Πάτρα: Διαφορετικός μηχανισμός θανάτου σε Μαλένα, Ίριδα και Τζωρτζίνα

Advertisement

Διαφορετικό μηχανισμό θανάτου, από παιδί σε παιδί, διακρίνουν οι επιστήμονες που έχουν αναλάβει τη διερεύνηση για τα ακριβή αίτια θανάτου των τριών κοριτσιών από την Πάτρα.

Στην περίπτωση της Μαλένας, θεωρούν ότι μπορεί να δολοφονήθηκε από τοξική ουσία, η Ίριδα εκτιμούν ότι πέθανε από ασφυξία, ενώ όσον αφορά την Τζωρτζίνα έχουν καταλήξει ήδη στην κεταμίνη.

Τον μηχανισμό θανάτου, φαίνεται να καθόρισε ο χώρος εκδήλωσης της πιθανής εγκληματικής ενέργειας, ο βαθμός αντίδρασης των παιδιών, ακόμα και η πιθανότητα συναίσθησης της ενέργειας σε βάρος τους. Αυτές τις εκτιμήσεις, επιχειρούν οι επιστήμονες να στοιχειοθετήσουν με στέρεες και αδιάσειστες αποδείξεις, μέσω και του νέου κύκλου ιατροδικαστικών εξετάσεων.

Advertisement

Φαίνεται μάλιστα ότι ο κοινός τόπος θανάτου της Μαλένας και της Τζωρτζίνας (πέθαναν και οι δύο στο νοσοκομείο), «δείχνει» και κοινό μηχανισμό θανάτου, με τους επιστήμονες να βλέπουν τοξική ουσία και στις δύο περιπτώσεις. Ασφυκτικό θάνατο, θεωρούν ότι είχε η 6 μηνών Ίριδα, που πέθανε σε διαφορετικό περιβάλλον, στο σπίτι της οικογένειας.

Ανοίγει ο δρόμος για νέα διερεύνηση

Η παραγγελία των δύο Εισαγγελέων, Αντώνη Ελευθεριάνου και Απόστολου Ανδρέου, για νέο κύκλο ιατροδικαστικών εκθέσεων όσον αφορά τη Μαλένα και την Ίριδα, έφτασε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών, με την διερεύνηση να αναλαμβάνουν πλέον από κοινού ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Νίκος Καρακούκης και ο Νίκος Καλόγρηας.

Σημειώνεται ότι η άτυπη επιτροπή των ιατροδικαστών, που διερευνούσε μέχρι σήμερα τους θανάτους, λειτουργούσε ενδοϋπηρεσιακά και δεν είχε την νομιμοποίηση από την Εισαγγελία, προκειμένου να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και να ζητήσει επιπλέον εξετάσεις, ενώ παράλληλα αυτές δεν θα είχαν και νομική ισχύ.

Advertisement

Ήδη πάντως έχει γίνει από την άτυπη επιτροπή μια προεργασία αναφορικά με τις ενέργειες και το ιατρικό πρωτόκολλο που χρειάζεται να ακολουθηθεί για τους θανάτους των δύο παιδιών προκειμένου να αναδειχθούν συντομότερα τα αίτια.

Εξειδικευμένες εξετάσεις «δείχνουν» την τοξική ουσία

Μετά την εισαγγελική παραγγελία, οι ιατροδικαστές θα μπορούν πλέον να πάρουν γνωματεύσεις από άλλα εργαστήρια, κυρίως παθολογοανατομικά, όπου θα γίνει ανασκόπηση των πλακιδίων οργάνων των δύο κοριτσιών, και λήψη ιστών από άλλες τομές.

Από αυτούς τους ιστούς, ανάλογα με τα ευρήματα των παθολογοανατόμων, μπορούν να γίνουν εξειδικευμένες τοξικολογικές εξετάσεις, που δεν αποκλείεται να αναδείξουν κάποια τοξική ουσία. Σημειώνεται πως τα πλακίδια αίματος, μετά από τρία χρόνια, δεν θα μπορούν να προσφέρουν ευρήματα που να συνεισφέρουν στην ιατροδικαστική έρευνα και να αναδείξουν τα αίτια θανάτου και τον πιθανό εξωγενή παράγοντα που τον επέφερε.

Advertisement

Στις τοξικολογικές εξετάσεις της Μαλένας, που έγιναν, όπως και στην περίπτωση της Τζωρτζίνας, στο εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, δεν εντοπίστηκαν ίχνη κεταμίνης, αλλά ούτε και μεταβολή της, στο αίμα του παιδιού. Από αυτές τις εξετάσεις, ανεξάρτητα από το αν θα είχε εντοπιστεί αυτή καθαυτή η ουσία, θα ήταν δυνατόν να διαπιστωθεί ο μεταβολισμός της από τον οργανισμό του παιδιού, δίνοντας απαντήσεις στους ιατροδικαστές.

Οι ειδικοί επιστήμονες που διερευνούν τους δύο θανάτους, σημειώνουν πως η ολοκλήρωση των νέων ιατροδικαστικών εκθέσεων αναμένεται να είναι χρονοβόρα, έτσι ώστε να υπάρξει απόλυτη και αδιαμφισβήτητη τεκμηρίωση των αποτελεσμάτων.

Όπως ξεκαθαρίζουν το ενδεχόμενο εκταφής των δύο παιδιών, παραμένει «μια έσχατη ενέργεια», στην οποία δεν θα χρειαστεί να προβούν.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement