Αλαλούμ με την Κυριακή των Χριστουγέννων

Advertisement

Ανοιχτά μαγαζιά στις 26 Δεκεμβρίου, ζητάνε τα Jumbo ● Αντίθετοι οι εμπορικοί φορείς ● Δεν υπάρχει απόφαση από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Το σενάριο του ανοίγματος των καταστημάτων και για τρίτη Κυριακή στη σειρά, την 26η Δεκεμβρίου, δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, διακινήθηκε έντονα χθες, με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης να εμφανίζονται ότι «εξετάζουν το ενδεχόμενο μετά από αιτήματα του εμπορικού κόσμου».

Προς το παρόν πάντως ο μόνος που παραδέχεται ότι έχει θέσει επίσημα τέτοιο αίτημα είναι ο όμιλος Jumbo, πηγές του οποίου επιβεβαιώνουν ότι το ζήτησαν ως «αντιστάθμισμα» στην απώλεια μίας εργάσιμης ώρας καθημερινά, μετά την εφαρμογή του μέτρου για την αποφυγή του συνωστισμού στα ΜΜΜ, που μεταθέτει το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 10.00 το πρωί από τις 9.00 (με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου ώς τις 9.00 το βράδυ).

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι δεν υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να λειτουργήσουν τα καταστήματα στις 26 Δεκεμβρίου, καθώς «δεν υπήρξε ανταπόκριση από την κυβέρνηση».

Το σενάριο αυτό απορρίπτει και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Νίκος Καφούνης, εξηγώντας ότι «δεν τίθεται ζήτημα αφού ο νόμος είναι ξεκάθαρος ότι η 26η Δεκεμβρίου είναι αργία» και ότι ουδέποτε ο ΕΣΑ ζήτησε κάτι τέτοιο από την κυβέρνηση.

Advertisement

Κατηγορηματικά διαψεύδουν πηγές της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας δημοσιεύματα που την εμφανίζουν να έχει «τοποθετηθεί έμμεσα» για το θέμα, επιμένοντας ότι απλώς ενημέρωσαν τα μέλη τους για την ισχύουσα νομοθεσία, χωρίς σε καμία περίπτωση να ζητάνε ανοιχτά μαγαζιά.

Τα ζητήματα που απασχολούν τον εμπορικό κόσμο είναι η μείωση της αγοραστικής κίνησης και του τζίρου και όχι αν θα ανοίξουν την Κυριακή των Χριστουγέννων, επιμένει η ΕΣΕΕ, η οποία εξάλλου έχει πάρει θέση ενάντια στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, θεωρώντας ότι περισσότερο βλάπτει παρά ωφελεί το μικρομεσαίο εμπόριο.

Με βάση την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Ανάπτυξης, δεν έχει παρθεί καμία απόφαση περί ανοίγματος των καταστημάτων στις 26 Δεκεμβρίου.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement