Σε ποια προϊόντα θα μειωθεί ο ΦΠΑ, αν χρειαστεί – Γιατί καταθέτει η κυβέρνηση συμπληρωματικό προϋπολογισμό

φωτ. EUROKINISSI
Advertisement

Το «παράθυρο» για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα που άφησε χθες ανοικτό ο Κ. Μητσοτάκης είναι μεν υπαρκτό, αλλά και απευκταίο για το κυβερνητικό επιτελείο που παραδέχεται ότι παραμένει μεν στο τραπέζι, αλλά μόνον ως έσχατη λύση και για πολύ συγκεκριμένα προϊόντα.

«Έχουμε μεγάλες αμφιβολίες ότι αν προχωρήσουμε σε αυτό το μέτρο, η μείωση θα φτάσει στον καταναλωτή και δεν θα την καρπωθούν οι ενδιάμεσοι» σχολιάζουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για έσχατο μέτρο, το οποίο, αν οι συνθήκες οδηγήσουν στην επιβολή του, θα αφορά πιθανότατα δύο – τρία προϊόντα, όπως το αλεύρι και το ηλιέλαιο, που ευθύνονται κατά κύριο λόγο για την αύξηση στο ψωμί, που είναι το πρώτο είδος κατανάλωσης.

Το κυβερνητικό επιτελείο ουσιαστικά σπρώχνει τον χρόνο για την ανακοίνωση νέων μέτρων, καθώς αφενός θέλει να έχει πιο καθαρή εικόνα για το εύρος των επιπτώσεων από τις εξελίξεις και αφετέρου διότι επιχειρεί να βγει όσο το δυνατόν λιγότερο έξω από τις δημοσιονομικές ράγες.

Advertisement

Έτσι, τα νέα μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα, αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα και θα αφορούν κυρίως τη στήριξη των αγροτών έναντι των εξωφρενικών τιμών στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές και τα κίνητρα για αλλαγή της καλλιέργειας σε είδη που λόγω του πολέμου στην Ουκρανία είναι πιθανό να παρουσιάσουν έλλειψη στο μέλλον.

Στα τέλη του Απριλίου, εξάλλου, και συγκεκριμένα στις 28 του μήνα, το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό προκειμένου να δώσει το «πράσινο ως» για την αύξηση στον κατώτατο μισθό, ο οποίος, όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός, θα ισχύσει από την 1η Μαΐου. «Η αύξηση θα είναι ουκ ευκαταφρόνητη» είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κινείται κοντά στην περιοχή του 7%, προκειμένου ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός να ξεκινάει από τουλάχιστον 700 ευρώ.

Πάντως, χωρίς ακόμα να έχει εξελιχθεί σε όλο το εύρος και το βάθος η ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε χθες ότι ετοιμάζεται να κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2022. Κίνηση, που για πολλούς, προοιωνίζεται και νέα μέτρα στήριξης, αν απαιτηθεί από τις εξελίξεις. Και είμαστε ακόμα στην αρχή…

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement