Απεργία 6 Απριλίου: Μπλακ άουτ στη χώρα για την ακρίβεια – Πώς θα κινηθούν Μετρό, λεωφορεία, τρένα

Advertisement

Παραλύει η χώρα σήμερα Τετάρτη 6 Απριλίου καθώς ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει πανελλαδική απεργία με κύρια αιτήματα την αύξηση του κατώτατου μισθού, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, «ξεπάγωμα» της διετίας 2015 – 17, αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, επαναφορά 13ου – 14ου μισθού και αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Ειδικότερα, ομοσπονδίες, σωματεία και συνδικάτα αντιδρούν στο κύμα ακρίβειας που πλήττει τους πολίτες, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων.

Σημειώνεται πως στις 11 το πρωί της Τετάρτης θα γίνουν οι συγκεντρώσεις των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ την ίδια ώρα θα γίνει και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση θα γίνει στις 10:30 π.μ. από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο μπροστά στο ΕΚΘ.

«Η Κυβέρνηση εργαλειοποιεί τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφενός για να μεταθέσει τις δικές της ευθύνες στην ακρίβεια και στην απομείωση των μισθών των εργαζομένων, και αφετέρου για να συνεχίσει την αντεργατική και νεοφιλελεύθερη πολιτική της», αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΑΔΕΔΥ, ενώ από την πλευρά της η ΓΣΕΕ λέει «Ο μισθός # δε φτάνει και ο λογαριασμός # δεν βγαίνει».

Advertisement

Απεργία: Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ

Χειρόφρενο τραβούν την προσεχή Τετάρτη (06/04) οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ, καθώς συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ.

Τα λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09:00 και από τις 21:00 μέχρι τη λήξη της βάρδιας, όπως αποφάσισε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται γύρω στις 9:30 – 10:00 π.μ. (έξοδος λεωφορείων από αμαξοστάσια από τις 8:30 π.μ.) ενώ τα τελευταία δρομολόγια αναμένονται από τις 20:00 ή νωρίτερα.

Στην 24ωρη απεργία θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι της Γραμμής 1 του Μετρό (Ηλεκτρικό) και των Γραμμών 2 και 3 και του τραμ.

Advertisement

Χωρίς τρένα και προαστιακό

Επιπλέον, κατά την 24ωρη απεργία της Τετάρτης δεν θα κινηθούν τρένα και προαστιακός. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών ανακοίνωσε ότι θα συμμετέχει κανονικά στη γενική απεργία που προκήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Οι σιδηροδρομικοί αναφέρουν στο κάλεσμά τους ότι «οι κυβερνήσεις επιβάλλουν συνεχώς δυσβάσταχτα μέτρα οδηγώντας τη ζωή μας σε αδιέξοδο. Φτάνει πια! Ο μισθός δεν φτάνει και ο λογαριασμός για κάθε εργατική οικογένεια απλά δεν βγαίνει».

Τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ

Η ΑΔΕΔΥ ζητεί:

– Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού.

– Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

– Ξεπάγωμα της διετίας 2016-17.

– Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ.

– Επαναφορά 13ου-14ου μισθού.

– Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.

Advertisement

– Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15. Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του προσωπικού.

– Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.

– Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.

Advertisement

– Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων.

Τα αιτήματα της ΓΣΕΕ

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, να μετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει για την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022.

Με κεντρικό σύνθημα «ο μισθός δεν φτάνει, ο λογαριασμός δεν βγαίνει», η Συνομοσπονδία διεκδικεί, μεταξύ άλλων, αύξηση των μισθών και μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, ώστε να υπάρξει αξιοπρεπής διαβίωση για όλους.

Advertisement

Στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας την Τετάρτη, η ΓΣΕΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 11:00 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις θα γίνουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

«Εδώ και 14 χρόνια, οι εργαζόμενοι σηκώνουν στις πλάτες τους τα βάρη μιας βαθιάς κρίσης, που επηρέασε τα εισοδήματα, αλλά και τις ζωές όλων. Τα χρόνια πέρασαν, η κρίση διαρκώς βαθαίνει, τα βάρη παραμένουν, τα δικαιώματα συρρικνώνονται. Απεργούμε και διεκδικούμε από την κυβέρνηση μέτρα εδώ και τώρα. Δεν νοείται ανάπτυξη η οποία δεν προϋποθέτει ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δεν υπάρχει μέλλον που δεν διασφαλίζει την ανθρώπινη προοπτική» αναφέρει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της.

Απεργία: Ποιοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις στις 06/04

Στην αυριανή απεργία συμμετέχουν μεταξύ άλλων:

Advertisement

Οι εργαζόμενοι σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, πολεοδομία, νομαρχίες, δήμους και πολεοδομία.

– Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα όπως ανακοίνωσε η ΠΝΟ.

– Τα λεωφορεία, σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδικάτου εργαζομένων ΟΑΣΑ, θα σηκώσουν χειρόφρενο από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 π.μ και τις 9μμ έως την έναρξη της βάρδιας.

– Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.

Advertisement

– Συμμετέχουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τηλεπικοινωνιακών ΥΠΑ.

Στον δρόμο και η ΓΣΕΒΕΕ

Κινητοποίηση θα πραγματοποιήσει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) για τη στήριξη των επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της τρέχουσας κρίσης, την ερχόμενη Τετάρτη 6 Απριλίου 2022.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, το κεντρικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας της ΓΣΕΒΕΕ θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στην Πλατεία Κλαυθμώνος (πεζόδρομος Κοραή) στις 11.00 και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή, με τη συμμετοχή των όμορων Ομοσπονδιών της Αττικής, ενώ κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Advertisement

Η ΓΣΕΒΕΕ καλεί όλες τις ομοσπονδίες να οργανώσουν σε συμπόρευση με τους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους, εργατικά κέντρα και άλλες κοινωνικές ομάδες, τοπικές συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας, προκειμένου να αποφευχθούν οι δυσμενέστερες των συνεπειών από την τρέχουσα κρίση.

Τα βασικά αιτήματα που αφορούν στην επιβίωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων είναι:

– Πλαφόν στις τιμές ενέργειες και μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης.

Advertisement

– Πάγωμα των οφειλών προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας.

– Προγράμματα επιδότησης του μη μισθολογικού κόστους για την διακράτηση των θέσεων εργασίας.

Προσυγκεντρώσεις

Οι προσυγκεντρώσεις ομοσπονδιών, σωματείων, συλλόγων και μαζικών φορέων για την συγκέντρωση στις 6 Απρίλη στο Σύνταγμα θα είναι στις 10:15 πμ στα εξής σημεία

Advertisement

ΚΑΝΙΓΓΟΣ: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα σε Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα
ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΡΑΗ: Σωματεία Εκπαιδευτικών, Σωματεία Εργαζομένων στα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα, Φοιτητικοί Σύλλογοι, Ομοσπονδία και Ενώσεις Γονέων
ΟΜΟΝΟΙΑ: Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις Αυτοαπασχολούμενων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες γυναικών, Μαζικοί φορείς των δήμων της Αθήνας.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement