Αλέξης Τσίπρας: Δεν ξέρω αν υπάρχουν λεφτόδεντρα, κλεφτόδεντρα υπάρχουν σίγουρα

Advertisement

Την εκτίμησή του ότι η κρίση του πολέμου δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα στην ακρίβεια και πως αυτό θα γίνει αργότερα, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Γιώργο Παπαδάκη και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «παρωχημένο μοντέλο» που «εκτινάσσει το κόστος στον καταναλωτή και εκτινάσσει τα κέρδη», καθώς και για «στρατηγικά λάθη» στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Στο ερώτημα αν είναι ρεαλιστικές οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος σημείωσε αρχικά:

Advertisement

«Έχει νόημα να δούμε πώς μπορούμε να βγούμε από τη θλιβερή πραγματικότητα. Βρισκόμαστε σε κανονικότητα; Μπορούμε να συνεχίζουμε να λειτουργούμε αφήνοντας τις αγορές να αυτορυθμίζονται; Υπολογίσαμε την αισχροκέρδεια στο 1,5 δισ. το τελευταίο 8μηνο. Μπορούμε να τους αφήσουμε ανέγγιχτους;»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «χρειάζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης, να παρέμβει το κράτος ρυθμιστικά στις αγορές. Ο πολίτης αδυνατεί να τα βγάλει πέρα. Έχει σημαντικές δυνατότητες αρκεί να καταλάβουν ότι χρειάζονται και λύσεις έξω από το πλαίσιο που έχουν συνηθίσει, out of the box που λένε». Και πρόσθεσε:

«Δεν βρισκόμαστε σε περίοδο κανονικότητας. Η αντίληψη Μητσοτάκη είναι παραδοσιακά αντίληψη των νεοφιλελεύθερων, που δεν λειτουργεί σε συνθήκες κρίσης.»

Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης ότι «η κρίση δεν είναι η κρίση του πολέμου. Αυτή θα αποτυπωθεί αργότερα. Τώρα είναι η αισχροκέρδεια».

«Η ΔΕΗ», συνέχισε, «έχει κάνει κάποιες εκπτώσεις», αλλά επισήμανε ότι «η ΔΕΗ πρωταγωνιστεί στο ράλι της αισχροκέρδειας».

Advertisement

Απαντώντας στην κριτική για τη ΔΕΗ την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «σε 4,5 χρόνια μνημονίου δεν αυξήθηκε το τιμολόγιο ούτε ένα ευρώ. Είχε το 2018 κάποιες αρνητικές λογιστικές καταγραφές αλλά το 2019 επανήλθε και σε λογιστική κερδοφορία.»

Υπογράμμισε δε ότι χρειάζονται «μέτρα ανακούφισης που έχουν να κάνουν με το πλαφόν στις τιμές χονδρικής» αλλά και «μέτρα στήριξης των εισοδημάτων», ενώ συμπλήρωσε:

«Λεφτόδεντρα δεν ξέρω αν υπάρχουν, κλεφτόδεντρα υπάρχουν σίγουρα.»

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα:

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement