Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση ποτίζει τα λεφτόδεντρα της αισχροκέρδειας

Advertisement

Ως αποτυχημένο χαρακτήρισε η Έφη Αχτσιόγλου τον προϋπολογισμό, τονίζοντας πως «βασίστηκε σε εκτός τόπου και χρόνου εκτιμήσεις και προβλέψεις, τόσο για την πανδημία όσο και για την ακρίβεια».

«Η κυβέρνηση εκτιμούσε ότι αρχές του 2022 τελειώνουμε με την πανδημία και η χώρα μας βρίσκεται πρώτη σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ευρώπη, ενώ προέβλεπε πληθωρισμό 0,8% για το 2022 και τον Μάρτιο ήταν 8,9%. Ήδη από τον Ιανουάριο ο κατώτατος μισθός είχε χάσει το 14% της αγοραστικής του δύναμης», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «οι εκρηκτικές εκφάνσεις του φαινομένου της ακρίβειας άρχισαν να εκδηλώνονται ήδη από τα τέλη Αυγούστου στη χώρα μας, λόγω της ενεργειακής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας».

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «πάνω στις εντελώς ανεδαφικές και ασόβαρες εκτιμήσεις εξελίσσεται μια οικονομική πολιτική η οποία ουσιαστικά καθιστά τους πολίτες αμορτισέρ αυτής της κρίσης, για να μην θιγούν τα υπερκέρδη ορισμένων. Η κυβέρνηση επιμένει σε μια πολιτική που προκαλεί γενικευμένη οικονομική ασφυξία σε εργαζόμενους, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Δεν βάζει πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν βάζει όριο στη ρήτρα αναπροσαρμογής. Δεν χτυπάει την αισχροκέρδεια, αφήνει την αγορά ανεξέλεγκτη και οι παραγωγοί ενέργειας σωρεύουν υπερκέρδη. Δεν φορολογεί τα υπερκέρδη. Την ώρα που και η Κομισιόν καλεί για φορολόγησή τους ο κ. Μητσοτάκης ακόμη αναρωτιέται αν υπάρχουν υπερκέρδη».

Advertisement

Σημείωσε, επίσης, ότι «ζητάμε ήδη από τον Σεπτέμβριο μείωση των ΕΦΚ καυσίμων και του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Λέτε ότι δεν παίρνετε οριζόντια μέτρα για να μην ευνοηθούν και οι έχοντες. Θέλετε να μας πείσετε τώρα ότι δεν παίρνετε τα μέτρα αυτά γιατί ανησυχείτε μήπως ευνοηθούν οι πλούσιοι; Έχετε μειώσει τον φόρο στα μερίσματα και στη συγκέντρωση κεφαλαίου, καταργήσατε τον φόρο στις γονικές παροχές και τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για τις ανώτατες περιουσίες. Είστε σοβαροί;».

Η κυβέρνηση, συνέχισε «κατηγορεί όλους τους άλλους για λεφτόδεντρα, αλλά αυτή ποτίζει τα λεφτόδεντρα της αισχροκέρδειας. Και φέρνει έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό 2,6 δισ. – μάλιστα εμπαίζει την κοινωνία πως αφορά πρόσθετα μέτρα ενώ ένα μέρος είναι ήδη δεσμευμένο σε αποτυχημένες πολιτικές – για να κάνει μία από τα ίδια».

Δήλωσε, τέλος, ότι «η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου, αγνοεί τελείως τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας, επιμένει να μην παρεμβαίνει στην αγορά, επιμένει να επιδοτεί την αισχροκέρδεια και τα υπερκέρδη, μεροληπτεί υπέρ των ανώτατων εισοδημάτων, βρίσκει ανυπέρβλητους δημοσιονομικούς περιορισμούς μόνο όταν είναι να ληφθούν σοβαρά μέτρα υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αυτή την πολιτική, όπως εκφράζεται από τον Προϋπολογισμό, την καταψήφισε η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ήδη από τον Δεκέμβριο, την καταψηφίζουμε και σήμερα, αλλά πλέον την καταψηφίζει συνολικά ολοένα και πιο καθαρά η ελληνική κοινωνία».

Advertisement

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement