Θεσσαλονίκη: Κίνδυνος να πέσουν θύματα έμφυλης βίας οι Ουκρανές – Ποια μέτρα παίρνει η UN

Advertisement

Με τον κίνδυνο εξώσεων για λόγους εκμετάλλευσης ή σεξουαλικής παρενόχλησης τίθενται αντιμέτωπες Ουκρανές που έφθασαν στη Θεσσαλονίκη μετά τον πόλεμο, με την Ύπατη Αρμοστεία να βρίσκεται σε εγρήγορση ακόμη και για επεισόδια έμφυλης βίας.

Όπως σε κάθε ανθρωπιστική κρίση έτσι και τώρα η Ύπατη Αρμοστεία και γενικότερα το ευρωπαϊκό δίκτυο δημιουργεί ένα τεράστιο πλέγμα για την προστασία επικείμενων θυμάτων -εν προκειμένω Ουκρανών προσφύγων- ώστε να αποφευχθεί κατά κύριο λόγο η εμπορία ανθρώπων. Και αν τα trafficking δίκτυα ως ένα βαθμό αντιμετωπίζονται με την διυπηρεσιακή και διασυνοριακή ανταλλαγή πληροφοριών και την ειδική διαχείριση υποθέσεων με ανήλικα θύματα, ένας ακόμη «πονοκέφαλος» που έρχεται να προστεθεί είναι τα απλά, καθημερινά επεισόδια έμφυλης βίας.

Στη Θεσσαλονίκη ως γνωστόν από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία εμφανίστηκαν δεκάδες άνθρωποι που άνοιξαν τα σπίτια τους για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες από τη χώρα της ανατολικής Ευρώπης. Μόνο, που, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι Ουκρανές έρχονται αντιμέτωπες με φαινόμενα έμφυλης βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και εκμετάλλευσης, ενώ κάποιες φορές οι συνέπειες ενδεχομένως φτάσουν ακόμη και στο σημείο της έξωσης.

Advertisement

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ThessToday.gr, πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη ιδιώτης ζήτησε από Ουκρανή να συνευρεθούν ερωτικά ως «αντάλλαγμα» για την παροχή του σπιτιού. Έως τώρα το περιστατικό δεν έχει καταγγελθεί επίσημα στην Ελληνική Αστυνομία υπό τον φόβο άμεσης αποχώρησης της ίδιας από την κατοικία, ωστόσο η Ουκρανή επέλεξε να το μεταφέρει σε ανθρώπους που εργάζονται σε ΜΚΟ.

Τόσο το συγκεκριμένο συμβάν όσο και άλλοι «ψίθυροι» έχουν προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες, κάτι που οδήγησε την Ύπατη Αρμοστεία στη Θεσσαλονίκη και σε συνεργασία με τον δήμο, τις ΜΚΟ, την «Άλφα 21» και την ΕΛΑΣ να μοιράσει φυλλάδια με γραμμές επικοινωνίας στις ουκρανικές κοινότητες.

Η Ερασμία Ρουμανά, επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας στη Θεσσαλονίκη υπογράμμισε στο ThessToday.gr ότι λόγω του προφίλ των προσφύγων (μονογονεϊκές οικογένειες, γυναίκες με παιδιά, μόνες γυναίκες ή ηλικιωμένες) οι αρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή. «Υπάρχουν κάποιες πλατφόρμες ή πρωτοβουλίες ιδιωτών που μπορεί όντως να έχουν καλή θέληση για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, νιώθουν, δηλαδή, ότι είναι το καλό. Ανάμεσα σε αυτά όμως υπάρχουν πάντα και κίνδυνοι της εκμετάλλευσης, της παρενόχλησης, ή ακόμη και του trafficking. Τα επεισόδια έμφυλης βίας είναι πάντοτε υψηλά ρίσκα στη μετακίνηση προσφύγων, είτε κατά το ταξίδι τους είτε στον τόπο που φτάνουν», δήλωσε η κα Ρουμανά.

Advertisement

Η ίδια συνεχίζοντας ανέφερε ότι «το παρακολουθούμε στενά» ενώ το συγκεκριμένο ζήτημα έχει τεθεί και στις ελληνικές αρχές, ώστε να βρεθούν μακροπρόθεσμοι τρόποι στέγασης, αλλά και μια βιώσιμη λύση για να αυτοεξυπηρετηθούν οι πρόσφυγες.
Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για δύο καταλυτικούς άξονες που θα ελαττώσουν σε μεγάλο βαθμό τους κινδύνους για τους Ουκρανούς.

«Πρώτον πρέπει να βρεθούν μακροπρόθεσμες λύσεις για τη στέγαση αυτών των ανθρώπων και δεύτερον να υπάρχει μια οικονομική στήριξη, ώστε να μην εξαρτώνται από κανέναν για όσο διάστημα κρατάει αυτή η κρίση», πρόσθεσε η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας στη Θεσσαλονίκη.

Σημαντικότερο όλων, όπως επεσήμανε η κα Ρουμανά, είναι η πρόληψη. «Σε συνεργασία με την “Άλφα 21”, τον δήμο, τις ΜΚΟ και την ΕΛΑΣ θα μοιράσουμε φυλλάδια με γραμμές επικοινωνίας φορέων και της αστυνομίας στις ουκρανικές κοινότητες.  Θέλουμε να προλάβουμε και να εργαστούμε σκληρά για την πρόληψη, ώστε να υπάρχει ευαισθητοποίηση και από εκείνους που φιλοξενούν αλλά και από τους ίδιους τους πρόσφυγες, για να ξέρουν πού να απευθυνθούν αν χρειαστούν βοήθεια», τόνισε.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement