Καράμπιτ: Το φονικό «νύχι» της Ινδονησίας που χρησιμοποίησαν οι δολοφόνοι του Άλκη

Advertisement
Τι είναι το καράμπιτ με το οποίο δολοφόνησαν τον Άλκη Καμπανό.

Ο αδικοχαμένος φοιτητής δολοφονήθηκε με ένα μαχαίρι τύπου καράμπιτ. Το καράμπιτ ή κεράμπιτ (όπως το λένε στα ινδονησιακά), κουράμπικ ή καράμπιακ (στη αυστρονησιακή γλώσσα «Μινανγκαμπάου»), είναι ένα μικρό ινδονησιακό κυρτό μαχαίρι που μοιάζει με νύχι. Προέρχεται από τον λαό Μινανγκαμπάου της Δυτικής Σουμάτρας.

Το καράμπιτ είναι ένα από τα όπλα που συνήθως χρησιμοποιούνται στην πολεμική τέχνη «Πέντσιχ Σιλάτ».

Το καράμπιτ θεωρείται ότι είχε αρχικά χρησιμοποιηθεί ως όπλο από τους Μινανγκαμπάου της Δυτικής Σουμάτρας, οι οποίοι κατά τη λαογραφία εμπνεύστηκαν το σχέδιό του από τα νύχια μιας τίγρης. Όπως και τα περισσότερα όπλα στην εν λόγω περιοχή, αρχικά αποτέλεσε γεωργικό εργαλείο.

Advertisement

Το καράμπιτ είναι μια μικρότερη σε μέγεθος παραλλαγή των δρεπανιών της Νοτιοανατολικής Ασίας. Όταν αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί ως όπλο, η λεπίδα του έγινε πιο κυρτή για να μεγιστοποιήσει τη δυνατότητα κοπής. Μέσω του εμπορικού δικτύου της Ινδονησίας και της στενής επαφής της με τις γειτονικές προς αυτήν χώρες, τελικά το καράμπιτ εξαπλώθηκε ως όπλο στις περιοχές που σήμερα είναι η Ταϊλάνδη, η Καμπότζη, το Λάος, η Μιανμάρ και οι Φιλιππίνες.

Δείτε το:

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement