Οι αλλαγές στα μέτρα της εστίασης για το Πάσχα 2022

φωτ. George Vitsaras / SOOC
Advertisement

Περίπου 10 μέρες απομένουν με μέτρα στην εστίαση και την απαγόρευση των ανεμβολίαστων. Ωστόσο, από αρχές Απριλίου, υπάρχει μεγαλύτερη χαλάρωση αφού η νέα διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης «άνοιξε» μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης σε περισσότερους.

Συγκεκριμένα, για πολλούς μερικώς εμβολιασμένους και νοσήσαντες που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ανεμβολίαστοι, καταργήθηκαν τα απαραίτητα rapid test και πλέον μπορούν να ξαναμπούν στους κλειστούς χώρους.

Οι αλλαγές αφορούν όσους είχαν νοσήσει, πέρασε το τρίμηνο και δεν πήγαν να κάνουν εμβόλιο αλλά και όσους έκαναν τις δύο δόσεις του εμβολίου ή τη μία δόση του μονοδοσικού Johnson & Johnson και δεν έκαναν την αναμνηστική μετά το επτάμηνο.

Advertisement

Έτσι, οι νέες ημερομηνίες λήξης τούς έχουν επιστρέψει τα «προνόμια» των πλήρως εμβολιασμένων για δύο ή τρεις περισσότερους μήνες. Σύμφωνα με την ΚΥΑ που εκδόθηκε:

  • Το πιστοποιητικό νόσησης λήγει στους 6 μήνες – από τρεις μήνες που ήταν πριν
  • Το πιστοποιητικό εμβολιασμού λήγει στους 9 μήνες – από επτά που ήταν πριν – για όσους ενήλικους έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει το παραπάνω χρονικό διάστημα από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης

Ποιοι θεωρούνται ακόμα ανεμβολίαστοι για την εστίαση

Ανεμβολίαστοι θεωρούνται και το Πάσχα όσοι δεν έχουν κάνει κανένα εμβόλιο και δεν έχουν νοσήσει, ή έχουν νοσήσει και έχει περάσει το εξάμηνο, ή όσοι έχουν κάνει μία ή δόσεις του εμβολίου και έχει περάσει ένα εννεάμηνο.

Για αυτούς απαιτείται αρνητικό rapid test για τους ανοιχτούς χώρους της εστίασης και το λιανεμπόριο, ενώ συνεχίζουν να ισχύουν και τα εξής μέτρα:

  • Απαγορεύεται η είσοδός τους σε: εστίαση, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια, γυμναστήρια.
  • Συνεχίζει να υφίσταται η υποχρεωτική διεξαγωγή rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Πότε καταργούνται όλα τα μέτρα

  • Από 15 Απριλίου καταργήθηκε το πρόστιμο 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών
  • Από 1 Μαΐου μέχρι 31 Αυγούστου αίρεται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, μέτρο το οποίο όμως θα επαναξιολογηθεί από 1η Σεπτεμβρίου
  • Από 1 Μαΐου καταργούνται τα self test στα σχολεία και οι μαθητές θα επιστρέψουν χωρίς self test μετά τις διακοπές του Πάσχα
  • Από 1 Μαΐου θα είναι υποχρεωτικό το ένα rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους
  • Από 1 Μαΐου μέχρι 31 Αυγούστου επανέρχεται η λειτουργία των χώρων στο 100%
  • Από 1 Ιουνίου καταργούνται οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους. Στο συγκεκριμένο θέμα θα υπάρχουν εξαιρέσεις που θα ανακοινωθούν αργότερα

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement