Έρευνες για φυσικό αέριο στην Ελλάδα: Ανακοινώσεις Μητσοτάκη την Τρίτη

Advertisement

Με την ενεργειακή κρίση να συνεχίζεται και το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία να μοιάζει ακόμη πολύ μακριά, η κυβέρνηση κάνει ένα καθοριστικό βήμα για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της χώρας.

Ειδικότερα αύριο στις 11 πμ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να ανακοινώσει από τη ΔΕΠΑ Διεθνών την έναρξη των ερευνών για φυσικό αέριο δυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύει ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Advertisement

Την αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με οικονομικό ενδιαφέρον είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός στη δήλωση του για τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας.

Ο κ.Μητσοτάκης είχε αναφέρει ειδικότερα: “Διεκδικούμε την ενεργειακή μας αυτάρκεια. Αυτό σημαίνει επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές, ξεπερνώντας κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο. Ανάπτυξη ηλεκτρικών διασυνδέσεων με κράτη όπως η Αίγυπτος. Μετατροπή της πατρίδας μας σε πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου. Προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και αντικατάστασης των παλαιών συσκευών. Και, ασφαλώς, αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με οικονομικό ενδιαφέρον. Για το θέμα αυτό θα υπάρξουν σύντομα και νέες ανακοινώσεις.”

Το ελληνικό πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, μετά από μια δυναμική αφύπνιση προ δεκαετίας περίπου και μετά την προσέλκυση μεγάλων διεθνών ονομάτων του κλάδου, ειδικά για τις περιοχές Νότια και Νοτιοανατολικά της Κρήτης, τα τελευταία χρόνια πάντως «φυτοζωούσε», ενώ η αίσθηση στην αγορά ήταν ότι η κυβέρνηση δεν ευνοούσε την ταχεία εξέλιξή του. Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορούσαν πολιτικές διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και ρητές δηλώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών.

Advertisement

Τα πράγματα τώρα φαίνεται ότι αλλάζουν στο πλαίσιο της αναδιάταξης της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι «αύριο το πρωί» θα προχωρήσει η χώρα σε άντληση φυσικού αερίου. Αντίθετα χρειάζονται πολλά χρόνια ερευνών για να διαπιστωθεί αρχικά το αν υπάρχουν διαθέσιμα κοιτάσματα (και μάλιστα αξιοποιήσιμα) για να μιλάμε στη συνέχεια για πιθανό πρόγραμμα εκμετάλλευσης.

Οι εκτιμήσεις της αγοράς συγκλίνουν στην ύπαρξη στόχων φυσικού αερίου στις παραχωρήσεις δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης (Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ), ενώ ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην ερμηνεία των δεδομένων που αντλήθηκαν από τις σεισμικές έρευνες στον Κυπαρισσιακού Κόλπο και στο Ιόνιο (ΕΛΠΕ).

Διαπιστωμένο κοίτασμα φυσικού αερίου της τάξης του 1 BCM υπάρχει στο Κατάκολο Ηλείας (Energean), ενώ στόχους φυσικού αερίου σε μεγάλο βάθος έχει αναδείξει και η σεισμική έρευνα στη χερσαία παραχώρηση των Ιωαννίνων (Energean).

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement