Εκλογή του Γιώργου Α. Παπανδρέου στη θέση του Γενικού Εισηγητή για τη Δημοκρατία στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Advertisement

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου εκλέχτηκε ομόφωνα Γενικός Εισηγητής για τη Δημοκρατία, στη Συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η δημιουργία αυτής της θέσης υπογραμμίζει την ανάγκη για πανευρωπαϊκή συνεργασία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δημοκρατικοί θεσμοί μεταξύ των οποίων και της διασφάλισης της ακεραιότητας των ευρωπαϊκών εκλογών και την αντιμετώπιση της παρέμβασης σε αυτές τρίτων κρατών, ισχυρών λόμπυ, και υπερσυγκέντρωσης χρήματος.

Αντικατοπτρίζει την αφοσίωση του Συμβουλίου της Ευρώπης στην ενίσχυση της δημοκρατίας, την προάσπιση του κράτους δικαίου και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Advertisement

Ως Γενικός Εισηγητής για τη Δημοκρατία, ο κ. Παπανδρέου θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην προώθηση του διαλόγου, της συνεργασίας και της συντονισμένης δράσης μεταξύ των κρατών μελών για την αντιμετώπιση των εξελισσόμενων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δημοκρατικοί θεσμοί καθώς και στην ανάπτυξη καινοτόμων στρατηγικών για την ενίσχυση των δημοκρατικών δομών, διασφαλίζοντας την ανθεκτικότητα τους έναντι των αναδυόμενων απειλών.

Θα έχει επίσης την ευθύνη για την αναζήτηση συνεργασιών με άλλους διεθνείς οργανισμούς για το ζήτημα της δημοκρατίας όπως τον ΟΗΕ, την ΕΕ και τον ΟΑΣΕ καθώς και την ανάδειξη των νέων μορφών συμμετοχικής δημοκρατίας, μέσω της σχετικής Έκθεσης για τη Διαβουλευτική Δημοκρατία που θα συντάξει.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement