«Πόλεμος» στην ακρίβεια με… τρυπάνια σε Κρήτη και Ιόνιο από το 2025

Advertisement

Την επανεκκίνηση των ερευνών για την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο τόξο νοτίως της Κρήτης, τον Κυπαρισσιακό κόλπο και το Ιόνιο πέλαγος, θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, σε ειδική εκδήλωση στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων.

Πρόκειται, ωστόσο, για ένα σχέδιο, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δώσει άμεση λύση στο οξύ ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και συνολικά η Ε.Ε λόγω της σύγκρουσής της με τη Ρωσία, αφού, ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση, θα απαιτηθούν χρόνια για να να πιάσουν δουλειά τα γεωτρύπανα(2025) και ακόμα περισσότερα για να γίνουν οι πρώτες εξορύξεις, που προγραμματίζονται για το 2027.

Αν όλα κυλήσουν ομαλά, και δεν προσκρούσουν σε σκοπέλους όπως η γραφειοκρατία κα, τότε μπορεί να αρχίσει να υλοποιείται η στρατηγική επιδίωξη να καταστεί η Ελλάδα ο νέος κόμβος εφοδιασμού της Ευρώπης με ενέργεια.

Advertisement

Εκτός των σημερινών ανακοινώσεων από τον κ. Μητσοτάκη, τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση, το νομοσχέδιο για την απλοποίηση της διαδικασίας νέων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μείωση του συνολικού χρόνου αδειοδότησης στους 14 μήνες από τα 5 χρόνια που είναι σήμερα, και τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργεια, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η επεξεργασία νομοθετικού πλαισίου για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών σταθμών.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement