Κορωνοϊός: Πότε έρχεται νέα χαλάρωση των μέτρων – Οι εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας

φωτ. EUROKINISSI
Advertisement

Τη στιγμή που η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού συνεχίζει να επελαύνει, αφήνοντας το αποτύπωμά της στους λεγόμενους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, η αποκλιμάκωση που καταγράφεται στον αριθμό των κρουσμάτων προκαλεί στους ειδικούς ανακούφιση και αφήνει μια αχτίδα αισιοδοξίας για περαιτέρω άρση των περιοριστικών μέτρων. Μάλιστα ήδη έχουν διατυπωθεί εκτιμήσεις πως επίκειται στο αμέσως προσεχές διάστημα νέα χαλάρωση των μέτρων.

Ερωτηθείς σχετικά το μέλος της επιτροπής των ειδικών Γκίκας Μαγιορκίνης, προσδιόρισε την νέα χαλάρωση των μέτρων μέσα στις επόμενες 15 έως 20 ημέρες, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ωστόσο όπως είπε, τα μέτρα που αφορούν το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα αναστραφούν.

Για τη μερική χαλάρωση των μέτρων από αύριο, Δευτέρα, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι βλέπουμε μια αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων. Για το ζήτημα με τη μουσική, εξήγησε ότι η ένταση της μουσική κάνει τους ανθρώπους να μιλάνε δυνατά και αυτό προκαλεί την αύξηση των σωματιδίων στον αέρα.

Advertisement

Εκτίμησε, ωστόσο, ότι τους επόμενους 1-2 μήνες θα δούμε μείωση των κρουσμάτων.

Νέα μέτρα: Τι ισχύει από αύριο

Στη δημοσιότητα δόθηκε το Σάββατο το ΦΕΚ για τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού που μπαίνουν σε ισχύ από αύριο, Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου. Τα νέα, έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού θα ισχύσουν από τη Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου και ώρα 6:00.

Είσοδος σε δημόσιες υπηρεσίες

Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

Advertisement
  • πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 ή
  • πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή
  • βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.
  • Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

Εξαιρούνται από την εφαρμογή του παρόντος σημείου απολύτως κατεπείγουσες περιπτώσεις, ιδίως πρόσβασης σε αστυνομικά τμήματα, που δεν επιδέχονται αναβολής.

Για όλες τις δραστηριότητες

Χρήση προστατευτικής μάσκας (οδηγίες χρήσης στην υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.17917/22.3.2021 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, αναρτημένη στην ιστοσελίδα: www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metra-prolhpshs-enantikoronoioy- sars-cov-2/8607-systaseis-anaforika-me-thn-xrhsh-ths-maskas-sto-plaisio-thspandhmias- covid-19):

α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,

Advertisement

β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται:

α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και ]

β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.

Advertisement

Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.

Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο κατ’ εφαρμογή των υπό στοιχεία Δ1(δ)/ΓΠ.οικ.26335/23.4.2020 και Δ1/ΓΠ.οικ.81816/18.12.2020 εγκυκλίων του υπουργείου Υγείας που έχουν αναρτηθεί, αντίστοιχα, στις ιστοσελίδες:

Advertisement

www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metra-prolhpshs-enantikoronoioy- sars-cov-2/7108-lhpsh-metrwn-diasfalishs-ths-dhmosias-ygeias-apo-iogeneis-kaialles- loimwksei-s-kata-th-xrhsh-klimatistikwn-monadwn

www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metra-prolhpshs-enantikoronoioy- sars-cov-2/8149-systaseis-gia-ton-eksaerismo-eswterikwn-xwrwn-kata-thxeimerinh- periodo-ypo-to-prisma-ths-pandhmias-toy-ioy-sars-cov-2

Οι εκτιμήσεις των ειδικών

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, την αύξηση των θανάτων τις τελευταίες ημέρες αλλά και την «Όμικρον» μίλησαν οι ειδικοί και στο OPEN TV. H αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας του ΑΠΘ, Γεωργία Γκιουλά σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στην εκπομπή «Τώρα Ό,τι Συμβαίνει» σχολίασε πως εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα γρίπης μετά από 2 χρόνια, ενώ για το επόμενο κύμα του κορονοϊού είπε πως είναι νωρίς ακόμα να ξέρουμε αν θα είναι πιο ήπιο. Ωστόσο, εξήγησε ότι ο ιός σιγά σιγά θα γίνει ενδημικός και τους επόμενους χειμώνες θα ζούμε μαζί του.

Advertisement

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης δήλωσε πως είναι παρακινδυνευμένο να λέμε ότι έχουμε τώρα το πρώτο κρούσμα της γρίπης, διευκρινίζοντας πως είναι το πρώτο ανιχνεύσιμο. Εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της πανδημίας, αφού όπως είπε, καταγράφεται σταθεροποίηση. Κατά την άποψή του, την επόμενη εβδομάδα θα σημειωθεί μείωση και στους θανάτους. «Με τις πολλές νοσήσεις και τους εμβολιασμούς θα έχουμε ανοσία και θα πάμε σε μια μετά Covid εποχή. Κατά τη γνώμη μου είναι σωστό το μέτρο που απελευθέρωσαν το ωράριο στη διασκέδαση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αισιοδοξία από πολλές πλευρές

Θετικά για την πορεία του κορονοϊού ήταν τα σχόλια και του διευθυντή της Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, Νίκου Καπραβέλου. Ο ίδιος μιλώντας στο OPEN είπε: «Πλέον έχουμε κενές κλίνες και δίνουμε και σε άλλα νοσήματα. Η Όμικρον δεν πιέζει τρομερά το σύστημα υγείας. Ωστόσο έχουμε ακόμα ασθενείς από το 4ο κύμα σε βαρύτατη κατάσταση».

Σχολιάζοντας την άρση των μέτρων που θα ισχύει από αύριο, ο κ. Καπραβέλος επεσήμανε πως τη θεωρεί μια πολύ βιαστική κίνηση και πως ίσως αναζωπυρώσει την πανδημία. Όπως τόνισε, δεν πρέπει να δοθεί το μήνυμα πως τελειώσαμε και να αρχίσουμε τις γιορτές.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων στο Λαϊκό Νοσοκομείο, Τάσος Αντωνόπουλος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του OPEN σημείωσε πως χθες Σάββατο οι ασθενείς έρχονταν κατά κύματα. «Σήμερα 86 κλίνες Covid είναι κατειλημμένες. Έχουμε και πολλά περιστατικά λόγω του χιονιά, η ορθοπεδική κλινική πλημμύρισε. Μας ενοχλεί που μιλάμε για 100 νεκρούς με απάθεια. Έχουμε και διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ με κορονοϊό».

                                                                                                                                                       Πηγή
Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement