Την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων, με «αντάλλαγμα» την πλήρη απελευθέρωση του θεσμού, μέσω των ανεμπόδιστων προσφορών, εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Ειδικότερα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αυτή την περίοδο βρίσκεται σε διαδικασία διαλόγου με τους φορείς της αγοράς, η πλειονότητα των οποίων -κυρίως οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις- ζητεί μετ’ επιτάσεως την παύση των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων του Μαΐου και του Νοεμβρίου, καθώς έχει αποδειχθεί ότι κάθε άλλο παρά τον τζίρο των επιχειρήσεων ενισχύουν.
Στηριζόμενη σε αυτό το αίτημα, η ηγεσία του υπουργείου, όπως μεταφέρουν στη «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» καλά πληροφορημένες πηγές, θέτει στους φορείς της αγοράς την προοπτική της πλήρους απελευθέρωσης των προωθητικών ενεργειών μέσω των προσφορών. Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνει στη «Ν» και υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, το οποίο επισημαίνει ότι «εάν καταργηθούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, θα μπορούν να υπάρχουν προσφορές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Θα μπορούν να κάνουν όλοι προσφορές, όλοι σε όλα».
Αυτό σημαίνει ότι θα επιτρέπεται σε μια εμπορική επιχείρηση να θέτει σε προσφορά για όσες φορές θέλει, όλο τον χρόνο, το σύνολο των κωδικών που διαθέτει, έναντι του περιοριστικού όρου που ισχύει σήμερα, βάσει του οποίου δεν επιτρέπεται οι προσφορές να υπερβαίνουν το 50% των κωδικών που διαθέτει μια εμπορική επιχείρηση.
«Βρισκόμαστε σε μια συζήτηση με την αγορά. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμη. Εάν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο με τον Covid, δεν μπορεί να ληφθεί και η τελική απόφαση. Πάντως, το θέλουν και η αγορά και οι καταναλωτές» σημειώνει το ίδιο στέλεχος.
Καθώς οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την έξοδο από την πανδημία, ενδεχομένως οι ενδιάμεσες εκπτώσεις του προσεχούς Μαΐου να μην είναι και οι τελευταίες. Οπότε το πιθανότερο είναι ότι η κατάργησή τους θα «αποτυπωθεί» στο δεύτερο ενδιάμεσο εκπτωτικό διάστημα που έχει θεσπιστεί με τον νόμο 4177/13.
Κατά το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος, στην υπό εξέλιξη συζήτηση του υπουργείου με την αγορά δεν τίθεται θέμα για τις τακτικές χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες ως γνωστόν πραγματοποιούνται από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου έως το τέλος του Φεβρουαρίου και των θερινών που «ανοίγουν» τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου και «κλείνουν» στις 31 Αυγούστου.
Ασφαλιστικές δικλίδες
Πάντως, η συζήτηση και η τελική απόφαση του υπουργείου για την αντικατάσταση των ενδιάμεσων εκπτώσεων από «προσφορές όλο το έτος και σε όλα τα είδη» δεν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα εύκολη, καθώς θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι οι φορείς εκπροσώπησης των μικρομεσαίων εμπόρων, όπως η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) αλλά πιθανόν και η ΓΣΕΒΕΕ, θα ζητήσουν «ασφαλιστικές δικλίδες» για την αποτροπή φαινομένων αθρόων προσφορών από μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, που θα έχουν ως συνέπεια την άσκηση πιέσεων στις μικρότερες επιχειρήσεις.
Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΣΕΕ, ως ο κατ’ εξοχήν φορέας εκπροσώπησης των εμπορικών επιχειρήσεων, πάντα είχε επιφυλάξεις σε μια προοπτική πλήρους απελευθέρωσης των προσφορών.
Πέραν αυτού, γενικότερα οι έμποροι τάσσονται και υπέρ του περιορισμού του χρονικού διαστήματος των τακτικών χειμερινών και θερινών εκπτώσεων, από τις επτά εβδομάδες που είναι σήμερα (ανά περίοδο) στις τέσσερις, κρίνοντας ότι η «σμίκρυνση» θα λειτουργούσε πιο ενισχυτικά για τον τζίρο των επιχειρήσεων που τα τελευταία χρόνια βαίνει μειούμενος.
Παράλληλα, μια σύντμηση των ημερών θα έδινε ένα νέο νόημα και στη συνείδηση των καταναλωτών για την ουσία των εκπτώσεων, σε συνδυασμό πάντα ότι αυτές (εκπτώσεις) θα πραγματοποιούνται στο τέλος των δύο εποχών (Φεβρουάριος για τις χειμερινές και Αύγουστος για τις θερινές).
Δύσκολη και η επαύριον
Πάντως, για το εμπόριο φαίνεται να ακολουθούν και άλλες δύσκολες εποχές πέραν του Covid-19 και των περιορισμών, καθώς στο προσκήνιο έρχεται και η ακρίβεια σε ενέργεια, καύσιμα και τρόφιμα, που είναι δεδομένο ότι θα περιορίσει τις αγορές των καταναλωτών. Η τάση αυτή αποτυπώθηκε σε ένα βαθμό και από την κίνηση στην αγορά κατά τη διάρκεια των περασμένων γιορτών. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, για το 43% των επιχειρήσεων η κίνηση κατά την εορταστική περίοδο 2021 ήταν μέτρια. Αντίθετα, τέσσερις στους δέκα επιχειρηματίες (43%) δήλωσαν λίγο έως καθόλου ικανοποιημένοι. Μόνο μία στις επτά επιχειρήσεις εμφανίζεται πολύ έως πάρα πολύ ικανοποιημένη από τις επιδόσεις της κατά την εορταστική περίοδο.
Το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ συνέκρινε την ίδια περίοδο τόσο με την αντίστοιχη του 2020 όσο με εκείνη του 2019, πριν δηλαδή την εμφάνιση της πανδημίας. Έτσι, η εικόνα για την κίνηση στην αγορά σε σχέση με το 2020 ήταν μικτή, αφού το 33% των επιχειρήσεων κατέγραψε μείωση πωλήσεων, ενώ το 36% κατέγραψε άνοδο και το 31% παρέμεινε στα ίδια επίπεδα. Σε αντιδιαστολή με το 2019 ο τζίρος υποχώρησε για το 68% των επιχειρήσεων.
Το ισχύον πλαίσιο
Με βάση τον νόμο 4177/13 επιτρέπεται η πώληση εμπορευμάτων ή η παροχή υπηρεσιών με μειωμένες τιμές 4 φορές τον χρόνο, ως εξής:
α) Τακτικές εκπτώσεις: Από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου.
β) Ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι: Το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, εκτός κι αν υπάρξει απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη για άλλη ημερομηνία. Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων μία -την πρώτη- Κυριακή του εκπτωτικού διαστήματος. Στην περίπτωση που καταργηθούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, οι δύο αυτές Κυριακές θα μεταφερθούν σε άλλες χρονικές περιόδους.
Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο προσφορών επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνον η ευκρινής αναγραφή της παλαιάς και της νέας τιμής των αγαθών ή των υπηρεσιών. Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η προσφορά ειδών, των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει το κατάστημα. Ως είδος νοείται ο κάθε κωδικός προϊόντος που πωλείται στην επιχείρηση.
Πηγή: Eφημ. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ