Μητσοτάκης: Οι εταιρείες ενέργειας θα επιστρέψουν το 90% από τα συγκυριακά κέρδη τους

Advertisement

Την ανάγκη οι εταιρείες ενέργειας να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών κερδών τους για την άρση της αναταραχής που προκαλεί η ενεργειακή κρίση, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη βουλή για την ακρίβεια και τα μέτρα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στο πανευρωπαϊκό πρόβλημα της ακρίβειας που δοκιμάζουν τα εξασθενημένα νοικοκυριά από την διετή πανδημία του κορονοϊού.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι αρχίζει και ωριμάζει σε όλη την Ευρώπη η ανάγκη για παρεμβάσεις στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι την ελληνική πρόταση έξι σημείων στηρίζουν η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και εσχάτως το Βέλγιο.

Advertisement

«Η πολιτική οφείλει να δράσει ώστε η διεθνής κερδοσκοπία να σταματήσει να ποντάρει στον πόλεμο και η αγορά να επανέλθει στον ρόλο της που δεν είναι άλλο από τη λειτουργία σε σχέση με την προσφορά και τη ζήτηση», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Στην έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός τόνισε στη συμπλήρωση ενός μήνα από την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που μεταβάλει δραστικά τα παγκόσμια δεδομένα και προκαλεί αίμα, προσφυγικές ροές και παγκόσμια ανασφάλεια, το αποτύπωμα ενδέχεται να είναι βαρύτερο από την 11η Σεπτεμβρίου και ο οικονομικός αντίκτυπος παραπέμπει στην κρίση του 2008.

«Η σύγκρουση μπορεί να ναρκοθετήσει την παγκόσμια ανάπτυξη», είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι η υπέρβαση αυτών των προκλήσεων είναι μονόδρομος.

Advertisement

Σε ό,τι αφορά τη στάση της ‘Ελλάδας, είπε ότι η χώρα μας εξ αρχής συντάχθηκε στο πλευρό της Ουκρανίας και των δεκάδων χιλιάδων ομογενών μας που δοκιμάζονται σήμερα ειδικά στη φρίκη της Μαριούπολης. «Δεν διστάσαμε να αντιτάξουμε στις ρωσικές κάνες την ανθρωπιστική και οπλική βοήθεια», είπε ο κ. Μητσοτάκης και μνημόνευσε τη δέσμευσή του να οικοδομήσει η Ελλάδα ξανά το μαιευτήριο της Μαριούπολης.

«Πρόκειται για μία στάση αρχής και μία απόδειξη διπλωματικής συνέπειας καθώς τιμούμε τις συμμαχίες μας, έτσι ώστε να μπορούμε κι εμείς, εφόσον χρειαστεί, να απαιτούμε από τους συμμάχους μας», είπε κ. Μητσοτάκης, ο οποίος απευθυνόμενος προς την Τουρκία πρόσθεσε ότι η πόρτα μας είναι κλειστή σε κάθε πρόταση, αλλά το παράθυρο ανοικτό σε συζητήσεις. «Η ένταση, ο αναθεωρητισμός πρέπει να μείνουν μακριά από την περιοχή μας. Οφείλουμε να ζήσουμε με τις διαφορές μας χωρίς αχρείαστες εντάσεις», τόνισε.

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Ο πρωθυπουργός επέλεξε αυτή τη φορά να κλείσει το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες στα τέλη της άνοιξης, τα οποία σημειωτέον, διακινούνταν όλο το τελευταίο διάστημα από γαλάζια στελέχη, πετώντας το γάντι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τον κάλεσε να σταματήσει να επαναλαμβάνει το αίτημα για εκλογές σε μία περίοδο που το μόνο που απαιτείται είναι σταθερότητα, γιατί οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Advertisement

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν θα ρισκάρει την πορεία του τόπου για να γίνει αρεστός και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει κοστολογημένη πρόταση μέτρων για την στήριξη της κοινωνίας. «Μόνο όταν μας πείτε, πόσα και από που, μπορεί να σας ακούσουν οι πολίτες», είπε.

Για τον κατώτατο μισθό

Η σημερινή παρέμβαση δεν είναι μεμονωμένη, συνδυάζεται με την μείωση άλλων 60 συντελεστών φόρων και εισφορών και πλαισιώνονται από το διπλό εγγυημένο εισόδημα και την αύξηση κατώτατου μισθού που θα τεθεί σε ισχύ τον Μάιο 2022.

Κεντρικός σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι η μονιμοποίηση της μείωσης εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, ο χαμηλός ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες. Δύο είναι οι δρόμοι ώστε ένα νοικοκυριό να αμυνθεί στην ακρίβεια: η αύξηση μισθών και η στήριξη διαθέσιμου εισοδήματος με μείωση φόρων και εισφορών, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης

Advertisement

Η δευτερολογία του

Στη δευτερολογία του, και απαντώντας στον κ. Τσίπρα που υπολόγισε τα υπερκέρδη αυτά σε 1,4 δισ. ευρώ, ο πρωθυπουργός είπε ότι σε μία τέτοια περίπτωση, το 90% των υπερκερδών θα επιστραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό μέσω έκτακτης φορολόγησης.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για λαϊκίστικη χυδαιότητα του λόγου του αναφερόμενος στην αποστροφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατά την πρωτολογία του όπου και είπε «πάρτε πίσω τα κλεμμένα». «Σταματήστε αυτή την συζήτηση με τα υπερκέρδη αφού συμφωνούμε ότι θα τα φορολογήσουμε, εκτός εάν θέλετε να τα φορολογήσουμε από πριν χωρίς να ξέρουμε πόσα είναι», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Έκλεισε τα σενάρια για αλλαγή του εκλογικού νόμου

«Αφού είστε πρώτο κόμμα τι σας νοιάζει ο εκλογικός νόμος», ρώτησε τον κ. Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως οι εκλογές όταν γίνουν, θα γίνουν με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο.

Advertisement

«Δεν χρειάζονται πειραματισμοί και εφήμερες συμμαχίες. Αυτή τη λογική υπηρετεί ο εκλογικός νόμος. Η κυβέρνηση μπορεί να είναι ενός κόμματος αλλά έχει ενσωματώσει δυνάμεις ευρύτερες και με αυτή την πολιτική θα πορευτούμε. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Σκεφτείτε το κ. Τσίπρα, έχουμε πόλεμο και ζητάτε εκλογές ενώ η χώρα θα μπορούσε ενδεχομένως να περάσει τη βάσανο μίας υπηρεσιακής κυβέρνησης. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και θα σας επιστρέψουν στα έδρανα που σας έχει τώρα», κατέληξε.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement