Τα μυστικά για το σωστό ψήσιμο του οβελία

φωτ. EUROKINISSI
Advertisement

Ο εορτασμός του Πάσχα έχει συνδυαστεί με το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία στη σούβλα και, μάλιστα, υπάρχουν ορισμένα μυστικά για μοναδικό γευστικό αποτέλεσμα.

Βήμα-βήμα η προετοιμασία για το σωστό ψήσιμο του αρνιού
Αρχικά, καλό είναι η προετοιμασία του οβελία να γίνει από την προηγούμενη ημέρα και να μαριναριστεί σε αλατοπίπερο και μπορείτε -προαιρετικά- να χρησιμοποιήσετε και σκόρδο.

Εν συνεχεία, πρέπει να δέσετε πολύ καλά το αρνί και να υπολογίσετε πως για το ψήσιμό του απαιτούνται περίπου τέσσερις ώρες.

Advertisement

Για το σούβλιασμα του οβελία, περνάτε τη σούβλα με φορά από τα πίσω πόδια προς το κεφάλι, μέσα από την κοιλιά, τον θώρακα, τον λαιμό και το κεφάλι.

Ως προς το τρύπημα του κεφαλιού του αρνιού, θα απαιτηθεί βοήθεια με το ένα άτομο να προβάλει αντίσταση και το άλλο άτομο να τρυπά το κεφάλι του αρνιού, περιστρέφοντας ταυτόχρονα τη σούβλα.

Αναφορικά με το δέσιμο του αρνιού, αρχίζετε από τα μπούτια, τα οποία πρέπει να τα πιάσετε σταυρωτά πάνω στη σούβλα και ύστερα να τα δέσετε με σύρμα.

Advertisement

Επίσης, η διχάλα της σούβλας μπαίνει στα μπούτια και σταθεροποιείται πάνω στη σούβλα, με τη βίδα που αυτή έχει.

Στη συνέχεια, πρέπει να δέσετε καλά τη σπονδυλική στήλη του οβελία, τόσο χαμηλά στο ύψος της κοιλιάς όσο και στο ύψος του στήθους, χρησιμοποιώντας τις μεταλλικές πιάστρες.

Με σύρμα, έπειτα, πρέπει να δέσετε τον λαιμό του αρνιού.

Το αλατοπίπερο πρέπει να απλωθεί καλά στον οβελία και, συγκεκριμένα, από την εσωτερική πλευρά πρέπει να κάνετε «μαχαιριές» στα μπούτια και στα «χεράκια», χωρίς να τρυπηθεί το αρνί εξωτερικά.

Advertisement

Μάλιστα, σε εκείνο το σημείο του αρνιού πρέπει να βάλετε αλατοπίπερο με ιδιαίτερη προσοχή.

Για το ράψιμο του οβελία, χρησιμοποιείτε κλωστή στην κοιλιά και πρέπει το ράψιμο να είναι σφιχτό ώστε, όπως θα ψήνετε το αρνί, να κρατά στο εσωτερικό του τα υγρά του και να ψήνεται με αυτά.

Πριν από το ψήσιμο του αρνιού, ράψτε την μπόλια πάνω στο αρνί, ώστε να μην φύγει στο ψήσιμο.

Advertisement

Οδηγίες για το σωστό ψήσιμο του οβελία

Ανάψτε τα κάρβουνα, μια ώρα πριν βάλετε τη σούβλα με το αρνί, και θα χρειαστείτε τόσα όσα είναι και τα κιλά του οβελία.

Όταν τα κάρβουνα «πέσουν», τότε βάλτε τα περισσότερα κάτω από τα μπούτια και τα «χεράκια» του αρνιού και τα λιγότερα κάτω από την κοιλιά.

Εν συνεχεία, τοποθετήστε τη σούβλα με το αρνί περίπου 40-50 εκατοστά πάνω από τη φωτιά και γυρίστε τη σούβλα με γρήγορη ταχύτητα για τουλάχιστον μια ώρα και ανάλογα με την ένταση της φωτιάς.

Advertisement

Στην αρχή, που η φωτιά είναι δυνατή, προσέξτε να μην «αρπάξει» ο οβελίας.

;Yστερα από μια-μιάμιση ώρα, μπορείτε να γυρίσετε πιο αργά τη σούβλα και -ανάλογα με την ένταση της φωτιάς- μπορείτε να τη χαμηλώσετε και να χρησιμοποιήσετε μοτέρ.

Πάντως, όταν το αρνί ψηθεί καλά, βάλτε τη σούβλα όρθια πάνω από ένα μεγάλο ταψί, κόψτε τα σύρματα και ξεβιδώστε τις πιάστρες.

 

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement