Σήμερα η ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή – Ποια κόμματα απέχουν

Ukraine President Volodymyr Zelensky, gestures as he talks to Britian's Prime Minister Boris Johnson, during a meeting, in Downing Street, London, Thursday, Oct. 8, 2020. The President is on a two day official visit to Britain. (Aaron Chown/Pool Photo via AP)
Advertisement

Σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η διαδικτυακή ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος θα απευθυνθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στην Ολομέλεια του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Η ομιλία του αναμένεται να διαρκέσει 15 με 20 λεπτά, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει ομιλία από τον πρόεδρο της Βουλής.

Η τοποθέτηση του Ουκρανού προέδρου έρχεται μία μέρα μετά την απόφαση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών να κηρύξει 12 μέλη ρωσικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών ως πρόσωπα «personae non gratae» στην Ελλάδα.

Advertisement

Βάσει ανακοίνωσης του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα Αντρέι Μασλόφ ενημερώθηκε σχετικά για το θέμα από τον υπηρεσιακό γενικό γραμματέα.

Ποια κόμματα θα απέχουν από την ομιλία Ζελένσκι

Στην ομιλία του Ουκρανού προέδρου δεν θα παραστεί το ΚΚΕ, σύμφωνα με το οποίο «η καταδίκη της απαράδεκτης εισβολής και του ιμπεριαλιστικού πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας, και ταυτόχρονα η αλληλεγγύη προς τον λαό της Ουκρανίας δεν έχει καμία σχέση με την οποιαδήποτε στήριξη στον Πρόεδρο Β. Ζελένσκι. Και η συγκεκριμένη συνεδρίαση έχει τέτοια ακριβώς χαρακτηριστικά, καθότι και ο Ζελένσκι είναι μέρος του προβλήματος, επικεφαλής μιας αντιδραστικής κυβέρνησης, που έχει συνταχθεί με το στρατόπεδο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ που ευθύνεται και αυτό για τον πόλεμο και τα δεινά του λαού της Ουκρανίας».

Από την πλευρά της, η Ελληνική Λύση, που θα απουσιάσει, ανέφερε ότι «η απόφαση του πρωθυπουργού για την πρόσκληση – διάγγελμα του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι στο ελληνικό κοινοβούλιο, συνιστά παραβίαση του κανονισμού της Βουλής των Ελλήνων, ο οποίος στο άρθρο 62Α περιγράφει με σαφήνεια την διαδικασία πρόσκλησης ενός αρχηγού κράτους».

Advertisement

Το ΜέΡΑ25 θα εκπροσωπηθεί συμβολικά διά εκπροσώπου του, κάνοντας λόγο για διαδικασία που μετατρέπει το Κοινοβούλιο σε χώρο μονολόγου και όχι διαλόγου. «Η Βουλή των Ελλήνων πρέπει πάντα να είναι χώρος διαλόγου. Ο σεβασμός του Κοινοβουλίου απαιτούσε, κατ’ ελάχιστον, να δοθεί η δυνατότητα στους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων για μια ολιγόλεπτη αντιφώνηση – μια μικρή επιμήκυνση της διαδικασίας που, όμως, θα απέτρεπε την ανεπίτρεπτη μετατροπή του Κοινοβουλίου σε χώρο διαγγελμάτων. Εάν ο Πρόεδρος Ζελένσκι δεν έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τις αντιφωνήσεις σε πραγματικό χρόνο, θα μπορούσε η Βουλή να αναλάβει την ευθύνη να του τις διαβιβάσει», αναφέρεται στη σχετική επιστολή που εστάλη στον πρόεδρο της Βουλής.

Πότε έγινε η πρόσκληση

Την Παρασκευή 28 Μαρτίου, ανήμερα της Εθνικής Εορτής, ο Ζελένσκι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Ουκρανός συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σύνδεση της Οδησσού με την ιστορία του Ελληνισμού και την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Advertisement

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Ζελένσκι να μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης στη Βουλή των Ελλήνων.

Η επικοινωνιακή μάχη του Ουκρανού προέδρου

Ο Ζελένσκι, από τη στιγμή που άρχισε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχει πραγματοποιήσει τέτοιες ομιλίες σε κοινοβούλια πολλών δυτικών χωρών, μεταξύ αυτών βρίσκονται οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία και η Ισπανία.

Στην ομιλία του ο Ουκρανός πρόεδρος αναμένεται να αναφερθεί στις σχέσεις που διαχρονικά συνδέουν την Ελλάδα με την Ουκρανία αλλά και στο ελληνικό στοιχείο που υπάρχει έντονο στο νότο της χώρας του (Οδησσός, Μαριούπολη, κτλ).

Advertisement

Κατά τις ομιλίες του ο Ζελένσκι ζητά συνήθως τη συνέχιση της τακτικής των κυρώσεων στη Ρωσία και την αμυντική ενίσχυση της χώρας του.

ΑΜΠΕ

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement