Μητσοτάκης: Επιταχύνονται οι έρευνες για εξόρυξη φυσικού αερίου σε έξι περιοχές

Advertisement

Την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυση φυσικού αερίου σε έξι περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κρατώντας ωστόσο μία επιφύλαξη για το τί θα βγάλουν οι έρευνες.

Όπως είπε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία, «η χώρα είναι πιθανό, δεν είμαστε βέβαιοι, να διαθέτει σε σημαντικές ποσότητες με βάση τις προκαταρτικές μελέτες, τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στο θαλάσσιο χώρο, σε ζώνες πάντα αποκλειστικής εκμετάλλευσης». Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι οι έρευνες αφορούν έξι εκτάσεις. Η μία είναι στην ηπειρωτική Ελλάδα στην περιφέρεια Ηπείρου και οι άλλες πέντε σε θαλάσσιες περιοχές. Στο Ιόνιο, στον Κυπαριασσιακό Κόλπο και στην Κρήτη.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι πριν από τον πόλεμο δεν αποτελούσε ελκυστική ευκαιρία για νέες χώρες να μπουν στο παιχνίδι των εξορύξεων λόγω των χαμηλών τιμών του φυσικού αερίου, κάτι που τώρα έχει αλλάξει.

Advertisement

Τις έρευνες θα αναλάβουν να υλοποιήσουν δυο ελληνικές εταιρίες, οι οποίες δεσμεύονται να ξεκινήσουν πρόγραμμα ερευνών έως το τέλος του 2023. «Πρέπει μέχρι τότε να γνωρίζουμε εάν έχουμε εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου, ώστε να προχωρήσουμε στη συνέχεια στην εκμετάλλευσή του», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι οι εταιρείεςμαυτές θα επικεντρωθούν στους μεγάλους πιθανούς στόχους εξόρυξης φυσικού αερίου.

Κλείνοντας, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι σε κάποιες από τις παραπάνω περιοχές, «μπορούμε να πετύχουμε διερευνητικές γεωτρήσεις και πριν από το τέλος του 2023».

«Η Ελλάδα εκτός από χώρα αποθήκευσης φυσικού αερίου, μπορεί να γίνει και χώρα παραγωγός», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Advertisement

Σύσταση νέας ομάδας εργασίας

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί μία νέα ομάδα εργασίας, ενώ η ΕΔΕΥ θα απευθύνει επιστολή στους παραχωρησιούχους με την οποία θα τους ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι το υπουργείο Ενέργειας θα προβεί σε τρεις ενέργειες:

1. Θα συσταθεί μια νέα task force που θα παρακολουθεί την εξέλιξη των ερευνών.

Advertisement

2. Θα αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη σύντμηση των χρόνων των ερευνών.

3. Θα σταλεί επιστολή στους παραχωρησιούχους από την ΕΔΕΥ που θα τους ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε κοιτάσματα φυσικού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές και όχι σε αποθέματα πετρελαίου ή χερσαία οικόπεδα, ενώ στόχος είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατά το πρότυπο χωρών της περιοχής όπως η Αίγυπτος που εφάρμοσε ταχείες διαδικασίες τόσο για την διερεύνηση όσο και για την έναρξη παραγωγής υδρογονανθράκων.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement