Βουλευτές ΝΔ «έτοιμοι για όλα»: Τα ονόματα για Α’ – B’ Aθηνών και ψηφοδέλτιο Επικρατείας

Η εκλογική κάθοδος των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και το γαλάζιο ψηφοδέλτιο Επικρατείας

Advertisement

Μπορεί ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης να δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, αλλά υπουργοί, βουλευτές και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη που θα διεκδικήσουν για πρώτη φορά την ψήφο των πολιτών, έχουν ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς το προεκλογικό «ζέσταμα».

Άλλωστε, και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ανακοίνωσε μόλις προ μερικών ημερών, ότι ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, θα είναι υποψήφιος με τη ΝΔ στον Δυτικό Τομέα της Β΄Αθηνών, ενώ στο νεοδημοκρατικό παρασκήνιο καταγράφονται καθημερινά κινήσεις και επαφές που σχετίζονται με το ενδιαφέρον γαλάζιων στελεχών στα συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών είναι κρίσιμη παράμετρος για όλους τους υποψηφίους, αλλά ακόμα πιο καθοριστική για όσα από τα 20 εξωκοινοβουλευτικά στελέχη που κατέχουν θέση υπουργού ή υφυπουργού στη σημερινή κυβέρνηση θελήσουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στον εκλογικό στίβο. Σε αυτά, περιλαμβάνονται και υπουργοί οι οποίοι στις τελευταίες εκλογές ήταν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αλλά στις επόμενες θα διεκδικήσουν την εκλογή τους με σταυρού.

Για κάποιους από τους κορυφαίους, η εικόνα έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται ο υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, θα είναι υποψήφιος στην Α΄Πειραιώς, ο νυν υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος που θεωρείται δεδομένο ότι θα κατέλθει υποψήφιος στον Νότιο Τομέα, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσας, ο οποίος θα δοκιμάσει την τύχη την στην Ανατολική Αττική. Στην ίδια περιφέρεια, στην οποία σημειωτέον θα μείνει κενή μία θέση, καθώς η κ. Γ. Μαρτίνου φέρεται να έχει αποφασίσει τον τερματισμό της πολιτικής της διαδρομής, αναμένεται να είναι υποψήφια και η υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει το ψηφοδέλτιο της Α΄Αθηνών, στο οποίο μπορεί να έχει «χηρέψει» μία θέση μετά τη διαγραφή του Κων. Μπογδάνου, αλλά πέραν της Όλγας Κεφαλογιάννη, του Βασίλη Κικίλια, του Θάνου Πλεύρη, του Νικήτα Κακλαμάνη και της Φωτεινής Πιπιλή, εσχάτως ακούγεται έντονα η συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Θοδ. Σκυλλακάκη, ο οποίος πήρε τη θέση της εκλιπούσας Μαριέττας Γιαννάκου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Advertisement

Την ίδια περιφέρεια, εξάλλου, φέρεται να βολιδοσκοπεί εκ νέου και ο πρώην Επίτροπος της Ελλάδας στην Ε.Ε κ. Δημ. Αβραμόπουλος. Πέραν των παραπάνω, είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι για την κάθοδο στη συγκεκριμένη περιφέρεια ετοιμαζόταν και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυρ. Πιερρακάκης, ο οποίος έχει πολύ υψηλή δημοφιλία καθώς θεωρείται ο πιο επιτυχημένος υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Τελευταία, διακινείται το σενάριο που θέλει τον πρωθυπουργό να σκέπτεται την συμπερίληψη του κ. Πιερρακάκη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, προκειμένου στην προεκλογική περίοδο να αναλάβει τον κρίσιμο ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου, τον οποίον θα πρέπει να αφήσει ο κ. Γιάννης Οικονόμου για να επιδιώξει την επανεκλογή του στη Φθιώτιδα.

Ολες οι πληροφορίες, πάντως, εμφανίζουν τον κ. Μητσοτάκη αποφασισμένο να αλλάξει εκ βάθρων τη σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Κατά τις ίδιες πηγές, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Παν. Πικραμένος φέρεται να έχει εκδηλώσει ήδη την πρόθεσή του να αποχωρήσει, ενώ πρέπει να θεωρείται δεδομένη η μη ανανέωση της θητείας του κ. Χρήστου Ταραντίλη.

Advertisement

Αντιθέτως, με δεδομένο το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, είναι πολύ πιθανό να συμμετέχει σε εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Η προοπτική αυτή ενισχύεται και από τις πληροφορίες που φέρουν τον δημοσιογράφο Δημήτρη Καμπουράκη να έχει συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό την εκλογική του κάθοδο στα Χανιά.

Μέχρι στιγμής, τέλος, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη για πιθανή εκλογική κάθοδο του έτερου στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού κ. Άκη Σκέρτσου.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement