Ουκρανία: Νέες εκρήξεις σε Χερσώνα, Τερνόπιλ, Οδησσό – Στον ΟΗΕ τα «εγκλήματα πολέμου» στην Μπούτσα

φωτ. AP
Advertisement

Συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με νέες εκρήξεις να σημειώνονται σε διάφορες πόλεις της χώρας, τη στιγμή που οι εικόνες φρίκης και καταστροφής από τη Μπούτσα κάνουν τον γύρο του κόσμου και προκαλούν αποτροπιασμό.

Οι εικόνες των πτωμάτων αμάχων στη μικρή πόλη, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από το Κίεβο, έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας προσάπτει στις δυνάμεις της Ρωσίας, που κατείχαν την Μπούτσα ως πρόσφατα, δεκάδες δολοφονίες αμάχων, ενώ η Μόσχα το αρνείται και κάνει λόγο για «προβοκάτσια».

Advertisement

Οι Ρώσοι κατέλαβαν τη Χερσώνα

Σειρά εκρήξεων ακούστηκε στη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, πόλη που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ.

Υπάρχουν επίσης δημοσιογραφικές πληροφορίες για εκρήξεις στην πόλη Τερνόπιλ (δυτικά).

Δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση για τις εκρήξεις στις δύο πόλεις. Είναι αδύνατον οι πληροφορίες αυτές να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Advertisement

Νέες εκρήξεις στην Οδησσό

Εκρήξεις ακούστηκαν χθες βράδυ στην πόλη της Οδησσού, λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νότια Ουκρανία, μετέδωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση για την επίθεση μέχρι στιγμής.

Η Τσερνίχιβ έχει καταστραφεί κατά το 70%

Η πόλη Τσερνίχιβ της βόρειας Ουκρανίας έχει καταστραφεί κατά το 70% εξαιτίας των ρωσικών επιθέσεων, σύμφωνα με δηλώσεις του δήμαρχου της, του Βλαντισλάβ Ατροσένκο.

Advertisement

«Οι συνέπειες είναι φοβερές, όπως και στην Μπούτσα και στο Χάρκοβο και μάλλον και στη Μαριούπολη», είπε ο κ. Ατροσένκο σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο. Μέρος των δηλώσεών του αναδημοσίευσε η εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα.

Ο δήμαρχος είπε πως τον ανησυχεί πολύ το ότι δεν υπάρχει θέρμανση και η οικονομία της πόλης του έχει παραλύσει, σχεδόν εξίσου με τις αεροπορικές επιδρομές.

Στην Τσερνίχιβ βρίσκονται αρκετές μεσαιωνικές εκκλησίες και μοναστήρια. Η ουκρανική κυβέρνηση επιδίωκε το κέντρο της πόλης να ενταχθεί στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Πριν από τον πόλεμο, η πόλη είχε πληθυσμό 285.000 κατοίκων.

Advertisement

Ρωσικά στρατεύματα αποσύρονται από τη Σούμι

Τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται από τη Σούμι, στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.

Είναι πολύ νωρίς για να κριθεί εάν η περιοχή απελευθερώθηκε, ανέφερε ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, επικεφαλής της περιφερειακής αυτοδιοίκησης της Σούμι, κατά το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, μεγάλος αριθμός ρώσων στρατιωτικών εντοπίστηκε στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα και αναφέρθηκαν επιθέσεις εναντίον αμάχων. Στρατιωτικά οχήματα μεταφέρθηκαν από το Κίεβο και την Τσερνίχιβ προς τη Ρωσία, και πλέον στην περιοχή είναι ορατά πολλά κατεστραμμένα άρματα μάχης και άλλος εξοπλισμός, πάντα κατά τον κ. Ζιβίτσκι.

Advertisement

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Ζελένσκι: «Κτήνη που δεν ξέρουν άλλο τρόπο να δρουν»

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες Κυριακή το βράδυ πως μπορεί να έρθουν στο φως κι άλλες «φρικαλεότητες», να αποκαλυφθούν «ακόμη περισσότεροι θάνατοι και εγκλήματα» στις περιοχές της χώρας του υπό ρωσικό έλεγχο.

«Διότι αυτή είναι φύση του ρωσικού στρατού που εισέβαλε στη χώρα μας. Είναι κτήνη που δεν ξέρουν άλλο τρόπο να δρουν», υποστήριξε σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του. Πρόσθεσε πως θέλει κάθε μητέρα ρώσου στρατιώτη να δει τα πτώματα των αμάχων στην Μπούτσα και αλλού.

Advertisement

«Τι έκαναν; Γιατί τους σκότωσαν; Τι έκανε ένας άμαχος που απλά οδηγούσε το ποδήλατό του;»

«Γιατί άμαχοι σε μια ειρηνική ουκρανική πόλη βασανίστηκαν μέχρι θανάτου; Γιατί στραγγάλισαν γυναίκες αφού τους έβγαλαν τραβώντας τους από τα αυτιά τα σκουλαρίκια; Πώς μπόρεσαν να βιάζουν γυναίκες και να τις σκοτώνουν μπροστά στα παιδιά τους; Να περιγελούν τα θύματά τους ακόμα και μετά τον θάνατό τους; Γιατί πάτησαν πτώματα με άρματα μάχης; Τι έκανε η Μπούτσα στη Ρωσία σας;».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ακόμη ότι η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί θα όφειλαν να επισκεφθούν την Μπούτσα για να δουν πού οδήγησε αυτή που χαρακτήρισε αποτυχημένη πολιτική τους έναντι της Ρωσίας. «Προσκαλώ την κυρία Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί να επισκεφθούν την Μπούτσα για να δουν πού οδήγησε η πολιτική των παραχωρήσεων επί 14 χρόνια».

Advertisement

Το 2008, τα κράτη μέλη του NATO εξέτασαν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στην εισδοχή της Ουκρανίας, αλλά αποφάσισαν να μην το κάνουν εξαιτίας της εναντίωσης της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο στην Μπούτσα, τον Τάρας Σαπράφσκι, τουλάχιστον πενήντα από τους τουλάχιστον 300 άμαχους που βρέθηκαν νεκροί αφού αποσύρθηκαν οι ρωσικές δυνάμεις στα τέλη της περασμένης εβδομάδας έπεσαν θύματα εξωδικαστικών εκτελέσεων από ρωσικές δυνάμεις. Άλλοι σκοτώθηκαν εξαιτίας διασταυρούμενων πυρών ή οι θάνατοί τους δεν έχουν εξηγηθεί.

Το Κίεβο κατηγόρησε εκ νέου τη Μόσχα για εγκλήματα πολέμου. Από το Χοστομέλ, κοντά στην Μπούτσα, ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ τόνισε πως «αυτή δεν είναι ειδική επιχείρηση (…). Αυτοί είναι απάνθρωποι που διέπραξαν εγκλήματα εναντίον αμάχων».

Advertisement

Στον ΟΗΕ τα «εγκλήματα πολέμου» στην Μπούτσα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε χθες ότι τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθησαν στην Μπούτσα και σε άλλες κατεχόμενες πόλεις θα εξεταστούν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη.

Ο Ζελένσκι είπε ότι εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Μπούτσα και σε άλλες πόλεις – μεταξύ αυτών ήταν και άμαχοι που πυροβολήθηκαν. Προειδοποίησε ότι όσοι ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου «θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν».

Ο Ζελένσκι είπε ότι η ρωσική ηγεσία θα πρέπει να λογοδοτήσει για τις «δολοφονίες» και τα «βασανιστήρια» πολιτών στην Μπούτσα. «Θέλω όλοι οι ηγέτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας να δουν πώς εκτελούνται οι εντολές τους. Αυτού του είδους οι εντολές (…) Και έχουν από κοινού την ευθύνη. Για αυτούς τους φόνους, τα βασανιστήρια, για τα χέρια που κόπηκαν από τα εκρηκτικά (…) για τις σφαίρες που ρίχτηκαν στον σβέρκο», είπε ο Ζελένσκι, μιλώντας αρχικά στα ουκρανικά και κατόπιν στα ρωσικά, στο βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του.

Advertisement

Πρόσθεσε ότι ενέκρινε τη δημιουργία ενός «ειδικού μηχανισμού» που θα αναλάβει να ερευνήσει όλα τα ρωσικά «εγκλήματα» στην Ουκρανία. Ο μηχανισμός αυτός θα βοηθήσει την Ουκρανία και τον κόσμο «να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη εκείνους που προκάλεσαν ή συμμετείχαν κατά οποιονδήποτε τρόπο σε αυτόν τον φρικτό πόλεμο εναντίον του ουκρανικού λαού και στα εγκλήματα εναντίον του λαού μας», εξήγησε.

«Είναι καιρός να κάνουμε τα πάντα ώστε τα εγκλήματα πολέμου του ρωσικού στρατού να είναι η τελευταία εμφάνιση αυτού του κακού στη γη», πρόσθεσε.

«Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν. Άμαχοι βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν (…) Ακόμη και τα πτώματα ναρκοθετήθηκαν!» ισχυρίστηκε ο Ζελένσκι.

Advertisement

«Θέλω κάθε μητέρα και κάθε Ρώσος στρατιώτης να δει τα πτώματα των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην Μπούτσα, στο Ιρπίν, στο Χοστόμελ», τις πόλεις της περιφέρειας του Κιέβου που ανακατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις μετά την αποχώρηση των Ρώσων. «Τι έκαναν; Γιατί τους σκότωσαν; (…) Γιατί βασανίστηκαν μέχρι θανάτου αυτοί οι απλοί πολίτες μιας φιλειρηνικής πόλης; Γιατί στραγγάλισαν τις γυναίκες αφού τους ξερίζωσαν τα σκουλαρίκια; Πώς μπορεί να βιάστηκαν και να σκοτώθηκαν γυναίκες μπροστά στα παιδιά; Να κακοποιούσαν τα σώματά τους ακόμη και μετά θάνατον; Γιατί τα άρματα συνέτριψαν σώματα ανθρώπων; Τι έκανε η Μπούτσα στη Ρωσία σας; Πώς είναι δυνατόν κάτι τέτοιο;» συνέχισε.

Ο Ζελένσκι απευθύνθηκε κατόπιν απευθείας στις «Ρωσίδες μητέρες» που, όπως είπε, ανάθρεψαν «άρπαγες», «δήμιους» που «στερούνται κάθε ανθρώπινου στοιχείου» και «σκοτώνουν σκοπίμως και με χαρά».

Για «προβοκάτσια» κάνει λόγο η Ρωσία

Από την πλευρά της, η Ρωσία ζήτησε να συγκληθεί αύριο Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να συζητηθεί η «προβοκάτσια των Ουκρανών ριζοσπαστών» την πόλη Μπούτσα.

«Υπό το πρίσμα της κραυγαλέας πρόκλησης Ουκρανών ριζοσπαστών στην Μπούτσα, η Ρωσία ζήτησε να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» ανέφερε ο Ντμίτρι Πολάνσκι, ο πρώτος αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη, σε ανάρτησή του στο Telegram.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αντέτεινε ότι οι φωτογραφίες και τα βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν από τις ουκρανικές αρχές είναι «προβοκάτσια» και ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν μεταχειρίστηκαν βίαια «ούτε έναν» κάτοικο. Υποστήριξε πως όταν αποχώρησαν την 30ή Μαρτίου οι ρωσικές δυνάμεις διένειμαν 452 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας σε κοινότητες στην περιφέρεια του Κιέβου.

Οι Ουκρανοί κατηγορούν τις ρωσικές δυνάμεις για σφαγή αμάχων στην πόλη αυτήν, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement