Βόρεια Ελλάδα: Οι ανατιμήσεις “καίνε” τα ξενοδοχεία- πάει πίσω η σεζόν

Advertisement

Λίγα είναι τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν για τις Πασχαλινές αργίες, στους κυριότερους τουριστικούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας που συνδυάζουν το «ήλιος και θάλασσα». Οι περισσότερες κρατήσεις από την Δυτικοευρωπαϊκή αγορά ξεκινούν στο δεύτερο 15νθήμερο του Μαΐου, αλλά αυτό που απασχολεί φέτος τους ξενοδόχους δεν είναι τόσο οι πληρότητες των καταλυμάτων, όσο οι μεγάλες αυξήσεις στα κόστη λειτουργίας, που υπολογίζονται στο +20%-25% ανά διανυκτέρευση.

Για τις αργίες του Πάσχα, στη Χαλκιδική, θα ανοίξουν 10-15 ξενοδοχεία και αυτά από τις μεγάλες μονάδες. Τα ξενοδοχεία που θα «τολμήσουν» να ανοίξουν θα είναι λίγα κι’ αυτό επειδή ο Μάϊος δε θα είναι τελικά, από πλευράς πληροτήτων, όπως τον περίμεναν νωρίτερα μέσα στη χρονιά οι επιχειρηματίες του τουρισμού.

Πιθανώς όμως, πολλές περισσότερες να είναι οι μονάδες ενοικιαζόμενων δωματίων που θα ανοίξουν, επειδή τα κόστη λειτουργίας των περισσοτέρων είναι σαφώς μικρότερα και συχνά, οι εργασίες καλύπτονται από τα μέλη της οικογένειας του ιδιοκτήτη.

Advertisement

Όπως είπε στο GRTimes.gr o πρόεδρος της Π.Ο.Ξ. αλλά και της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος, η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων, με τωρινά στοιχεία, δεν ξεπερνάει το 30%, με τις περισσότερες κρατήσεις μάλιστα να αφορούν στο δεύτερο 15νθήμερο Μαΐου και όχι στο πρώτο.  Σαν αποτέλεσμα αυτών των σχετικά «οπισθοβαρών» κρατήσεων και, του υψηλού κόστους λειτουργίας, πολλοί επιχειρηματίες δεν αποφασίζουν να ανοίξουν για το Πάσχα και να παραμείνουν, συνεπώς, σε λειτουργία και τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μάη.

Έτσι, ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι για το Πάσχα, στη Σιθωνία, θα ανοίξουν  2-3 μεγάλα ξενοδοχεία, και λίγα περισσότερα στην Κασσάνδρα.

Όπως είπε ο κ. Τάσιος, με εξαίρεση τα λίγα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν για το Πάσχα, τα μισά περίπου ξενοδοχεία θα ανοίξουν την Πρωτομαγιά καθώς πέφτει Δευτέρα και βολεύει το τριήμερο για εξόδους, ενώτα υπόλοιπα,  στο δεύτερο 15νθήμερο του Μαΐου.

Advertisement

Πληρότητες 45%-50% για Ιούνιο- Σεπτέμβριο

Παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, που οπωσδήποτε δεν βοηθά στην τόνωση της τουριστικής κίνησης, οι κρατήσεις για την περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου, στη Χαλκιδική είναι αρκετά ικανοποιητικές, περίπου στο 45%-50%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ, αυτό το επίπεδο κρίνεται αρκετά ικανοποιητικό, γιατί οι κρατήσεις συγκρίνονται με εκείνες που είχαν γίνει το 2019, τέτοια εποχή, κι’ ήταν στο 60%-65% για τους μήνες Ιούνιο- Σεπτέμβριο.

Το Μάϊο, η σεζόν ανοίγει με περισσότερους Άγγλους τουρίστες, ενώ σε αριθμούς ακολουθούν οι Γερμανοί. Μέσα στο μήνα αυτό, αρχίζουν και οι πτήσεις charter από Γαλλία. Λίγοι θα είναι οι επισκέπτες από τα Βαλκάνια, ως επί το πλείστον Βούλγαροι.

«Καίνε» οι ανατιμήσεις

Αυτό που προβληματίζει τους επιχειρηματίες του ξενοδοχειακού κλάδου, είναι οι μεγάλες ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ υπάρχει και πρόβλημα στην εξασφάλιση προσωπικού.

Advertisement

«Τα συμβόλαια για τον μαζικό τουρισμό, έχουν κλειστεί με τιμές 2019. Στις περιπτώσεις μεμονωμένων πελατών, υπάρχουν ενδεχομένως κάποιες μικρές αυξήσεις αλλά γενικότερα οι τιμές έχουν κρατηθεί χαμηλά, επειδή προσπαθούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί.

«Συζητούμε με τους συναδέλφους και τους tour operators  το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις μεγάλες ανατιμήσεις, αλλά αναμφίβολα για το 2023 θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε αυξήσεις τιμών, αφού μεσοσταθμικά το κόστος της διανυκτέρευσης έχει αυξηθεί κατά 20%-25% σε σύγκριση με εκείνο του 2019.

Θάσος- διστακτική η εκκίνηση της σεζόν

Μάλλον αισιόδοξη θα πρέπει να θεωρηθεί η πρόβλεψη του κ. Πάρη Παρασχούδη, προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, ότι πιθανόν θα ανοίξει για το Πάσχα ως και το 30% των 200 ξενοδοχείων του νησιού, αφού πιο βέβαιο είναι ότι για τις Πασχαλιάτικες αργίες θα λειτουργήσουν τα μισά από τα 20-25 ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών.

Advertisement

Η ρουμανική αγορά, παρά την μεγάλη αναταραχή που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, δείχνει αρκετά ζωηρό ενδιαφέρον για το νησί, που ως γνωστόν συγκαταλέγεται στους πιο αγαπημένους προορισμούς των Ρουμάνων. Γίνονται λοιπόν κρατήσεις αλλά για από τα μέσα Ιουνίου κι’ αργότερα.

Άλλωστε το νησί περιμένει αρκετούς Ρουμάνους όπως και Βούλγαρους, για την Κυριακή του Θωμά, καθώς τότε θα διεξαχθεί ο ποδηλατικός γύρος της Θάσου.

Ουσιαστικά η κίνηση η τουριστική θα ξεκινήσει στη Θάσο μετά τις 20-25 Μαΐου, με Γερμανούς, Πολωνούς, Άγγλους, Σκανδιναβούς και ορισμένους Τσέχους, αφού μάλιστα οι πτήσεις εξωτερικού για το αεροδρόμιο Καβάλας, αρχίζουν προς το τέλος του μήνα.

Advertisement

Πιερία- ο άγνωστός ‘χ΄ στις πληρότητες

Λίγα θα είναι τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν και στην Πιερία για το Πάσχα, με τις εποχικές μονάδες να ανοίγουν, μέσα στο Μάϊο, άλλες νωρίτερα και άλλες προ το τέλος του μήνα.

Το πιθανότερο είναι, οι ορεινοί και ημιορεινοί προορισμοί του νομού (σ.σ. Παλιός Παντελεήμονας, Ελατοχώρι, Λιτόχωρο, Άγιος Δημήτριος) να προσελκύσουν επισκέπτες για τις ημέρες του Πάσχα , αλλά αυτοί θα είναι ως επί το πλείστον Έλληνες.

Όπως είπε στο GRTimes.gr o πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κ. Ηρακλής Τσιτλακίδης, για το τριήμερο του Πάσχα εκτιμά ότι θα ανοίξει το 30% των ξενοδοχείων, που συνολικά στο νομό φτάνουν στα 375, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει για κρατήσεις για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς,  30 – 31/4 και 1/5 που πέφτει Δευτέρα.

Advertisement

Σε ό,τι αφορά τις πληρότητες για το Μάϊο και τη θερινή σεζόν, είναι πολύ χαμηλές ως τώρα, επειδή η Πιερία, στο 70%-75% στηρίζεται στον οδικό τουρισμό, με τους τουρίστες να έχουν πλέον γίνει «της τελευταίας στιγμής».

«Μέχρι που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ήμασταν πολύ αισιόδοξοι για τη φετινή χρονιά, γιατί ο κόσμος εκδήλωνε λαχτάρα για μετακινήσεις και ταξίδια, αλλά και επειδή φέτος έχουμε Ευρωπαϊκό πλαίσιο μετακινήσεων, ανοικτό το πέρασμα των Ευζώνων και του Προμαχώνας. Ο πόλεμος όμως έφερε πάγωμα στις αγορές της πρώην ΕΣΣΔ, καθυστερήσεις στις κρατήσεις από τα Βαλκάνια και, το χειρότερο ίσως, μία κατακόρυφη άνοδο σε όλα τα κόστη λειτουργίας. Φέτος, οι επιχειρήσεις το πιθανότερο είναι ότι θα εγγράψουν ζημίες, φέτος δεν μιλάμε για κέρδη, αλλά για βιωσιμότητα», τόνισε ο κ. Τσιτλακίδης.

Η Νότια Ελλάδα πρώτη στην εκκίνηση της σεζόν

Η Νότια Ελλάδα, ξεκινάει από το Πάσχα πιο δυνατά ενώ τον Μάϊο , τα ξενοδοχεία Κρήτης, Ρόδου και Κω, θα είναι όλα ανοικτά.

Advertisement

Παράλληλα, ανεβαίνουν οι κρατήσεις και για την Αθήνα, το μήνα Μάϊο, ο οποίος τελικώς θα είναι ο μήνας οριζόντιας επανεκκίνησης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για τη θερινή σεζόν.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement