Κορωνοϊός: Η άρση των μέτρων, το «φρένο» της επιτροπής και οι εκτιμήσεις για την Όμικρον

Advertisement

Η άρση των υγειονομικών μέτρων έναντι του COVID -19 που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ήταν λίγο – πολύ αναμενόμενη.

Μερίδα πολιτών και ιδιαίτερα των επαγγελματιών που προέρχονται από τον τουρισμό, ανέμεναν με ιδιαίτερη αγωνία εδώ και καιρό το πολυπόθητο άνοιγμα, το οποίο θα σηματοδοτήσει και την έναρξη του ελληνικού καλοκαιριού.

Ωστόσο, μία άλλη μερίδα συμπολιτών μας, αναρωτιούνται μήπως αυτή η … χωρίς όρια χαλάρωση, και κυβερνητική υγειονομική στρατηγική χωρίς κανένα μέτρο, θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση για ακόμη μία φορά, των κρουσμάτων και κυρίως των σκληρών δεικτών, την ώρα μάλιστα που οι παραλλαγές Όμικρον και Όμικρον 2 προελαύνουν με άνεση στη χώρα και διεθνώς.

Advertisement

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα, ότι η κυβέρνηση ήθελε να ανακοινώσει την άρση των μέτρων νωρίτερα από τον Μάιο, ωστόσο τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, έβαλαν «φρένο».

Το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων καθηγητής Ψυχιατρικής του ΑΠΘ, πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας ΒασίλειοςΠαντελεήμων Μποζίκας, επισημαίνει ότι το γεγονός της ανακοίνωσης της άρσης των μέτρων μέχρι τέλος Αυγούστου, δεν σημαίνει ότι η Επιτροπή δεν θα παρακολουθεί εφεξής την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

«Φυσικά και θα συνεχίσουμε να συνεδριάζουμε κάθε εβδομάδα και θα είμαστε άγρυπνοι φρουροί των επιδημιολογικών δεικτών», σημειώνει.

Έτσι, όταν λοιπόν θα υπάρξει και πάλι αύξηση των σκληρών δεικτών, δηλαδή διασωληνώσεις, θάνατοι αλλά και πολλές εισαγωγές στα νοσοκομεία, τότε θα υπάρξει και η ανάλογη παρέμβαση.

Advertisement

Ωστόσο, αυτή την στιγμή- που η συντριπτική πλειοψηφία είναι εμβολιασμένη, και μεγάλο ποσοστό έχει νοσήσει- δεν μπορούμε να μην προχωρήσουμε στην άρση των μέτρων, κάτι που κάνει και ολόκληρη η Ευρώπη.

Σε ερώτηση, αναφορικά με τη διενέργεια ελέγχων και γιατί ο υπουργός Υγείας δεν προέβη σε κάποια αναφορά στις χθεσινές του ανακοινώσεις, ο καθηγητής Μποζίκας υπογραμμίζει ότι πράγματι το εντατικό testing βοήθησε πάρα πολύ όλο το προηγούμενο διάστημα, στον έλεγχο του κορωνοϊού.

Ωστόσο, σήμερα, που ζούμε στους ρυθμούς της Όμικρον και πλέον η μεταδοτικότητα είναι καθολική, έχει νόημα να κάνει κάποιος διενέργεια τεστ, μόνο εάν έχει συμπτώματα.

Advertisement

Διότι είναι σαν να μετράμε την γρίπη, ελέγχεται άραγε κάποιος για γρίπη;

«Οι μεταλλάξεις της Όμικρον είναι στην λογική της γρίπης» λέει ο καθηγητής.

Ο οδικός χάρτης της χαλάρωσης από την Πρωτομαγιά

– από την 1η Μαΐου έως τις 31/08 αίρεται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης σε όλους τους κλειστούς και ανοικτούς χώρους. Το συγκεκριμένο μέτρο θα επανεξεταστεί την 1η Σεπτεμβρίου.
– Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, το επόμενο διάστημα θα επανεξεταστεί η επίδειξη του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα.
– Η υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους εσωτερικούς χώρους ισχύει μέχρι τις 31/5, πλην ορισμένων εξαιρέσεων που μένει να διευκρινιστούν.
– Όσον αφορά στα σχολεία, από την 1η Μαΐου καταργούνται και τα self test.
– Ακόμη, έως 31 Αυγούστου επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων στο 100% και αίρεται κάθε μετρικός περιορισμός.
– Τέλος, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το Πάσχα θα εορταστεί με τα τρέχοντα μέτρα με σύσταση μόνο για χρήση μάσκας, όπου υπάρχει συνωστισμός.

Από τον Σεπτέμβριο λοιπόν τα νεότερα, τότε που θα εξετάσουμε σοβαρά και τη διενέργεια της 4ης δόσης ή της δεύτερης αναμνηστικής στο ευρύ κοινό- μετά τις ηλικίες 80, 70 και 60- για τις οποίες άνοιξαν ήδη οι πλατφόρμες με ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό, ενώ η πλατφόρμα των ραντεβού για τις ηλικίες 60 έως 69 θα ανοίξει αύριο Παρασκευή 15 Απριλίου.

Advertisement

Τότε που ίσως έχουμε ένα ακόμη εμβόλιο, το οποίο θα ήταν ευχής έργον να καλύπτει όλες τις μεταλλάξεις.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement