Τροχιοδεικτικά Τσίπρα στο ΚΙΝΑΛ: Ξεκίνησε το πρέσινγκ για σύμπλευση Ανδρουλάκη με Μητσοτάκη

Advertisement

Η περίοδος χάριτος του ΣΥΡΙΖΑ στο Κίνημα Αλλαγής και το Νίκο Ανδρουλάκη έλαβε τέλος διά στόματος Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μετά από μία περίοδο με χαρακτηριστικά «στάσης αναμονής» μετά την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος της ήσσονος αντιπολίτευσης, έδωσε το σύνθημα μίας πιο κριτικής πλέον στάσης απέναντι στη Χαριλάου Τρικούπη.

«Εάν δεν ζητάς εκλογές, τότε θέλεις στην πραγματικότητα να παραμείνει στην εξουσία η κυβέρνηση Μητσοτάκη και να συνεχιστεί η κοινωνική λεηλασία» σημείωσε χαρακτηριστικά στην δήλωσή του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, δήλωση την οποία επανέλαβε και στην συγκέντρωση πολιτών στον Προφήτη Ηλία Ηρακλείου.

Ταυτόχρονα απηύθυνε κάλεσμα σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις «από την Κρήτη, από την μήτρα της δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης», όπως είπε, «να συνειδητοποιήσουν ότι όταν στο λιόγερμα βλέπουν τον ίσκιο τους δεν είναι το μπόι τους» και ότι «η κρισιμότητα των στιγμών απαιτεί ενότητα και μέτωπο απέναντι στη χειρότερη δεξιά κυβέρνηση που έχει γνωρίσει ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά. Αν σήμερα δεν ζητάς εκλογές, θέλεις να μείνει ο Μητσοτάκης για άλλον ένα χρόνο και αυτοί που μας κυβερνούν να λεηλατήσουν τον ελληνικό λαό. Κανείς δεν έχει να λογοδοτήσει απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απέναντι στους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες»

Advertisement

Η χωροχρονική επιλογή της αλλαγής στρατηγικής της Κουμουνδούρου έναντι του ΚΙΝΑΛ δεν είναι τυχαία.

Αφενός, ο κ. Τσίπρας επέλεξε να στηλιτεύσει την επαμφοτερίζουσα στάση του νεόκοπου αρχηγού του ΚΙΝΑΛ από το κάστρο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη, το οποίο επιχειρεί να διεμβολίσει ο κ. Ανδρουλάκης με προσέγγιση στελεχών που έχουν φύγει χρόνια από το ΠΑΣΟΚ.

Αφετέρου, οι «αιχμές» αυτές έρχονται λίγες μόνο μέρες μετά την αλλαγή στάσης του κ. Μητσοτάκη με τον «ενταφιασμό» των σεναρίων αυτοδυναμίας και την υιοθέτηση της ατζέντας μετεκλογικών συνεργασιών, και την ώρα που όλες οι μετρήσεις που έχει στα χέρια της η Κουμουνδούρου δείχνουν πως μετά το peak που πυροδότησε η διαδικασία νέου αρχηγού, το Κίνημα Αλλαγής έχει αρχίσει να ξεφουσκώνει και καταγράφει αργά αλλά σταθερά πτωτικές τάσεις.

Advertisement

Στην Κουμουνδούρου διαπιστώνουν πως πέρα από τις επικοινωνιακές «κορώνες» της Χαριλάου Τρικούπη κατά της κυβέρνησης, ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει να αποφεύγει μεθοδικά να πάρει ξεκάθαρη θέση λέγοντας το απλό: Δεν θα συνεργαστώ με τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη μετά τις εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό, «ίσες αποστάσεις» με την κοινωνική λεηλασία σε πλήρη εξέλιξη δεν μπορεί να υπάρξουν, όπως σημειώνει αξιωματούχος της Κουμουνδούρου, τονίζοντας πως «οι ίσες αποστάσεις ευνοούν την κυβέρνηση αφού λαμβάνεται ως ψήφος ανοχής».

Σημαίνει αυτό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επαναχαράσσει τη στρατηγική του ξεκινώντας μετωπική σύγκρουση με το ΚΙΝΑΛ; Όχι προς το παρόν, όπως δείχνουν και οι προσεκτικές δηλώσεις του κ. Τσίπρα, που θα συνεχίσει τον «ανένδοτο» κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη με αιχμή του δόρατος το σαρωτικό κύμα ακρίβειας που διαπιστώνεται ότι την έχει βυθίσει σε αναντίστρεπτο πτωτικό σπιράλ. Επομένως, συνεχίζει να είναι σε πλήρη ισχύ η παλαιότερη δήλωσή του πως «αντίπαλός μας είναι μόνο η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη».
Χωρίς αυτό να σημαίνει ωστόσο πως το ΚΙΝΑΛ θα βρίσκεται πλέον στο απυρόβλητο των τελευταίων δύο μηνών και δεν θα στριμώχνεται από εδώ και στο εξής να πάρει ξεκάθαρη θέση τόσο στο μείζον διακύβευμα του ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα το επόμενο διάστημα όσο και στη βάση ποιων προγραμματικών δεσμεύσεων, ποιες πολιτικές δηλαδή θα υιοθετηθούν προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως ο κ. Τσίπρας στην περιοδεία του στο Ηράκλειο της Κρήτης συνοδευόταν πέραν των τοπικών βουλευτών και κομματικών στελεχών από τους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ, τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Σπίρτζη, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Γιάννη Ραγκούση, την τομεάρχη Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον πρώην ΑΓΕΕΘΑ, σύμβουλό του για θέματα άμυνας και ασφάλειας και πιθανότατα υποψήφιο στην Κρήτη Ευάγγελο Αποστολάκη.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement