Άδωνις Γεωργιάδης: Προανήγγειλε πρόστιμα για τις αυξήσεις στο σουβλάκι

Advertisement

Σαρωτικούς ελέγχους στα ψητοπωλεία για τις αυξήσεις στο σουβλάκι προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

Σε μια προσπάθεια ανακοπής των συνεχιζόμενων αυξήσεων στο αγαπημένο έδεσμα της χώρας, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως θα ενταθούν οι έλεγχοι στα ψητοπωλείο και θα «πέσουν» και πρόστιμα αν διαπιστωθεί ότι κάποια από αυτά αισχροκερδούν.

Η αλήθεια είναι ότι λόγω των συνεχών ανατιμήσεων, η τιμή στο σουβλάκι έχει αρχίσει να παίρνει εδώ και μέρες την ανιούσα, με το τυλιχτό να φτάνει έως και τα 3 με 4 ευρώ, ενώ αύξηση πάνω από 20% διαπιστωνεται και στα τεμάχια (καλαμάκια).

Advertisement

Όπως είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης στον Νίκο Χατζηνικολάου, αν οι ελεγκτές διαπιστώσουν ότι κάποιοι καταστηματάρχες έχουν προχωρήσει σε αδικαιολόγητες αυξήσεις – που ξεπερνούν τα όρια του πλαφόν και υπάρχει κέρδος, θα υπάρχουν πρόστιμα.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε ότι εξετάζεται να έρθει στη Βουλή διάταξη που θα επιτρέπει τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των επιχειρήσεων που αισχροκερδούν σε βάρος των καταναλωτών.

Ανατιμήσεις φωτιά στο ηλιέλαιο

Οι επιχειρηματίες της εστίασης πάντως σημειώνουν πως η άνοδος στις τιμές του τραπεζιού είναι αποτέλεσμα της αύξησης της τιμής του ηλιέλαιου, βασικής πρώτης ύλης για τα ψητοπωλεία. Μάλιστα, ορισμένοι σκέφτονται ακόμα και να αποσύρουν τα τηγανητά από τους καταλόγους τους.

Advertisement

Όπως είχε αναφέρει πριν μέρες, στο ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ ο κ. Σπύρος Μπαϊρακτάρης, πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τα 10 λίτρα ηλιέλαιο κόστιζαν 16 ευρώ όμως με τα νέα δεδομένα η τιμή έχει εκτοξευθεί στα 26 ευρώ.

«Αυτό το οποίο γίνεται μας προκάλεσε ένα.. σοκ, αλλά υπάρχουν και οι ψύχραιμοι επαγγελματίες που δεν έχουν αλλάξει καθόλου τις τιμές στα σουβλάκια. Αυτή την στιγμή στο Μοναστηράκι εμείς αλλά και άλλοι συνάδελφοι έχουμε κρατήσει τις τιμές ίδιες. Βέβαια το κάνουμε γιατί εδώ είναι μία… λαϊκή πιάτσα».

Επίσης τόνισε ότι ο ίδιος σκέφτεται να κάνει αυξήσεις στα προϊόντα του, αλλά όλοι περιμένουν μία βοήθεια από το κράτος για να μην αλλάξουν άμεσα τις τιμές, συμπληρώνοντας ότι «παλιότερα έχουμε δεχθεί βοήθεια και ελπίζουμε έτσι να γίνει και πάλι».

Advertisement

Το κόστος για το ηλιέλαιο έχει ανέβει πάνω από το 30%, οι λογαριασμοί του ρεύματος και του αερίου αποτελούν «πληγές» για τα μαγαζιά, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η αύξηση στις πρώτες ύλες και πιο συγκεκριμένα στα κρέατα έχει ξεπεράσει το 25%, όμως ο κ. Μπαϊρακτάρης τόνισε ότι «θα προσπαθήσουμε να αντέξουμε όσο μπορούμε για να μην χάσουμε το πελάτη. Αν ακριβύνουμε τις τιμές θα φύγει και ο κόσμος».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement