Ί. Γιόχανσον: Η ΕΕ ετοιμάζεται να υποδεχτεί «εκατομμύρια» πρόσφυγες από την Ουκρανία

Advertisement

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για «εκατομμύρια» πρόσφυγες που θα προσπαθήσουν να φύγουν για να γλιτώσουν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.

Σύμφωνα με τη Γιόχανσον, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί επακριβώς πόσοι πρόσφυγες θα περάσουν τα σύνορα της ΕΕ. Μέχρι στιγμής ο αριθμός τους ξεπερνάει τις 400.000. Πολλοί χρειάστηκε να περιμένουν επί ώρες στις μεθοριακές διαβάσεις με την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία.

«Δυστυχώς, πρέπει να προετοιμαστούμε για εκατομμύρια αφίξεις», είπε η Γιόχανσον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Μπρατισλάβα. «Ταυτόχρονα, έχουμε τεράστιες και κατεπείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες στην Ουκρανία, πάρα πολλούς εσωτερικά εκτοπισμένους ανθρώπους.

Η Επίτροπος είπε ότι ελπίζει πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ενεργοποιήσει την Πέμπτη την οδηγία περί χορήγησης προσωρινής προστασίας στους πρόσφυγες. Εξετάζεται επίσης να αναπτυχθούν περισσότεροι εργαζόμενοι από υπηρεσίες όπως η Frontex για να βοηθήσουν τις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από τις προσφυγικές ροές.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement