Μέχρι πότε θα φοράμε μάσκα – Οι ειδικοί δίνουν ημερομηνίες

Advertisement
Καλά νέα αναμένουν οι Έλληνες επιστήμονες για την εξέλιξη της πανδημίας το Πάσχα και το καλοκαίρι. Το ερώτημα που μένει όμως είναι πότε θα πετάξουμε τη μάσκα. Τι απαντούν πέντε ειδικοί.

Αρκετές χώρες της Ευρώπης κάνουν άρση των μέτρων, μεταξύ των οποίων και η μάσκα. Ωστόσο, οι Έλληνες επιστήμονες επισημαίνουν ότι η υποχρεωτική της χρήση μάλλον ήρθε για να μείνει στη χώρα μας και δίνουν τις εκτιμήσεις τους για το πότε θα «σφυρίξει» το τέλος.

Οι Απόκριες για τρίτη χρονιά δεν θα φέρουν το καρναβαλικό ξεφάντωμα της προ-Covid εποχής, το Πάσχα «βλέπουν» ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Για το πότε όμως θα πετάξουμε τις μάσκες εμφανίζονται διχασμένοι. Άλλοι κάνουν λόγο για τέλος μετά το Πάσχα, και άλλοι σημειώνουν ότι θα τις φοράμε και το καλοκαίρι.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών:

Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ (MEGA): «Η Δανία έχει 90% εμβολιασμούς. Οι άνω των 60 έχουν κάνει 3η δόση στο 87%. Δεν πρέπει να συγκρίνουμε το γιατί πέταξαν εκεί τις μάσκες. Οι μάσκες θα πεταχτούν όταν πρέπει, όταν ανεβάσουμε τα ποσοστά των εμβολιασμών εκεί που πρέπει. Είμαστε ακόμα στο 69%. Δεν πρέπει να ξεσηκωνόμαστε, δεΝ συγκρίνονται τα κράτη μεταξύ τους, γιατί έχουν άλλες παραμέτρους.»

Advertisement

Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας (ΣΚΑΪ): «Οι μεγάλοι αριθμοί σε κρούσματα, νεκρούς και διασωληνωμένους από κορονοϊό θα έχουν υποχωρήσει μέχρι το Πάσχα. Η μάσκα θα παραμείνει στις ζωές μας μέχρι να έχουμε μεγάλη αποκλιμάκωση».

Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΣΚΑΪ): «Φέτος θα καταφέρουμε να πάμε (σ.σ. για Πάσχα) στο χωριό». «Το καλοκαίρι θα είναι καλύτερο, δεδομένου ότι ανοσοποίηση του πληθυσμού είναι πολύ καλύτερη και υπάρχουν φάρμακα, ωστόσο οι μάσκες θα είναι για αρκετό καιρό μαζί μας».

Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ (Real FM): «Είμαστε σε κρίσιμη καμπή που υπάρχει μια πάλη ανάμεσα στην προσπάθεια για διατήρηση υψηλού επιπέδου δημόσιας υγείας και στην προσπάθεια διατήρησης υψηλού επιπέδου ψυχικής υγείας και οικονομικού επιπέδου για τη χώρα. Ναι παραμένει ο κίνδυνος, ο κίνδυνος μειώνεται αν όλοι εμβολιαστούμε, αποφύγουμε συνωστισμούς και κλειστούς χώρους και χρησιμοποιούμε μάσκες υψηλής προστασίας».

Advertisement

Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Πνευμονολόγος, καθηγητής Εντατικής Θεραπείας (ΣΚΑΪ): «Εκτόνωση του κύματος κοντά στο Πάσχα. Κάποια μέτρα δεν θα αρθούν, με ένα από αυτά να είναι η χρήση μάσκας στα ΜΜΜ στις ώρες αιχμής.»

Πού θα φοράμε μάσκες μέχρι το τέλος της πανδημίας

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC) δημοσίευσε πρόσφατα νέες οδηγίες για το πού πρέπει να συνεχίσει να ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Πιο αναλυτικά:

  • Για τους εξωτερικούς/ανοιχτούς χώρους το ECDC επισημαίνει πως η μάσκα θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε πολυσύχναστα σημεία όταν η φυσική απόσταση δεν είναι δυνατή.
  • Προτείνει δε ως πιθανό μέτρο που πρέπει να συνεχίσει να ισχύει τη χρήση μάσκας σε χώρους, όπως καταστήματα, σούπερ μάρκετ, κόμβους μεταφοράς (π.χ. λιμάνια, αεροδρόμια, σταθμοί τρένων/ πούλμαν) και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Όμως και στο σπίτι, όπως επισημαίνει το ECDC, η μάσκα θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για άτομα με συμπτώματα COVID-19 ή σε περιπτώσεις επιβεβαιωμένου κρούσματος, ειδικά όταν δεν είναι εφικτή η απομόνωση.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement