Πως θα γίνουν οι αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ – Ο Τσίπρας και η «συνταγή του Λαμπεντούζα»

Advertisement

Για να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό που είναι (ένα κόμμα διακυβέρνησης που διεκδικεί την εξουσία),πρέπει να τα αλλάξει όλα. Γιατί η ελληνική κοινωνία έχει αλλάξει ριζικά και μόνο μακρινή σχέση διατηρεί με την Ελλάδα της δεκαετίας του 2010 που προκάλεσε την «Πρώτη Φορά Αριστερά».

Μάλλον είναι αδύνατο για τον Αλέξη Τσίπρα,εκεί στα Τζουμέρκα,να προμηθευθεί τον «Γατόπαρδο» του Λαμπεντούζα.Πιο εύκολο είναι να τον απολαύσει στην κινηματογραφική μεταφορά του, στη θρυλική ομότιτλη ταινία του Λουκίνο Βισκόντι.

Τι θα του χρησιμεύσει; Σε έναν σοφό μονόλογο,ο Δον Φαμπρίτσιο,πρίγκηπας της Σαλίνα,καταλήγει σε μια συμπυκωμένη φράση-οδηγία προς τον ανηψιό του Ταγκρέντι: «Για να μείνουν όλα όπως είναι,πρέπει να αλλάξουν όλα». Ο πρίγκηπας της Σαλίνα, εκπρόσωπος της σικελικής φεουδαρχίας που έφθινε στην παρακμή,του αποκάλυπτε τη συνταγή για το μέλλον.Για να μείνουν κυρίαρχοι,έπρεπε να αλλάξουν,να μετασχηματισθούν στην αστική τάξη του σύγχρονου κόσμου.

Advertisement

Αυτά από τον Λαμπεντούζα.Στη συνέχεια η συνταγή του Δον Φαμπρίτσιο ακολούθησε μεγάλη καριέρα.Στη θεωρία και την πολιτική.Αλλωστε την είχε ήδη περιγράψει με τα δικά του λόγια ο Αντόνιο Γκράμσι,την εξήγησε στον Τολιάτι,την κληρονόμησαν και οι δυο στον Ενρίκο Μπερλιγκουέρ.

Το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα άλλαξε πολλές φορές στη διαδρομή του για να παραμείνει μεγάλο και κόμμα εξουσίας στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας.Από τη «Svolta di Salerno» του Τολιάτι έως τον «Ιστορικό Συμβιβασμό» του Μπερλιγκουέρ. Μέχρι το «Δημοκρατικό Κόμμα»,μια μεταμόρφωση που το διατήρησε στη ζωή μέχρι σήμερα,σε αντίθεση με τον ιστορικό του αντίπαλο,το κόμμα της Χριστιανικής Δημοκρατίας.

Εκτοτε η συνταγή του Λαμπεντούζα έγινε το «Ευαγγέλιο» του μετασχηματισμού και του εκμοντερνισμού για πολλά κόμματα της Κεντροαριστεράς (αλλά και της κεντροδεξιάς) σε όλο τον κόσμο.Οδηγώντας σε μια συμπλήρωση: ό,τι δεν αλλάζει πεθαίνει.Απλούστατα,γιατί η ζωή αλλάζει και σχεδόν πάντα,με υψηλές ταχύτητες.

Advertisement

Τι έχει να πεί ο Λαμπεντούζα στον Αλ.Τσίπρα; Το εξής απλό: Για να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό που είναι (ένα κόμμα διακυβέρνησης που διεκδικεί την εξουσία),πρέπει να τα αλλάξει όλα.Γιατί η ελληνική κοινωνία έχει αλλάξει ριζικά και μόνο μακρινή σχέση διατηρεί με την Ελλάδα της δεκαετίας του 2010 που προκάλεσε την «Πρώτη Φορά Αριστερά».

Αυτοί που δεν θέλουν τις αλλαγές είναι συνήθως αυτοί που δεν βλέπουν τον εαυτό τους στον σύγχρονο κόσμο. Παρότι μπορεί να αυτοπροσδιορίζονται ως «Αριστεροί» είναι συνήθως βαθειά συντηρητικοί. Άλλωστε ο συντηρητισμός είναι η πολιτική και ιδεολογική έκφραση του «στάτους-κβό».

Συνήθως οι πολέμιοι των αλλαγών κατηγορούν τους «μετασχηματιστές» για προδοσία.Για εγκατάλειψη αρχών και αξιών,για συμβιβασμούς.Εγκλωβίζοντας τη συζήτηση σε μια μεσαιωνικού τύπου θεολογία και τα κόμματα της κεντροαριστεράς σε περιθωριακές σέχτες,που θυμίζουν έντονα παραθρησκευτικές οργανώσεις.

Advertisement

Ονόματα και διευθύνσεις για τη συζήτηση που διεξάγεται στον ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζονται.Είναι όλα γνωστά και ευανάγνωστα.Το μόνο που μένει να διακριβωθεί είναι πότε ο Τσίπρας θα ξαναδιαβάσει τον Λαμπεντούζα. Με τον τρόπο του Βισκόντι και του Γκράμσι.Κάτι μας λέει,ότι το 2022 θα είναι μια καλύτερη χρονιά.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement