Σχολεία: 200.000 μαθητές δεν βρήκαν self test – Έρχονται απολύσεις ανεμβολίαστων υγειονομικών

Advertisement

Στο «κόκκινο» η αγωνία για τα σχολεία. Πώς θα καλυφθούν οι 200.000 μαθητές που δεν βρήκαν self test.

Με εύλογη αγωνία για το πως θα λειτουργήσει η πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας όλων των σχολικών βαθμίδων προσέρχονται μαθητές και καθηγητές στα σχολεία.

Κατά γενική παραδοχή στο κυβερνητικό στρατόπεδο, το μόνο που δεν χρειαζόταν σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία ήταν οι δυσλειτουργίες που καταγράφηκαν με την προμήθεια των self test των μαθητών, κυριολεκτικά στο παρά πέντε της επαναλειτουργίας των σχολείων, καθώς ταυτόχρονα με τη γενικευμένη ανησυχία για το κατά πολλούς υψηλού ρίσκου άνοιγμα όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, μεταδίδεται και η εικόνα της έλλειψης ετοιμότητας, σε έναν τομέα, κατεξοχήν ευαίσθητο, λόγω της φύσης του.

Η λύση που προκρίθηκε είναι να προμηθευτούν όλες οι σχολικές μονάδες με ικανό αριθμό αυτοδιαγνωστικών τεστ και όσοι μαθητές και καθηγητές δεν μπόρεσαν να τα προμηθευτούν, να προσέλθουν στο σχολείο μία ώρα πριν το κουδούνι για να υποβληθούν στα self tests.

Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι και οι περίπου 200.000 μαθητές και καθηγητές – αριθμός ουκ ευκαταφρόνητος – που δεν μπόρεσαν να τα προμηθευτούν, θα καλυφθούν σήμερα το πρωί, καθώς έχουν μοιραστεί στα σχολεία περίπου 1 εκατ αυτοδιαγνωστικά τεστ, ενώ σε προμήθειες self tests θα προβούν και οι δήμοι.

Advertisement

Μέχρι χθες πάντως, και με δεδομένο ότι σήμερα θα γίνει νέος κύκλος αυτοδιαγνωστικών τεστ, διαγνώστηκαν θετικά πάνω από 11.000 παιδιά και έφηβοι. Ειδικότερα το Σάββατο τα κρούσματα στο ηλικιακό γκρουπ 0-17 ετών ήταν 7.479 (σε σύνολο 37.676), ενώ χθες, διαπιστώθηκαν 3.980 μολύνσεις στην ίδια ηλικία (σε σύνολο 18.592 κρουσμάτων). Σύνολο 11.459 κρούσματα.

Οι ειδικοί έχουν ενημερώσει το Μέγαρο Μαξίμου ότι τις επόμενες μέρες και εβδομάδες θα υπάρξει κατακόρυφη αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων, λόγω της κινητικότητας των εορτών, που θα αρχίσει να αποτυπώνεται τώρα.

Στο δεύτερο εύφλεκτο πεδίο, αυτό του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της ανοικτής απειλής να «γονατίσει» από ταυτόχρονη αύξηση των νοσηλειών και μαζική νόσηση υγειονομικού προσωπικού, κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ του iEidiseis.gr ότι επίκεινται απολύσεις όσων υγειονομικών επιμείνουν μέχρι την τελική προθεσμία που τους έχει δοθεί, να μην κάνουν το εμβόλιο.

Advertisement

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση, από τους περίπου 6.500 υγειονομικούς που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν και τέθηκαν σε αναστολή, οι περίπου 1.500 επέστρεψαν στην εργασία τους με πιστοποιητικό νόσησης.

Το σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση αυτές τις μέρες, είναι να παυθούν από τα καθήκοντά τους μετά τις 31 Μαρτίου όσοι δεν εμβολιαστούν μέσω της καταγγελίας της σύμβασής τους, συμπεριλαμβανομένων και όσων επέστρεψαν στην εργασίας τους λόγω νόσησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα δύο σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι η άμεση προκήρυξη των θέσεων που θα «ορφανέψουν», με το σύστημα 1:1, αλλά και το ενδεχόμενο να μετατραπούν σε 8μηνες οι τρίμηνες συμβάσεις που υπάρχουν σήμερα.

Advertisement

Όλα τα παραπάνω, θα συζητηθούν στην καθιερωμένη σύσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη, τον καθηγητή Σωτ. Τσιόδρα, τους στενούς του συνεργάτες αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς ( Κεραμέως, Βορίδης κα ).

Η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα, πάντως, είναι πολλαπλώς και πολυεπίπεδα κρίσιμη. Και όλοι είναι επί ποδός …πολέμου!

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement