Η εσπευσμένη επιστροφή στον λιγνίτη και η κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

Advertisement

Η επάνοδος στη λύση του λιγνίτη, ως τη μόνη ικανή να φέρει ταχύτερα αποτελέσματα στο φλέγον ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, την οποία επιβεβαίωσε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης από την Κοζάνη, είναι ενδεικτική των δυσκολιών με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση, με φόντο τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και τη ζωντανή «απειλή» Πούτιν για αιφνίδια διακοπή της ροής του φυσικού αερίου προς την Ε.Ε. Πολύ περισσότερο, όταν είναι πλέον σαφές ότι για τη Μόσχα η χώρα μας αποτελεί πλέον «κόκκινο πανί» μετά και την χθεσινή απέλαση 12 Ρώσων διπλωματών.

Αυτές τις μέρες, το Μέγαρο Μαξίμου ανοίγει δημοσίως τη βεντάλια των ενεργειακών, επιδιώκοντας να εγγράψει παρουσία εν μέσω της πρωτόγνωρης κινητικότητας που αναπτύσσεται εσχάτως στην Ανατολική Μεσόγειο, με φόντο την ανάγκη ενεργειακής απεξάρτησης της Ε.Ε από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Σε αυτή τη λογική, την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο τόξο νοτίως της Κρήτης, στον κόλπο της Κυπαρισσίας και στο Ιόνιο πέλαγος. Πρόκειται ωστόσο για ένα πολύ μακρόπνοο σχέδιο, με πολλά αν και εφόσον, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπηρετήσει την ανάγκη εξεύρεσης άμεσων μέτρων, όπως αυτά που απαιτεί η συγκυρία.

Advertisement

Eπιπρόσθετα, στο κυβερνητικό επιτελείο έχει χαμηλώσει πολύ ο πήχης των προσδοκιών για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε, καθώς πρόκειται για ένα δαιδαλώδες ζήτημα που απαιτεί χρόνο για να υλοποιηθεί και σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση πριν από τα τέλη Μαϊου.

Τότε, αναμένονται και οι προτάσεις της Κομισιόν για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν από την Ε.Ε για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας,, με τον Γερμανό Καγκελάριο να ηγείται των χωρών που αρνούνται κατηγορηματικά να υπάρξει βοήθεια προς τα κράτη-μέλη που είναι πιο ευάλωτα οικονομικά, όπως συνέβη και με την πανδημία.

Η Ελλάδα, ωστόσο, δεν έχει την πολυτέλεια να αφήσει το καλοκαίρι στην τύχη του, διότι το στοίχημα του τουρισμού, υπό τις παρούσες συνθήκες, εξελίσσεται στο πλέον κρίσιμο των επόμενων μηνών. Γι αυτό και ο πρωθυπουργός έσπευσε χθες να «παγώσει» το πρόγραμμα απολιγνιτικοποίησης που είχε εξαγγείλει πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και αντ αυτού να ανακοινώσει τη συνέχιση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έως το 2028, με ταυτόχρονη αύξηση της εξόρυξης λιγνίτη, κατά 50%, προκειμένου να υπάρξει άμεση αποτύπωση της μείωσης στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Advertisement

Ταυτοχρόνως, η Αθήνα κορυφώνει τις προσπάθειες για να καταστεί η χώρα κόμβος εναλλακτικών επιλογών ενέργειας, ποντάροντας,, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, και στις ΗΠΑ, που σε αντίθεση με το όχι στον EastMed, που εμφανίζονται πιο θετικές στην πιθανότητα χρηματοδότησης έργων καλωδιακής σύνδεσης της Ελλάδας με το Ισραήλ και άλλες φιλικές μεσογειακές χώρες, την ίδια ώρα που το Τελ Αβίβ διατηρεί ανοικτή την επιλογή της κατασκευής αγωγού μεταφοράς ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο και από εκεί στην Ελλάδα, προκειμένου να καταλήξει στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, το Ισραήλ (ξεπερνώντας τις πιέσεις της Άγκυρας για την κατασκευή αγωγού από τα κοιτάσματά του προς την Τουρκία) διατηρεί στο διαπραγματευτικό τραπέζι όλες τις επιλογές. Μεταξύ αυτών βρίσκονται η κατασκευή αγωγού μεταφοράς ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο με σκοπό την επανεξαγωγή, μέσω Ελλάδας, προς την ευρωπαϊκή αγορά. Η Αίγυπτος αποτελεί τη χώρα-κλειδί σε όλα τα εναλλακτικά σχέδια και η Ιερουσαλήμ φέρεται ότι ευνοεί τη στενή συνεργασία του Καΐρου με την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement