Εμβολιασμός παιδιών: Πότε πρέπει να κάνουν το εμβόλιο ενώ έχουν νοσήσει

Advertisement

Αλλαγές έρχονται στον εμβολιασμό παιδιών. Τι ισχύει για τις μικρές ηλικίες που κόλλησαν κορονοϊό και διευκρινήσεις για την τρίτη δόση.

Αλλάζει το πρόγραμμα για τον εμβολιασμό παιδιών, σύμφωνα με νέες συστάσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, διευκρίνισε πως οι νέες συστάσεις αφορούν όσα παιδιά κόλλησαν κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, όσα παιδιά είναι ανεμβολίαστα και νόσησαν με τον ιό, πρέπει μετά από 3 μήνες να κάνουν μία δόση. Αντιθέτως, τα παιδιά που εμβολιάστηκαν με μία δόση και κόλλησαν κορονοϊό, δεν κάνουν την δεύτερη δόση του εμβολίου.

Παράλληλα, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει σύσταση για τρίτη δόση του εμβολίου στα παιδιά.

Advertisement

Παρόλα αυτά, όσα άτομα είναι κάτω των 18 ετών και εφόσον υπάρχει πρόβλημα ανοσοκαταστολής λόγω προβλημάτων υγείας ή φαρμάκων, θα πρέπει να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου.

Υπενθυμίζεται, πως στις μικρές ηλικίες χορηγείται το εμβόλιο Comirnaty, ένα ειδικό σκεύασμα της Pfizer, που περιέχει το 1/3 της δόσης που λαμβάνουν οι ενήλικοι.

Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις της Μαρίας Θεοδωρίδου:

Advertisement

Οι παρενέργειες

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι ασφαλές, ενώ οι πιο συχνές παρενέργειες σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών είναι παρόμοιες με εκείνες σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω.

Δηλαδή, περιλαμβάνουν πόνο στο σημείο του εμβολιασμού, κόπωση, πονοκέφαλο και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, μυϊκό πόνο και ρίγη. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συνήθως ήπιες ή μέτριες και βελτιώνονται εντός λίγων ημερών από τον εμβολιασμό.

Advertisement

Ως εκ τούτου , η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη του Comirnaty σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών υπερτερούν των κινδύνων.

Τα αποτελέσματα των μελετών

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η δόση του εμβολίου σε αυτές τις ηλικίες θα είναι μικρότερη (το 1/3) και ο εμβολιασμός θα ολοκληρώνεται μετά από δύο δόσεις όπως συμβαίνει και στο υπόλοιπο πληθυσμό.

Μελέτη σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών έδειξε ότι η ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο της Pfizer που χορηγήθηκε σε χαμηλότερη δόση (10 μg) σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα ήταν συγκρίσιμη με εκείνη που παρατηρήθηκε με την υψηλότερη δόση (30 μg) σε ηλικία 16 έως 25 ετών.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετρήθηκε μεταξύ 2.000 παιδιών που είτε έλαβαν τις δόσεις του κανονικού εμβολίου και δεν είχαν νοήσει προηγουμένως είτε έλαβαν εικονικό εμβόλιο (placebo). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι από τα 1.305 παιδιά που έλαβαν το εμβόλιο, τρία ανέπτυξαν τη νόσο σε σύγκριση με τα 16 από τα 663 που έλαβαν το εικονικό σκεύασμα. Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο ήταν 90,7% αποτελεσματικό στην πρόληψη της συμπτωματικής COVID-19 (αν και το πραγματικό ποσοστό θα μπορούσε να είναι μεταξύ 67,7% και 98,3%).

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement