Σήμερα τα νέα μέτρα και το ωράριο στην εστίαση: Αλλαγές για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Στιγμιότυπο από την οδό Ερμού (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Advertisement

Σήμερα οι Ειδικοί θα πάρουν τη δική τους απόφαση για τα νέα μέτρα, που είναι προφανές ότι θα πλήττουν και τους εμβολιασμένους. Αυτός είναι και ο ασικός λόγος της διστακτικότητας από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς θα μειωθεί ο βαθμός «ελευθερίας» που έχουν όσοι έκναν δύο ή τρεις δόσεις εμβολίου.

Έτσι τα τελευταία 24ωρα ξεκίνησε μια κουβέντα για το αν θα ληφθούν μέτρα πριν την Πρωτοχρονιά ή μετά. Την ίδια ώρα οι πολίτες φοβούνται ένα νέο lockdown για άγνωστο χρονικό διάστημα. Εδώ και λίγες μέρες έχουμε κάποια νέα μέτρα με βασικό τη μάσκα παντού. Ωστόσο, η μετάλλαξη Ομικρον δεν αστειεύεται και οι καθυστερήσεις πληρώνονται ακριβά.

Η κυβέρνηση δείχνει εγκλωβισμένη και περιμένει με αγωνία την εξέλιξη της νέας φάσης της πανδημίας για να ανακοινώσει τα νέα μέτρα.

Advertisement

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση της Επιτροπής σήμερα και κυρίως η απόφαση της κυβέρνησης. Ποια μέτρα από αυτά που θα προτείνουν οι Ειδικοί θα ακολουθήσει και κυρίως πότε θα αποφασίσει να τα εφαρμόσει.

Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα στην εστίαση θα αφορούν τους εμβολιασμένους, καθώς αυτοί έχουν πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους, ενώ πλέον πέφτει στο τραπέζι και η ολική απαγόρευση για τους ανεμβολίαστους.

Lockdown στην εστίαση

Ειδικότερα τα νέα μέτρα θα αφορούν τη διασκέδαση, για την οποία θα εξεταστούν διαφορετικά σενάρια.

Advertisement

Από τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι μέχρι στιγμή το καλύτερο σενάριο είναι να κλείνουν στις 12 και το χειρότερο να ανασταλεί εντελώς η λειτουργίας τους για κάποιες ημέρες. Στο τραπέζι βρίσκεται και όλοι στους συγκεκριμένους χώρους να είναι μόνο καθήμενοι.

Τα μέτρα αυτά, που εισηγούνται οι ειδικοί και επί των οποίων καλείται να λάβει τις τελικές της αποφάσεις η κυβέρνηση, είναι τα εξής :

  • Aύξηση της υποχρεωτικής τηλεργασίας από το 20% που ισχύει σήμερα τουλάχιστον στο 50%, αν και υπάρχουν εισηγήσεις που ανεβάζουν το ποσοστό στο 60%
  • Μείωση του ωραρίου λειτουργίας της εστίασης, μπαρ κα στις 12.00 ή ακόμα και στις 23.00. Παρ ότι η κυβέρνηση δεν φαίνεται να εξετάζει την αναστολή λειτουργίας των νυκτερινών κέντρων διασκέδασης, αν το ωράριο λειτουργίας περιοριστεί δραστικά, τότε στην ουσία, η συγκεκριμένη κατηγορία οδηγείται εκ των πραγμάτων σε αναστολή.
  • Μείωση των θαμώνων ανά τετραγωνικό
  • Ολική απαγόρευση πρόσβασης των ανεμβολίαστων ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης, στους οποίους μέχρι σήμερα μπορούν να προσέρχονται με rapid test.

Ήπιες παρεμβάσεις και νέα μέτρα στη διασκέδαση προανήγγειλε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης σημειώνοντας πως τα μέτρα -που δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα- θα έχουν χρονικό ορίζοντα 15 ημερών.

Advertisement

Επίσης, ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίγκας Μαγιορκίνης, απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα πριν τις 3 Ιανουαρίου, ο ίδιος απάντησε πως δεν έχει εξεταστεί κάτι τέτοιο και πως δεν υπάρχουν σκέψεις για ενδιάμεσα μέτρα.

«Εάν βλέπαμε αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ, αναλόγως θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα, ωστόσο είμαστε σε φάση αποσυμπίεσης και μείωσης των εισαγωγών. Είμαστε σε φάση παρακολούθησης και επιτήρησης αυτή τη στιγμή» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση προ καταιγίδας. Η Όμικρον είναι εδώ, η διαφορά μας με το Λονδίνο που είδε τα κρούσματα πέντε φορές πάνω είναι ότι έχουμε καποια μέτρα. Όσο πιο μεγάλη είναι η προσήλωση τόσο καλύτερη η αντιμετώπιση», είπε χαρακτηρίζοντας «τρύπα» στα μέτρα το ποσοστό των ανεμβολίαστων που καταφέρνει να παρακάμψει με διάφορους τρόπους τους περιορισμούς. «Δεν είναι πάνω από ένα 10 με 15% στα μαγαζιά αλλά και αυτό μπορεί να μεταφέρει το ιό» είπε.

Advertisement

«Η Όμικρον όπου έχει πάει έχει δημιουργήσει δραματική αύξηση. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε 10-12.000 κρούσματα. Δεν ξέρουμε πότε αλλά θα συμβεί. Αυτό που μας απασχολεί είναι η πίεση στο ΕΣΥ γιατί το νέο στέλεχος έχει διαφορετικό προφίλ. Έχουμε φτάσει σε ένα καλό επίπεδο ανοσίας πάνω από το 70%, ο κόσμος συνεργάζεται με τον εμβολιασμό και περιμένουμε να βοηθήσει και με τα self test» είπε καλώντας τους πολίτες στην περίπτωση που θέλουν να πάνε σε περισσότερες από δύο εκδηλώσεις να αγοράσουν κι άλλα τεστ από το φαρμακείο.

Δεν υπάρχει λόγος να κλείσουν τα σχολεία

Απέρριψε δε το ενδεχόμενο να μείνουν κλειστά τα σχολεία και μετά τις γιορτές. «Δεν έχουμε λόγο να περάσουμε σε μειωμένης ποιότητας εκπαίδευσης, όπως η τηλεκπαίδευση. Έχουμε τα εμβόλια και το testing. Η τηλεκπαίδευση είναι σε ράφι πολύ μακριά από εμάς αυτή τη στιγμή» είπε. Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση είπε πως δεν υπάρχει συζήτηση επί του παρόντος για αλλαγή στα πρωτόκολλα που ισχύουν στα σχολεία σημειώνοντας ωστόσο ότι οι σχολικές εκδρομές είναι υπό συζήτηση, κάτι με το οποίο θα ασχοληθεί η επιτροπή τις επόμενες μέρες.

Μέτρα στα σχολεία και νέο ωράριο στα σούπερ μάρκετ

«Δεν είναι σε 20 μέρες η πανδημία, θα έρθει πιο μπροστά. Πιστεύω ότι αυτή την Τρίτη θα έχουμε πάνω από 9.000 κρούσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Advertisement

«Είμαστε ένα μήνα μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος Όμικρον στη χώρα μας», είπε ο κ. Τζανάκης μιλώντας στο OPEN.

«Τρίτη με Τετάρτη θα ανέβουν τα νούμερα. Μετά τις 15 Ιανουαρίου ίσως φτάσουμε τις 20.000 κρούσματα! Πάμε για ρεκόρ κρουσμάτων», επισήμανε ο κ. Τζανάκης.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο ίδιος πιστεύει πως «η Όμικρον θα μας «χαιρετήσει» και θα βοηθήσει στην εκφύλιση του ιού. Δεν είναι όμως βέβαιο.

Advertisement

Ο κ. Τζανάκης πρόσθεσε ότι μπορούν να ληφθούν μια σειρά από μέτρα όπως:

  • σπαστό ωράριο στις εργασίες για αποσυμφόρηση στα ΜΜΜ
  • να μειώσουμε τα ωράριο των εμπορικών
  • να αυξήσουμε ωράριο σούπερ μάρκετ
  • να μειώσουμε ωράρια στα κέντρα διασκέδασης
  • να παρατείνουμε διακοπές σχολείων και πανεπιστημίων

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement