήνες, εφόσον έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός με δύο δόσεις.

Advertisement

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το άνοιγμα της πλατφόρμας για την τρίτη δόση θα ανοίγει σταδιακά από το βράδυ της Παρασκευής 3/12, μέχρι και το πρωί του Σαββάτου 4/12.

Επίσης, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως σε περίπτωση που κάποιος έχει νοσήσει με κορονοϊό, κάνει την αναμνηστική δόση τρεις μήνες μετά την διάγνωση.

Παρόλα αυτά, δεν αλλάζει το χρονικό όριο για την τρίτη δόση, μόνο για όσα άτομα εμβολιάστηκαν με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, καθώς παραμένει το διάστημα των δύο μηνών.

Advertisement

Η απόφαση της επιτροπής όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους βασίστηκε στην άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας από τον εμβολιασμό καθώς η μετάλλαξη Ομικρον φαίνεται να απασχολεί ολοένα και περισσότερο όχι μόνο τους επιστήμονες αλλά και την κοινωνία.

Ο στόχος, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι μέχρι τον Ιανουάριο, δηλαδή κι όλοι αυτοί που είχαν κάνει τον αρχικό εμβολιασμό τον Σεπτέμβριο που πέρασε.

Υπενθυμίζεται, ότι ο εμβολιασμός με τρίτη δόση, γίνεται με τα εξής εμβόλια:

Advertisement

– Για τα άτομα που έχουνε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλια Pfizer, Moderna ή AstraZeneca, η αναμνηστική δόση θα είναι με εμβόλιο Pfizer ή μισή δόση Moderna.

– Για τα άτομα που έχουνε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλιο Johnson & Johnson, η αναμνηστική δόση θα πραγματοποιείται με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, Pfizer ή μισή δόση Moderna εμβόλιο, μετά από 2 μήνες.

Σημειώνεται, πως τρίτη δόση εμβολίου δεν κάνουν όσοι εμβολιάστηκαν με πρώτη δόση του εμβολίου Pfizer ή Moderna και δεύτερη δόση με Johnson & Johnson.

Advertisement

Πώς κλείνουμε ραντεβού

Από την στιγμή που ανοίξει η πλατφόρμα, όλοι οι πολίτες που είναι 18 ετών και άνω, αλλά και έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για την τρίτη δόση.

Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, να κλείσουν ραντεβού, αρκεί να ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία που εφάρμοσαν για την πρώτη και δεύτερη δόση.

Μέσω της πλατφόρμας μπορούν επίσης να δουν από πότε μπορούν να κλείσουν ραντεβού, αλλά και την ημερομηνία που πρόκειται να εμβολιαστούν. Σημειώνεται ότι ανάλογα με τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ μας το σύστημα μας δίνει συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε μπορούμε να κλείσουμε το ραντεβού και έτσι να προγραμματίσουμε έγκαιρα την τρίτη δόση.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement