Ανδρουλάκης ή Παπανδρέου; Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό από την εκλογή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ

Advertisement

Ζητούμενο το ύψος της συμμετοχής – Τι θα πράξουν οι ψηφοφόροι των άλλων υποψηφίων- Κρίσιμη η διαφορά μεταξύ των δυο υποψηφίων, καθώς θα κρίνει τις ισορροπίες της επόμενης ημέρας.

23.937 ψήφοι χωρίζουν τον Νίκο Ανδρουλάκη από τον Γιώργο Παπανδρέου στις σημερινές κάλπες για την εκλογή αρχηγού στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, με τον πρώτο να έχει συγκεντρώσει 99.120 ψήφους, ποσοστό 36,88%, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός έλαβε 75.183 ψήφους, ποσοστό 27,97%.

Το πρώτο ερώτημα της δεύτερης Κυριακής είναι πόσοι από τους 270.706 ψηφοφόρους της πρώτης Κυριακής θα προσέλθουν στις κάλπες σήμερα, πολύ περισσότερο καθώς σε κάποιες περιοχές ο καιρός δεν είναι καλός και δυσκολεύει την κατάσταση. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης στις εσωκομματικές εκλογές του 2017 το ποσοστό αποχής στον δεύτερο γύρο ανήλθε περίπου στο 25%, καθώς στον πρώτο γύρο ψήφισαν 211.191 και στο δεύτερο 156.103 μέλη και φίλοι. Το ύψος της συμμετοχής είναι σημαντικό, καθώς το υψηλό ή το λιγότερο υψηλό ποσοστό συμμετοχής λειτουργεί διαφορετικά υπέρ του κάθε υποψηφίου, αλλά και γιατί μια υψηλή προσέλευση στις κάλπες θα ενισχύσει τη δυναμική που απέκτησε το Κίνημα Αλλαγής την περασμένη Κυριακή.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα συμπεριφερθούν οι ψηφοφόροι των τεσσάρων άλλων υποψηφίων για την ηγεσία, που αποκλείστηκαν από τον πρώτο γύρο. Ο Ανδρέας Λοβέρδος με 69.827 ψήφους (25,98%) έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη, τα κορυφαία στελέχη που τον ακολουθούν το ίδιο, ενώ στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί και ένας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων του. Το πόσο μεγάλος θα είναι αυτός ο αριθμός θα συμβάλλει όχι απλώς στην ανάδειξη του νικητή, αλλά και στο ύψος της διαφοράς μεταξύ του νικητή και του ηττημένου. Σημασία έχει όμως και το τι θα πράξουν οι 24.668 ψηφοφόροι των Παύλου Χρηστίδη (8.733 ψήφοι -3,25%), Παύλου Γερουλάνου (8.027-2,99%) και Χάρη Καστανίδη (7.908 ψήφοι-2,94%): Ο Παύλος Χρηστίδης στηρίζει τον Γιώργο Παπανδρέου και προς τα εκεί εκτιμάται ότι θα κινηθούν οι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους του που θα κριθούν στις κάλπες, ο Παύλος Γερουλάνος κρατά αυστηρή ουδετερότητα, όπως και ο Χάρης Καστανίδης, που θεωρεί ότι η υποψηφιότητά του «αδειάστηκε» από τον πρώην πρωθυπουργό, καθώς κατέβηκε τελικά και αυτός υποψήφιος.

«Καθαρή εντολή» ή ισχυρός εσωκομματικός πόλος;

Το τρίτο μεγάλο ερώτημα είναι ποια θα είναι η διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου. Μια μεγάλη διαφορά, σε συνάρτηση με την υψηλή συμμετοχή και τη δεύτερη Κυριακή, θα αποτελεί μια «καθαρή εντολή» για τον νικητή της κάλπης, περιορίζοντας τις εσωκομματικές συγκρούσεις της επόμενης μέρας, ενώ μια μικρή διαφορά θα αναδείξει ισχυρό εσωκομματικό πόλο για την επόμενη μέρα.

Advertisement

Νέα δεδομένα

Η εκλογή αρχηγού στη Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, σε συνάρτηση με τη μεγάλη συμμετοχή, δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό, επηρεάζοντας τις κινήσεις τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του Αλέξη Τσίπρα, ενώ εκ των πραγμάτων περιπλέκεται και το θέμα των πρόωρων εκλογών, δεκαοκτώ μήνες πριν τη λήξη της τετραετίας της παρούσας κυβέρνησης.

Τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου

Στον πρώτο γύρο ψήφισαν 270.706 μέλη και φίλοι του Κινήματος Αλλαγής και τα αποτελέσματα είχαν ως εξής:

-Νίκος Ανδρουλάκης: 36.88% – 99.120 ψήφοι

– Γιώργος Παπανδρέου: 27.97% – 75,183 ψήφοι

– Ανδρέας Λοβέρδος: 25.98% – 69.827 ψήφοι

– Παύλος Χρηστίδης: 3.25% – 8.733 ψήφοι

– Παύλος Γερουλάνος: 2.99% – 8027 ψήφοι

– Χάρης Καστανίδης: 2,94% – 7908 ψήφοι

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement